Σπονδυλοαρθρίτιδα – Δισκοπάθεια – Εκφυλιστικές αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης
Ο όρος Σπονδυλοαρθρίτιδα (ή αλλιώς Εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης ή και Εκφυλιστικές αλλοιώσεις) περιγράφει τις αλλαγές “φθοράς” που υφίσταται η σπονδυλική στήλη με την πάροδο του χρόνου. Όπως δηλαδή τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας φθείρονται με τον καιρό αλλά και τη χρήση που τους κάνουμε το ίδιο συμβαίνει και στην σπονδυλική μας στήλη. Μέσα στην ημέρα μας η σπονδυλική μας στήλη, λόγω της δουλειάς αλλά και των συνηθειών μας, δέχεται πολλές φορτίσεις και καταπόνηση η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει τέτοιου είδους “φθορά”. Η Σπονδυλοαρθρίτιδα έχει αρκετά συμπτώματα εκ των οποίων τα κυριότερα είναι :
· Πόνος
· Μυϊκός Σπασμός (σφίξιμο στους μύες)
· Δυσκαμψία (Περιορισμός στην κίνηση)
· Αγκύλωση (σε τελικό στάδιο)
Σε κάποιες περιπτώσεις η Σπονδυλοαρθρίτιδα ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης στην οποία εμφανίζεται μπορεί να μας δώσει και άλλα συμπτώματα όπως :
- Πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες
- Πόνους στον αυχένα και την πλάτη
- Οσφυαλγία (πόνους στη μέση)
- Ισχιαλγία (πόνος που αντανακλά στο πόδι)
Η πάθηση αυτή συνήθως περνάει από 4 στάδια :
Εικόνα. Οι 4 φάσεις της Σπονδυλοαρθρίτιδας
Φυσιολογική σπονδυλική στήλη :
Σε αυτή την ακτινογραφία βλέπουμε πως είναι φυσιολογικά η σπονδυλική μας στήλη. Μπορείτε να την συγκρίνετε με τις ακτινογραφίες που θα ακολουθήσουν και να δείτε και μόνοι σας με ποιόν τρόπο η σπονδυλική στήλη φθείρεται. Παρατηρήστε την φυσιολογική καμπύλη του αυχένα που χρησιμεύει για να γίνεται απόσβεση του βάρους του κεφαλιού. Τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων είναι ομαλά και με κανονικό πάχος ενώ και τα όρια των σπονδυλικών σωμάτων είναι φυσιολογικά.
1ο στάδιο εκφυλισμού :
Το 1ο στάδιο χαρακτηρίζεται από “μπλοκαρίσματα” στην σπονδυλική στήλη τα οποία υπάρχουν στις σπονδυλικές αρθρώσεις συνήθως για αρκετά χρόνια. Έχουμε κάποιες φορές εμφανή αλλαγή στην φυσιολογική καμπύλη του αυχένα (ευθειασμός) ενώ και τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων έχουν λεπτύνει σημαντικά (εκφυλίζονται ή “φαγώνονται” οι δίσκοι). Τα όρια των σπονδύλων είναι ακόμα φυσιολογικά. Η Χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο με πολύ καλά αποτελέσματα.
2o στάδιο εκφυλισμού :
Σε αυτό το στάδιο τα “μπλοκαρίσματα” στην σπονδυλική στήλη υπάρχουν για περισσότερα χρόνια ακόμα. Βλέπουμε και εδώ κάποιες από τις αλλαγές του πρώτου σταδίου όπως είναι ο ευθειασμός και η αλλαγή στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Η πιο σημαντική αλλαγή όμως σε αυτή τη φάση είναι στην κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Υπάρχει περιορισμός στο εύρος κίνησης ενώ είναι πολύ πιθανό να αρχίζουν να δημιουργούνται κάποιες εναποθέσεις ασβεστίου στα οστά (τα λεγόμενα “άλατα” ή οστεόφυτα). Τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων μειώνονται ακόμα περισσότερο και αποπλατύνονται οι δίσκοι. Και σε αυτή την περίπτωση η Χειροπρακτική μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα και να ανακουφίσει τον ασθενή.
3ο στάδιο εκφυλισμού :
Στο 3ο στάδιο της σπονδυλοαρθρίτιδας έχουμε όλες τις προηγούμενες αλλαγές αλλά σε εντονότερο βαθμό. Οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης είναι ανώμαλες και τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων σημαντικά μειωμένα. Είναι πιο πιθανό να δούμε σε αυτό το στάδιο αλλαγές στα οστά με μεγαλύτερες εναποθέσεις ασβεστίου στα σώματα των σπονδύλων (“άλατα” ή οστεόφυτα). Οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο έχουν βέβαια και μια σειρά από συμπτώματα όπως δυσκαμψία, έντονους πόνους και μυϊκούς σπασμούς μεταξύ άλλων. Όπως και στα προηγούμενα στάδια αν η σπονδυλική στήλη δεν θεραπευτεί τότε θα οδηγηθούμε σε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Το στάδιο αυτό είναι μεν αρκετά προχωρημένο αλλά με κατάλληλη Χειροπρακτική θεραπεία μπορεί να ανακουφιστεί ο ασθενής και ίσως να προληφθούν χειρότερα συμπτώματα.
4ο στάδιο εκφυλισμού :
Στο 4ο στάδιο εκφυλισμού έχουμε σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από δομικές αλλά και νευρολογικές αλλαγές στην σπονδυλική στήλη. Έτσι στις ακτινογραφίες παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές στη δομή της σπονδυλικής στήλης η οποία εκδηλώνεται με μεγάλα οστεόφυτα αλλά και λέπτυνση εώς και εξάλειψη του διαστήματος ανάμεσα στους σπονδύλους (“φάγωμα” στους δίσκους). Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις οι σπόνδυλοι μπορεί να εμφανίζονται αγκυλωμένοι δηλαδή να έχουν “κολλήσει” μεταξύ τους. Ο ασθενής μας θα έχει υπερβολική μείωση του εύρους κίνησής του και υπερβολικό πόνο παράλληλα. Στο 4ο στάδιο είναι πολύ δύσκολο εώς αδύνατο να αντιστραφεί η πορεία της σπονδυλοαρθρίτιδας και στόχος του Χειροπράκτη είναι να δώσει όση περισσότερη ανακούφιση γίνεται στον ασθενή.
Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για αυτό το πρόβλημα :
Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την σπονδυλική σας στήλη για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοί σας και τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν Σπονδυλοαρθριτικές αλλαγές στην σπονδυλική σας στήλη. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές (πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) ) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν θα σας κάνει τις ειδικές Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε την σπονδυλική σας στήλη. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Σπονδυλοαρθρίτιδας είναι οι εξειδικευμένες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο Χειροπράκτης σας για το πώς να έχετε σωστότερη στάση και να μην καταπονείτε την σπονδυλική σας στήλη.
Συγγραφέας Κωνσταντίνος Κοντουβάλης
iator.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου