Μια ώρα επιπλέον ύπνου «ρίχνει» την πίεση


Μια ώρα επιπλέον ύπνου «ρίχνει» την πίεση
Ο καλός νυχτερινός ύπνος «θωρακίζει» την υγεία αποδεικνύει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων
Λονδίνο 
Μια ώρα επιπλέον ύπνου την ημέρα την υπέρταση φαίνεται πως κάνει πέρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί εξέτασαν τις περιπτώσεις 22 μεσήλικων ανδρών και γυναικών, των οποίων ο νυχτερινός ύπνος δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τις επτά ώρες και είχαν ξεκινήσει να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια υπέρτασης.
Η έλλειψη ύπνου και η στρεσογόνος καθημερινότητα έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το στρες και μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Τα νέα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων έρχονται για πρώτη φορά να υποδείξουν ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο αυξάνοντας απλώς την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.
Η μελέτη
Για μία χρονική περίοδο έξι εβδομάδων, οι ερευνητές ζήτησαν από 13 εθελοντές να πηγαίνουν για ύπνο μια ώρα νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα ύπνου τους. Από τους υπόλοιπους ζητήθηκε να συνεχίσουν το πρόγραμμα ύπνου που ακολουθούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Για τη διαρκή παρακολούθησή τους, όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχώς φορητές συσκευές μέτρησης της αρτηριακής τους πίεσης, ενώ κατά διαστήματα υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος και ούρων.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal ofSleep Research», βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι πέρα από τουλάχιστον 35 λεπτά επιπλέον ύπνου, οι εθελοντές που κοιμόντουσαν νωρίτερα κέρδισαν και την πτώση της αρτηριακής τους πίεσης κατά 8-14mmHg – δηλαδή περίπου κατά 0,8-1,4 βαθμούς.
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=486959&h1=true
Ευχαριστούμε τη Ζωή Κ. (Στρ. Ιατρός)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις