Ads 468x60px

Labels

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Υγιής εγκυμοσύνη


Εάν είστε έγκυος, είναι η ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσετε να φροντίζετε επιμελώς τον εαυτό σας και το μωρό σας, τόσο σωματικά όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.Ακολουθώντας ορισμένους απλούς κανόνες, αυξάνετε τις πιθανότητες να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και ένα υγιές μωρό.

Κάκωση μηνίσκου και αρθροσκόπηση


miniskosΟι κακώσεις των μηνίσκων , εμφανίζονται συνήθως στα γόνατα αθλητών.
Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα ημισεληνοειδές,αποτελούνται από ινοχόνδρινο ιστό και πληρούν το χώρο ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες του μηριαίου οστού και της κνήμης. Η αποστολή τους είναι να σταθεροποιούν το γόνατο σε όλες τις φάσεις της κίνησης, ενώ συμβάλλουν στον περιορισμό της έσω και της έξω στροφής καθώς επίσης της κάμψης και της έκτασης. Λειτουργούν τέλος, σαν «αμορτισέρ», δηλαδή σαν εξουδετερωτές των φορτίων, που αναπτύσσονται ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι λαμβάνουν μέρος στη λίπανση των αρθρικών χόνδρων.

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου: τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλινική τους εκδήλωση και τη θεραπεία τους


Ο καθημερινός άνθρωπος χρησιμοποιεί «υποκατάστατα» για να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση και αυτοεικόνα ;
Οι αγγειακές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν τρείς κύριες κατηγοριες:

    • τα εγκεφαλικά ανευρύσματα:παθολογική διάταση του τοιχώματος μιας εγκεφαλικής αρτηρίας (Εικ. 1)

    • τις αγγειακές δυσπλασίες (AVM-AVF) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού: πρώιμη ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας, που οδηγεί στη δημιουργία ενός παθολογικού συμπλέγματος – ενός«κουβαριού» – αγγείων (Εικ 2)

  • τους όγκους εγκεφάλου

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Εαρινή Επιπεφυκίτιδα


H άνοιξη, εποχή έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας και σημαντικών αλλεργιών των ματιών, δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και στη χώρα μας.
Το φαινόμενο της αλλεργίας είναι μία υπερβολική αντίδραση του απαραίτητου για όλους ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ερεθίσει και να προκαλέσει τόσο σημαντική αντίδραση από τον οργανισμό.
Όταν αυτό το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε συνεχή επαφή με τα αισθητήρια μέσα του οργανισμού, τότε η αλλεργία, δηλαδή η ανοσοσοποιητική αντίδραση που εξαπολύεται από τον οργανισμό προς το αλλεργιογόνο, μπορεί να είναι έντονη και πολύ συμπτωματική για τον ασθενή.

Aφιερωμένη στην Υπέρταση η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Η Κυριακή 7 Απριλίου είναι διεθνώς καθιερωμένο να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Το θέμα που επέλεξε φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προβάλει αυτή τη μέρα είναι η υπέρταση και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής της.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την Ελλάδα, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν πως υπάρχει άμεση και σημαντική σχέση της αύξησης της πίεσης με την οικονομική δυσπραγία και την ανεργία. Και ασφαλώς η αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χοληστερόλη και γλυκά


Τι είναι η χοληστερόλη;

Στο σώμα μας η χοληστερόλη είναι αναγκαία για τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης συντίθεται στο ήπαρ (συκώτι), ενώ προσλαμβάνουμε και ήδη σχηματισμένη χοληστερόλη μέσω της διατροφής μας. Είναι αναγκαία για τον οργανισμό, αφού αποτελεί πρόδρομη ουσία μιας ποικιλίας ορμονών, όπως οι σεξουαλικές ορμόνες τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Τα οφέλη της συντροφιάς ενός ζώου


Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν να περιθάλπουν ζώα. Στη σύγχρονη κοινωνία συνεχίζεται η δέσμευση ανθρώπων προς τη φροντίδα των ζώων. Σε ένα κλίμα συνεχών αλλαγών στις αξίες, ορισμένοι άνθρωποι δίνουν σημαντική σημασία στο ρόλο των κατοικίδιων στη ζωή τους. Αλλά ποια είναι τα οφέλη στον άνθρωπο από τη συντροφιά ενός ζώου;

Η χονδροπάθεια της επιγονατίδας-ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΜΗΡΙΑΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Η χονδροπάθεια της επιγονατίδας είναι μια συνηθισμένη αιτία πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Η επιγονατίδα είναι ένα οστό σε σχήμα «διαμαντιού», που βρίσκεται σε ένα αντίστοιχα σχηματισμένο αυλάκι στην πρόσθια επιφάνεια του μηριαίου οστού. Προστατεύει την άρθρωση του γόνατος, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν μοχλός ενισχύοντας την δύναμη του Τετρακέφαλου μυός. Η αφαίρεση της επιγονατίδας, μειώνει περίπου 30% από την δύναμη του Τετρακέφαλου μυός.

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Γαστρικός Δακτύλιος


1. Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος 
Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι φτιαγμένος από σιλικόνη και τοποθετείται λαπαροσκοπικά στο πάνω μέρος του στομάχου. Δίνει στο στομάχι ένα σχήμα κλεψύδρας, όπου το πάνω τμήμα είναι μικρό σε μέγεθος και γεμίζει εύκολα με μικρή ποσότητα τροφής.
Ο γαστρικός δακτύλιος με την πίεση που ασκεί στο ανώτερο τμήμα του στομάχου προκαλεί κορεσμό. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι επακριβώς γνωστός, πιστεύεται ότι έχει να κάνει με νευροορμονικά ερεθίσματα από την περιοχή της καρδιοοισοφαγικής γωνίας.

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Σπαστική κολίτιδα: Συμπτώματα και διατροφή


Αν συχνά υποφέρετε από φουσκώματα, πρηξίματα και τυμπανισμό της κοιλιάς χωρίς μάλιστα έχετε φάει κάτι, τότε πιθανότητα πάσχετε από σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο του ευερέθιστου παχέος εντέρου όπως επίσημα λέγεται (irritable bowel syndrome). Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σπαστικής κολίτιδας είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Οι πόνοι μπορεί σπανιότερα να εντοπίζονται στο κέντρο ή να πιάνουν όλη της κοιλιά και συχνά ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύουν εναλλαγές περιόδων διάρροιας και δυσκοιλιότητας, Η ένταση του κοιλιακού πόνου ποικίλλει από άτομο σε άτομο και παρατηρούνται περίοδοι υφέσεων και εξάρσεων. Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων κατά τις θερινές διακοπές. Πάντως οι ασθενείς δεν πρέπει να συγχέουν τη σπαστική κολίτιδα με την ελκώδη κολίτιδα.

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Παλινδρόμηση: μία ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής

Γαστρο-οισοφαγική και Λαρυγγο-φαρυγγική ΠαλινδρόμησηΓαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι η μεταφορά γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο διαμέσου του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, αντίθετα από την φυσιολογική κατεύθυνση της τροφής κατά την κατάποση (από τον οισοφάγο στο στομάχι). Επειδή τα υγρά του στομάχου είναι όξινα προκαλείται ερεθισμός του ευαίσθητου βλεννογόνου του οισοφάγου όπου μπορεί να προκληθούν φλεγμονές ή και εξελκώσεις. Σε περιπτώσεις που το γαστρικό υγρό περνά τον άνω οισοφαγικό σφιγκτήρα και εισέρχεται στον φάρυγγα η διαταραχή ονομάζεται λαρυγγο-φαρυγγική παλινδρόμηση (ΛΦΠ). Οι δύο καταστάσεις δεν είναι απαραίτητα παθολογικές, ενώ διαγιγνώσκονται ως ασθένειες ανάλογα με τη συχνότητα, τη διάρκεια και τον όγκο του υγρού που παλινδρομεί.

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


Η επίδραση της ψυχικής σφαίρας σε κάθε σωματική παράμετρο και νόσημα, αποτελεί μία σημαντική παρατήρηση, εμφανή σε κάθε επαγγελματία, ο οποίος κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα έρχεται σε επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του stress και των ψυχικών προβλημάτων, γίνονται ορισμένες βιοχημικές αντιδράσεις και σωματικές προσαρμογές, με σημαντικές παθολογικές επιπτώσεις.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγονται όταν υπάρχει δυσανεξία λακτόζης


Η δυσανεξία λακτόζης είναι η ανικανότητα αφομοίωσης σημαντικής ποσότητας λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η ανικανότητα προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, το οποίο παράγεται κανονικά από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Η λακτάση αποικοδομεί τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες μορφές που μπορούν έπειτα να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Η ανεκτικότητα στη λακτόζη είναι μεταβλητή και μεμονωμένος-εξαρτώμενη. Το κατώτατο όριο ανοχής του γάλακτος ή/και των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί μόνο να καθοριστεί από τη δοκιμή και την παρατήρηση από τους καταρτισμένους ιατρούς.

Η νηστεία κάνει καλό


diatrofi-kathara deyteraΗ νηστεία που ακολουθούν πολλοί Έλληνες εφαρμόζοντας πιστά τις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για μια περιοδική αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι, εφόσον όμως αυτή η αποχή από την κατανάλωση προϊόντων κρέατος και άλλης ζωικής προέλευσης δώσει τη θέση της σε μία ισορροπημένη διατροφήόπου θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η νηστεία βοηθά σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ. Η έλλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επιβαρυντικό, επισημαίνουν όλοι οι διαιτολόγοι. “ Η αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα είναι επιβεβλημένη σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Αθλητικές Κακώσεις και φυσικοθεραπεία


φυσικοθεραπείαΗ άθληση τόσο με την ερασιτεχνική της μορφή όσο και με την επαγγελματική της μορφή, προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αποχή απο την άθληση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το αθλητικό ατύχημα συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της μεγίστης απόδοσης του ανθρώπινου οργανισμού και λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας.

Αφαίρεση ινομυωμάτων

inomyomata

Η αφαίρεση των ινομυωμάτων,τα οποία παραμορφώνουν το εσωτερικό της μήτρας  μπορεί να αποτρέψει τις επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει τις πρώτες, απτές ενδείξεις ότι, τα ινομυώματα είναι συνδεδεμένα με επαναλαμβανόμενες αποβολές. Έχουν, επίσης, ανακαλύψει ότι αν αφαιρεθούν τα ινομυώματα που αλλοιώνουν το εσωτερικό της μήτρας, ο κίνδυνος αποβολής κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μειώνεται δραματικά – στο μηδέν.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο κορυφαίο περιοδικό αναπαραγωγικής ιατρικής της Ευρώπης, Human Reproduction [1] στις 28 Σεπτεμβρίου του 2011,είναι η κορύφωση 20 ετών  ερευνών σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές από τον καθηγητή Tin-Chiu Li και την ομάδα του στην κλινική καθ” έξιν αποβολών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Sheffield (Sheffield,UK). Επιπλέον, για πρώτη φορά έχει δοθεί μια αξιόπιστη εκτίμηση της συχνότητας εμφάνισης  των ινομυωμάτων στις γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Επιπλοκές Τοκετού, Τοξοπλάσμωση


egkyos-gataΤοξοπλάσμωση
Τι είναι;
Τοξοπλάσμωση είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο Toxoplasma gondii που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Μπορείτε να μολυνθείτε από την επαφή με το χώμα ή την άμμο για γάτες που περιέχει περιττώματα γάτας που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο. Επίσης μπορεί να μολυνθείτε από την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ζώα που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο ή από ωμά τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο κρέας. Εάν έχετε μολυνθεί με τοξόπλασμα μια φορά, συνήθως δεν θα μολυνθείτε ξανά.

Ρινορραγία, η αιμορραγία της μύτης


  Η αιμορραγία της μύτης  είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι σωματικές δραστηριότητες πιο έντονες. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι αθώα και ο τρόπος αντιμετώπισης απλός, η θέα του αίματος προκαλεί φόβο κυρίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και ανησυχία στους γονείς.

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Tα γιατροσόφια της γιαγιάς


Κάποιες θεραπείες για τα πιο συχνά συμπτώματα/ασθένειες που μας 
ταλαιπωρούν με τα γιατροσόφια που μας έλεγαν από παλιά οι γιαγιάδες μας...

Σας τα έχω τοποθετήσει αλφαβητικά για να είναι πιο εύκολο να τα βρείτε....


Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Σημαντικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Φαρμακείων


Σε πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προς όφελος των Στρατιωτικών Νοσοκομείων προχωρεί η Κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Φαρμακείων προς όφελος των δικαιούχων τους, αποφασίστηκε η διάθεση ποσού 142.600.000 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Τι είναι η Βουβωνοκήλη


vouvonokiliΤι είναι;
Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προπίπτει διαμέσου ενός χάσματος, το οποίο εντοπίζεται στη μηρογεννητική χώρα και συνήθως προϋπάρχει από τη γέννηση, ως υπόλειμμα του καναλιού καθόδου του όρχη προς το όσχεο. Το κανάλι αυτό υπάρχει και στη γυναίκα, συνεπώς βουβωνοκήλες αναπτύσσονται και σε αυτή.
Τι συμπτώματα προκαλεί;
Το πρώτο σημείο συνήθως είναι μία διόγκωση στη βουβωνική περιοχή ή την περιοχή του όρχη, η οποία ανατάσσεται (εξαφανίζεται) σε κατακεκλιμένη θέση και προβάλει όταν η κοιλιά είναι σφιγμένη (ορθοστασία, δυσκοιλιότητα, βήχας, κτλ.). Άλλοτε αναφέρεται ήπιος πόνος στην περιοχή, ενώ τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε περίπτωση περίσφιξης της κήλης: ισχυρός μόνιμος πόνος, έμετοι ίσως και πυρετός.

Αποβολή και κύηση


kopela-moni

Αποβολή

Η αποβολή είναι μιά απώλεια της εγκυμοσύνης είναι άλλη μια τρικλοποδιά της ζωής. Το σημαντικό είναι να βγείτε από την συγκεκριμένη δοκιμασία πιο δυνατές, έτοιμες να αντιμετωπίσετε κάθε εμπόδιο που συναντάτε στον δρόμο για την μητρότητα.
Στην ζωή ενός ζευγαριού η είδηση μίας εγκυμοσύνης, συνήθως, συνοδεύεται από χαρά, ελπίδα, περηφάνια και πολλά πολλά σχέδια. Ο ξαφνικός τερματισμός  όμως της εγκυμοσύνης, (αποβολή) καταστρέφει όλα αυτά τα συναισθήματα και οι γονείς βιώνουν τον θάνατο του αγέννητου παιδιού τους πριν καλά καλά το φέρουν στον κόσμο. Το να ξεπεράσουν την απώλεια είναι κάτι δύσκολο αλλά σημαντικό. Και οι δύο πρέπει να αναγεννηθούν, σαν τον φοίνικα, από τις στάχτες τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να φέρουν μια καινούργια ζωή στον κόσμο.

Λοχεία, η περίοδος μετά τον τοκετό


mitera-paidiΕίναι η περίοδος μετά τον τοκετό, όπου η μήτρα σας θα συσπαστεί και θα επανέλθει περίπου στο σχήμα και μέγεθος προ της εγκυμοσύνης . Στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση μπορεί να δείτε περισσότερο αίμα από ότι κανονικά θα βλέπατε σε μια βαριά περίοδο. Η απώλεια αίματος συμβαίνει στη γυναίκα μετά τον τοκετό είτε γεννήσει φυσιολογικά η με καισαρική τομή Η λεχωίδα θα έχει για περίπου 3-4 εβδομάδες αίμα (τα «λόχεια»). Σπάνια η περίοδος μπορεί να κρατήσει και παραπάνω ανάλογα με τον οργανισμό της γυναίκας χωρίς αυτό να κρύβει κάτι παθολογικό .Τις πρώτες 3 ημέρες το αίμα θα είναι ζωηρό κόκκινο, μετά ως την 12η ροζ και έπειτα σαν καφέ ή με υπόλευκο ή κιτρινίζον χρώμα . Οι αλλαγές που θα συμβούν στα διάφορα συστήματα κατά την περιοδο της λοχειας είναι:
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Εορτολόγιο

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *