Ψυχρό πλάσμα εναντίον λευχαιμίας


Ψυχρό πλάσμα εναντίον λευχαιμίας
Ψυχρό πλάσμα: από τις τηλεοράσεις στη... μάχη κατά του καρκίνου

Μια νέα, αποτελεσματική θεραπεία για τη λευχαιμία μπορεί πιθανότατα να προσφέρει το ψυχρό πλάσμα– ηλεκτρικά φορτισμένο δηλαδή αέριο – το οποίο στους περισσότερους είναι γνωστό από τη χρήση του στις… hi-tech τηλεοράσεις.
«Αυτοκαταστροφή» των καρκινικών κυττάρων

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μηχανικής Λέιζερ και Πλάσματος στο Πανεπιστήμιο Old Dominion στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι καρκινικά κύτταρα τα οποία ελήφθησαν από ασθενείς με λευχαιμία πέθαιναν όταν έρχονταν σε επαφή με ψυχρό πλάσμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ιονισμένο αέριο θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό «αυτοκαταστροφής» των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας την ίδια στιγμή ανέπαφα τα υγιή κύτταρα γύρω τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Μούνιρ Λαρούσι, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν στο μέλλον να αναπτυχθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό της αιμοκάθαρσης στο οποίο το αίμα των ασθενών με λευχαιμία θα περνά μέσα από ψυχρό πλάσμα ώστε να «εξολοθρεύονται» τα καρκινικά κύτταρα.
Σαν το μηχάνημα αιμοκάθαρσης
Ο καθηγητής Λαρούσι σημείωσε ότι «η λευχαιμία αποτελεί την πιο συχνή παιδική κακοήθεια – αφορά τον έναν στους τρεις παιδικούς καρκίνους. Παρότι υπάρχει ακόμη πολλή επιστημονική δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, φανταζόμαστε ότι μελλοντικά θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός μηχανήματος παρόμοιου με εκείνο που χρησιμοποιείται στην αιμοκάθαρση στο οποίο το αίμα θα υφίσταται θεραπεία με χρήση πλάσματος χαμηλής θερμοκρασίας».
Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Physics D: Applied Physics», εξέθεσαν κύτταρα λευχαιμίας σε ψυχρό πλάσμα επί τέσσερα λεπτά. Όπως είδαν, τα κύτταρα πέθαναν μέσα σε 12 ώρες από την έκθεσή τους στο ιονισμένο αέριο.
Εκτιμάται ότι το ψυχρό πλάσμα παράγει πολύ δραστικά μόρια τα οποία αλληλεπιδρούν με τα καρκινικά κύτταρα. Με δεδομένο ότι τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν περισσότερα μόρια από το αίμα σε σύγκριση με τα υγιή, είναι επόμενο να επηρεάζονται περισσότερο από το πλάσμα και τελικώς να πεθαίνουν.
Μελέτες για επιβεβαίωση της ασφάλειας της θεραπείας
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε πιο αναλυτικές μελέτες σχετικά με το πώς τα υγιή ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια επηρεάζονται από το πλάσμα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η «ψυχρή» θεραπεία δεν θα έχει τοξικές παρενέργειες.
Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το ψυχρό πλάσμα μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία και ενάντια σε ιούς όπως του κοινού κρυολογήματος.
Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις