Το σώμα καθρέφτης της ψυχής


Με ποιους μηχανισμούς σωματοποιούνται τα συναισθήματά μας;


Σήμερα οι ψυχολογικές παράμετροι μπορεί να προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαφόρων σωματικών παθήσεων και να πυροδοτούν την έναρξή τους, ακόμα και να επιδρούν στην ανταπόκριση των ασθενών στην θεραπεία. Το συναίσθημα «μεταφέρεται» σε όλο το σώμα μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό. Ένας άλλο μηχανισμός είναι η μεταφορά της ψυχικής αντίδρασης στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και από εκεί στην υπόφυση, που είναι ο κεντρικός ενδοκρινής αδένας. Επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και οι ορμόνες επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, για αυτό όταν είμαστε αγχωμένοι είμαστε πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο συχνές σωματικές εκδηλώσεις οφείλονται σε ψυχολογικές αντιδράσεις όπως άγχος, θυμός, θλίψη, απελπισία, φόβος και ντροπή.

- Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου προδιαθέτει για να αναπτύξει ψυχοσωματικά νοσήματα;

Είναι επιβεβαιωμένο ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου όντως προδιαθέτει για νοσήματα που τυχόν μπορεί να αναπτύξει. Κυρίως, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για δύο τύπους προσωπικοτήτων, τον τύπο Α και τον τύπο D και την διασύνδεση τους με τη στεφανιαία νόσο. Στην προσωπικότητα τύπου Α συγκαταλέγονται άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, θέτουν υψηλούς στόχους και είναι εργασιομανείς. Αντίθετα στο τύπου D συγκαταλέγονται άτομα που είναι πιο συναισθηματικά και κυρίως διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα, συναισθήματα όπως ο θυμός και η θλίψη και είναι ταυτόχρονα πιο ντροπαλά. Ακόμα υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τα σωματοποιούν, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αρκετά ψυχοσωματικά νοσήματα.

-Μπορεί η κακή ψυχολογία να πυροδοτήσει μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος;
Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα ψυχοπιεστικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά από πολλές μελέτες, ότι η “τοξική” ψυχολογία, η κακή δηλαδή ψυχολογία, επηρεάζει την πρόγνωση ενός ανθρώπου που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο, το αν θα πάει καλά ο ασθενής ή όχι.
Ωστόσο, υπάρχει πλέον ένας μακρύς κατάλογος από αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση η εμφάνιση των οποίων σχετίζεται με το στρες είτε ως επιβαρυντικός είτε ως πυροδοτικός μηχανισμός. Σε τέτοια νοσήματα έχει συνδεθεί με το στρες και την κακή ψυχολογία είτε η έναρξή τους είτε οι υποτροπές τους.

-Υπάρχει λύση για τους ανθρώπους με ψυχοσωματικά νοσήματα;
Η λύση ξεκινά από το πόσο ο γιατρός θα σταθεί υποστηρικτικά στον ασθενή. Θα πρέπει να του εξηγήσει ότι εφόσον κλινικά και εργαστηριακά δεν προκύπτει κάτι παθολογικό, δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Πολλές φορές αυτή η καθησυχαστική προσέγγιση του γιατρού είναι αρκετή για να ηρεμήσει ο ασθενής. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να παρακολουθούνται γιατί ενδέχεται να εμφανιστεί στο μέλλον κάποια πάθηση σχετική με τα συμπτώματά τους η οποία δεν είχε διαγνωστεί γιατί ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Γενικά, πάντως, όταν αποκλειστούν οι παθολογικές αιτίες των συμπτωμάτων που εμφανίζει ο ασθενής, ενδείκνυται η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, για να μπορέσει ο ασθενής να ανακαλύψει την πηγή του προβλήματος και να την αντιμετωπίσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί ο γιατρός να συστήσει και αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή άλλου τύπου φάρμακα καθώς αυτά δεν δρουν μόνο στον ψυχισμό αλλά μπορεί να έχουν θετική δράση και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μπορούν, δηλαδή, να το ομαλοποιήσουν και να το ρυθμίσουν, μειώνοντας έτσι τα προβλήματα που εμφανίζονται.

http://www.megatv.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις