Ads 468x60px

Labels

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Tα γιατροσόφια της γιαγιάς


Κάποιες θεραπείες για τα πιο συχνά συμπτώματα/ασθένειες που μας 
ταλαιπωρούν με τα γιατροσόφια που μας έλεγαν από παλιά οι γιαγιάδες μας...

Σας τα έχω τοποθετήσει αλφαβητικά για να είναι πιο εύκολο να τα βρείτε....


Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Σημαντικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Φαρμακείων


Σε πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προς όφελος των Στρατιωτικών Νοσοκομείων προχωρεί η Κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Φαρμακείων προς όφελος των δικαιούχων τους, αποφασίστηκε η διάθεση ποσού 142.600.000 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Τι είναι η Βουβωνοκήλη


vouvonokiliΤι είναι;
Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προπίπτει διαμέσου ενός χάσματος, το οποίο εντοπίζεται στη μηρογεννητική χώρα και συνήθως προϋπάρχει από τη γέννηση, ως υπόλειμμα του καναλιού καθόδου του όρχη προς το όσχεο. Το κανάλι αυτό υπάρχει και στη γυναίκα, συνεπώς βουβωνοκήλες αναπτύσσονται και σε αυτή.
Τι συμπτώματα προκαλεί;
Το πρώτο σημείο συνήθως είναι μία διόγκωση στη βουβωνική περιοχή ή την περιοχή του όρχη, η οποία ανατάσσεται (εξαφανίζεται) σε κατακεκλιμένη θέση και προβάλει όταν η κοιλιά είναι σφιγμένη (ορθοστασία, δυσκοιλιότητα, βήχας, κτλ.). Άλλοτε αναφέρεται ήπιος πόνος στην περιοχή, ενώ τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε περίπτωση περίσφιξης της κήλης: ισχυρός μόνιμος πόνος, έμετοι ίσως και πυρετός.

Αποβολή και κύηση


kopela-moni

Αποβολή

Η αποβολή είναι μιά απώλεια της εγκυμοσύνης είναι άλλη μια τρικλοποδιά της ζωής. Το σημαντικό είναι να βγείτε από την συγκεκριμένη δοκιμασία πιο δυνατές, έτοιμες να αντιμετωπίσετε κάθε εμπόδιο που συναντάτε στον δρόμο για την μητρότητα.
Στην ζωή ενός ζευγαριού η είδηση μίας εγκυμοσύνης, συνήθως, συνοδεύεται από χαρά, ελπίδα, περηφάνια και πολλά πολλά σχέδια. Ο ξαφνικός τερματισμός  όμως της εγκυμοσύνης, (αποβολή) καταστρέφει όλα αυτά τα συναισθήματα και οι γονείς βιώνουν τον θάνατο του αγέννητου παιδιού τους πριν καλά καλά το φέρουν στον κόσμο. Το να ξεπεράσουν την απώλεια είναι κάτι δύσκολο αλλά σημαντικό. Και οι δύο πρέπει να αναγεννηθούν, σαν τον φοίνικα, από τις στάχτες τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να φέρουν μια καινούργια ζωή στον κόσμο.

Λοχεία, η περίοδος μετά τον τοκετό


mitera-paidiΕίναι η περίοδος μετά τον τοκετό, όπου η μήτρα σας θα συσπαστεί και θα επανέλθει περίπου στο σχήμα και μέγεθος προ της εγκυμοσύνης . Στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση μπορεί να δείτε περισσότερο αίμα από ότι κανονικά θα βλέπατε σε μια βαριά περίοδο. Η απώλεια αίματος συμβαίνει στη γυναίκα μετά τον τοκετό είτε γεννήσει φυσιολογικά η με καισαρική τομή Η λεχωίδα θα έχει για περίπου 3-4 εβδομάδες αίμα (τα «λόχεια»). Σπάνια η περίοδος μπορεί να κρατήσει και παραπάνω ανάλογα με τον οργανισμό της γυναίκας χωρίς αυτό να κρύβει κάτι παθολογικό .Τις πρώτες 3 ημέρες το αίμα θα είναι ζωηρό κόκκινο, μετά ως την 12η ροζ και έπειτα σαν καφέ ή με υπόλευκο ή κιτρινίζον χρώμα . Οι αλλαγές που θα συμβούν στα διάφορα συστήματα κατά την περιοδο της λοχειας είναι:

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή,


skolikoiditis2Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που κρέμεται σαν “σκουλήκι” από την αρχή του παχέος εντέρου (τυφλό). Σε περίπτωση που υπάρχει οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης λόγω απόφραξης αυτής, χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αφαίρεσή της. Η σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό χειρουργών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, ενώ παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική.

Δυσκοιλιότητα


dyskiliotita3

Στα πλαίσια του ορισμού δυσκοιλιότητα θα πρέπει να διευκρινισθεί εάν πρόκειται για μειωμένη συχνότητα κενώσεων, για μεταβολή της συχνότητας και της σύστασης των κοπράνων, για σκληρά κόπρανα, για αίσθημα ατελούς κένωσης ή για δυσχέρεια κατά την αφόδευση. Η δυσκοιλιότητα οφείλεται συνήθως σε μεταβολές της διατροφής, αφυδάτωση, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, έλλειψη κατάλληλων χώρων υγιεινής, φάρμακα, νευρολογικά νοσήματα, ευερέθιστο παχύ έντερο (σπαστική κολίτιδα), άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου, προβλήματα συμπεριφοράς ή ψυχολογικά προβλήματα και πολλές άλλες αιτίες.

Επίσταξη ρινός-Ρινορραγία


rinoragia1


 Η αιμορραγία της μύτης  είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι σωματικές δραστηριότητες πιο έντονες. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι αθώα και ο τρόπος αντιμετώπισης απλός, η θέα του αίματος προκαλεί φόβο κυρίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και ανησυχία στους γονείς.
 Η ρινορραγία ή επίσταξη συμβαίνει όταν κάποιο από τα μικρά αγγεία του τμήματος του βλεννογόνου της μύτης τραυματίζεται. Οι ρινορραγίες ταξινομούνται σε πρόσθιες και οπίσθιες, ανάλογα με την περιοχή της ρινικής κοιλότητας που βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Οι πρόσθιες ρινορραγίες, που αποτελούν και το 90 με 95% των περιπτώσεων, είναι πολύ συχνές στις μικρές ηλικίες και συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποιο σοβαρό νόσημα και τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τη βοήθεια γιατρού.
Γενικότερα, η αιμορραγία της μύτης είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση καθώς υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους.

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Τριπλό "μπαϊ-πας" στο 401. Ξεκίνησε η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική

Νέα εποχή ξεκίνησε το πρωί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. 
Με επιτυχία έγινε στη νεοσυσταθείσα Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική των Ενόπλων Δυνάμεων, από ομάδα Στρατιωτικών Ιατρών και Νοσηλευτών των τριών Κλάδων, η πρώτη επέμβαση τριπλής αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (τριπλό bypass) σε ασθενή, πατέρα δύο Αξιωματικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡ: Οτι πρέπει να ξέρετε


Ονομάζεται έτσι, γιατί η πιο συνηθισμένη του μορφή «ζώνει» τη μια πλευρά του κορμού. Οποιοσδήποτε έχει περάσει ανεμευλογιά, μπορεί να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα. Ο λόγος είναι ότι, ο ίδιος ιός που προκαλεί ανεμευλογιά, προκαλεί και ζωστήρα. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση σε ορισμένα νευρικά κύτταρα του σώματος και όταν βρει την ευκαιρία επανενεργοποιείται προκαλώντας τον ζωστήρα. Περίπου ένα 20% των ανθρώπων προσβάλλεται από τη νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Αλήθειες & μύθοι για τον εμετό


Ο εμετός (ή έμετος όπως ορθότερα καλείται ιατρικά) είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα που οδηγούν έναν ασθενή επειγόντως στο γιατρό, όχι μόνο λόγω της συχνότητάς του, αλλά κυρίως λόγω της ανησυχίας και της ιδιαίτερα δυσάρεστης αίσθησης που προκαλεί πάντα. Παρακάτω θα προσεγγίσουμε τα συνηθέστερα ερωτήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
Τι το διαφορετικό χαρακτηρίζει τον εμετό; Η γαστρεντερίτιδα δεν είναι σχεδόν πάντα η αιτία του;

“Έξυπνες” πηγές υδατανθράκων για αθλητές.


green peaΜια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για πολλούς αθλητές είναι να προσδιορίσουν ποιες τροφές αποτελούν τις καλύτερες πηγές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων για την ιδανική υποστήριξη κάθε προπονητικής συνεδρίας, αλλά και τη σωστή ανάνηψη μετά από αυτή. Διότι, η κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων καιτροφίμων γενικότερα, είναι αυτή που διαχωρίζει μία καλή προπόνηση από μία που αφήνει στον αθλούμενο/ αθλητή έντονο αίσθημα κόπωσης.
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Εορτολόγιο

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *