Τα έμβρυα 'δοκιμάζουν' εκφράσεις πόνου


Τα έμβρυα δοκιμάζουν εκφράσεις πόνου, σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων Durham και Lancaster.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έμβρυο μαθαίνει πώς να επικοινωνεί μετά τη γέννα, μέσω του κλάματος ή της συνοφρύωσης, στη μήτρα.

Έρευνα σε απεικονιστικές εξετάσεις υποδεικνύει ότι οι κινήσεις εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη, από το απλό χαμόγελο ως πιο πολύπλοκες κινήσεις, όπως το χαμήλωμα του βλεφάρου και η συνοφρύωση της μύτης.
Η ερευνήτρια Dr Nadja Reissland δήλωσε ότι η κατανόηση της φυσιολογικής ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν προβλήματα. Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν τα έμβρυα μπορούν πράγματι να νιώσουν πόνο ούτε γνωρίζουμε αν οι εκφράσεις προσώπου σχετίζονται με τον τρόπο που αισθανόμαστε.
Η έρευνα έδειξε ότι οι κινήσεις του προσώπου συνδέονταν με την ωριμότητα του εγκεφάλου παρά με πραγματικά αισθήματα, πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Η έρευνα εξέτασε εξετάσεις 4D από 8 θηλυκά και 7 αρσενικά έμβρυα. Ακολουθεί προηγούμενες έρευνες που υπέδειξαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου υγιών εμβρύων αναπτύσσονται και γίνονται πιο πολύπλοκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η Dr Reissland, του Durham University, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα έμβρυα να μπορούν να δείξουν πόνο μόλις γεννηθούν, ώστε να επικοινωνούν την όποια δυσφορία αισθάνονται στους φροντιστές τους.

iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις