Στενώματα ουρήθρας, ο ύπουλος εχθρός του άνδρα.


urethral strictures
Τα στενώματα της ουρήθρας είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί, και κοστίζει και χρόνο αλλα και χρήμα στους ασθενείς ενώ ταυτόχρονα επηρεεάζουν δραματικά και την ποιότητα ζωής του άνδρα.
Ποιά είναι τα αίτια της στένωσης της ουρήθρας;
Η στένωση προκαλείται από:  τραυματισμό της ουρήθρας, λοιμώξεις της ουρήθρας, δερματολογικές ασθένειες, όπως ο σκληρυντικός λειχήνας αλλά και από συγγενείς ανωμαλίες εκ γενετής με ιδιαίτερη συχνότητα σε ασθενείς με υποσπαδία. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι για καρκίνο της ουρήθρας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της στένωσης της ουρήθρας;

  • Δυσκολία στην ούρηση

  • Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης με την ανάγκη να ουρήσει επανειλημμένα

  • Παρουσία αίματος στα ούρα

  • Αίμα από το στόμιο της ουρήθρας

  • Ουρολοιμώξεις, μερικές φορές με πυρετό
Ποιά είναι η συνηθισμένη αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας;
Στην Ελλάδα η αντιμετώπιση βασίζεται είτε σε διαστολές του στενώματος με καθετήρες ή ειδικά εργαλεία-διαστολείς, ή χειρουργικα με ουρηθροτομή (οπτικά, τυφλά, με laser, κτλ), επέμβαση κατα την οποία ο χειρουργός ανοίγει χωρίς να αφαιρεί την ουλώδη περιοχή που προκαλεί το στένωμα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις μιας και η προβληματική περιοχή της ουρήθρας πραμένει και τα ποσοστά υποτροπής της πάθησης είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται επαναλήψεις των διαστολών ή της ουρηθροτομής και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση. Εναλλακτικές θεραπείες με stent, έχουν πία σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω των επιπλοκών που προκαλούν. Η ριζική θεραπεία είναι η ουρηθροπλαστική.
Η Ουρηθροπλαστική
Η Ουρηθροπλαστική είναι μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ουρήθρας και την αντιμετώπιση της στένωσης της ουρήθρας. Μπορεί να γίνει σε 1 ή σε 2 στάδια ανάλογα με το πρόβλημα και υπάρχουν 2 βασικές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιύμε. Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση του στενωμένου τμήματος της ουρήθρας και μετεέπειτα τα εγγύς και περιφερικά τμήματα ουρήθρας επανασυνδέονται. Στη δεύτερη μέθοδο ουρηθροπλαστικής η αποκατάσταση γίνεται με αύξηση της διαμέτρου της ουρήθρας με τη χρήση μοσχεύματος, είτε στοματικού βλεννογόνου είτε τεχνητου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μόνιμη διευρυνση του στενωτικού τμήματος της ουρήθρας και η απρόσκοπτη ούρηση για τον ασθενή.
Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για ουρηθροπλαστική;
Εάν έχετε ένα μακρύ στένωμα της ουρήθρας, που επηρεάζει την ούρηση σας και που οφείλεται σε κάποια από τις αιτίες δηλαδή επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρηθρίτιδας, μετα απο χειρουργείο για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ουλές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμό ή τραύμα συνηθέστερα στην περιοχή της πυέλου ή από την πίεση ενός όγκου, τότε είστε ο ιδανικός υποψήφιος για ουρηθροπλαστική.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για ουρηθροπλαστική;
Η προεγχειρητική εκτίμηση περιλαμβάνει φυσική εξέταση, ανάλυση ούρων για την παρουσία του αίματος και των λευκών αιμοσφαιρίων, καλλιέργεια ούρων για πιθανή ουρολοίμωξη και ουρηθροκυστεοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της στένωσης της ουρήθρας. Οι εξετάσεις απεικόνισης της ουρήθρας, όπως η ουρηθρογραφία είναι απαραίτητες  για την εκτίμηση του προβλήματος. Η Ουρηθροπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία.
Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά το χειρουργείο της ουρηθροπλαστικής;
Θα μείνετε στο κρεβάτι για τις επόμενες 2 ημέρες, θα σας δοθούν παυσίπονα και αντιβιοτικά για τις επόμενες ημέρες για να σας βοηθήσουν με τον πόνο και τον κίνδυνο της λοίμωξης. Ο καθετήρας θα πρέπει να παραμείνει για μερικές ημέρες, συνήθως 10-14 μέρες. Επίσης, συστήνουμε να αποφεύγεται η έντονη φυσική δραστηριότητα, η άρση βάρους, τα σπόρ και η σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η επούλωση. Μετα τις 2 εβδομάδες ο ασθενής είναι σε θέση να εκτελέσει όλες τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες του.
Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας της ουρηθροπλαστικής;
Το ποσοστό επιτυχίας της ουρηθροπλαστικής, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείαται, είναι 80 – 95%. Η Ουρηθροπλαστική έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην περίπτωση μεγάλων στενωμάτων πάνω από 2 εκατοστά, που υποτροπιάζουν συχνά, και ο ασθενής έχει ήδη υποβληθεί σε αρκετές αποτυχημένες θεραπείες με ουρηθροτομή ή διαστολές. Επίσης, συνίσταται και αρκετές φορές και σε μικρότερα αλλά δύσκολα αντιμετωπίσιμα στενώματα, που υποτροπιάζουν.
Θεραπεία του στενώματος – Τώρα ή Ποτέ
Ο ασθενής με στένωμα ουρήθρας εκτός από να υποφέρει τον πόνο και την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της ούρησης, τις ουρολοιμώξεις, το σχηματισμό λίθων στην ουροδόχο κύστη του, την πιθανότητα επίσχεσης (κατακράτησης) ούρων, τις βλάβες στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και σε σπάνιες περιπτώσεις νεφρικές δυσλειτουργία έχει τη δυνατοτητα να απαλλαγεί απο το πρόβλημα του οριστικά με την κατάλληλη θεραπεία. Η Ουρηθροπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο με καλά ποσοστά επιτυχίας. Η επιλογή της ιδανικότερης όμως επιλογής γίνεται πάντα μετά από λεπτομερή συζήτηση και ενημέρωση του ασθενή.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις