Διάφραγμα μήτρας και αντιμετώπιση


Σε πολλές περιπτώσεις ένα ζευγάρι αδυνατεί να πετύχει εγκυμοσύνη ή έχει αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική γονιμοποίηση ή πολλαπλές αποβολές ενώ όλα δείχνουν καλά: δεν υπάρχει ορμονική διαταραχή στη γυναίκα, δεν υπάρχει πρόβλημα στο σπέρμα του συζύγου, δηλαδή δεν παρατηρούνται τα συνήθη αίτια υπογονιμότητας. Σε πληθώρα κλινικών μελετών έχει φανεί ότι σε γυναίκες με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή πολλαπλές αποβολές παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανατομικών προβλημάτων στη μήτρα της γυναίκας (συγγενείς ανωμαλίες). Αυτές οι ανωμαλίες της μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.


     Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας είναι σχετικά συχνές (6.7% στο γενικό πληθυσμό) και θεωρείται ξεκάθαρη η συσχέτισή τους με τις πολλαπλές αποβολές (16 - 25% στις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές) και την υπογονιμότητα (αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης).
      Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:
• Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,
• Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)
• Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),
• Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).
  Όταν μια μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές. Όμως αυτό δε σημαίνει πως κάποιες από τις γυναίκες με τέτοιες ανωμαλίες δεν καταφέρνουν να φτάσουν χωρίς προβλήματα ως το τέλος της εγκυμοσύνης.


  Τα παλαιότερα χρόνια, πολλές γυναίκες με παραλλαγές της μήτρας περνούσαν τα αναπαραγωγικά τους χρόνια χωρίς καν να γνωρίζουν για την παραλλαγή που έχουν. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες θα γεννούσαν χωρίς προβλήματα, αν και κάποιες θα είχαν πιο συχνά αποβολές ή πρόωρο τοκετό. Στις μέρες μας, με τη διαδεδομένη χρήση των υπερήχων στα γυναικολογικά ιατρεία, οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν το σχήμα της μήτρας πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία τεκνοποίησης.



 
 Μήτρα με διάφραγμα



Η καρδιόσχημη κοιλότητα μήτρας είναι βασικά δύο τύπων: μήτρα με κοιλότητα σχήματος καρδιάς (μήτρα με διάφραγμα) και μερικώς διπλή μήτρα, χωρισμένη σε δύο προς τα πάνω και ενωμένη προς τα κάτω (δίκερως μήτρα). Η πρώτη ευθύνεται συνήθως για αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού.



 
 Δίκερως μήτρα



Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πριν από μια εγκυμοσύνη ποιον τύπο καρδιόσχημης μήτρας έχει μια γυναίκα. Αυτό ισχύει επειδή, στην πρώτη περίπτωση, το διάφραγμα μπορεί να αφαιρεθεί πριν την ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Αντίθετα στην δίκερω μήτρα, είναι σπάνιο να χρειάζεται επέμβαση πριν την εγκυμοσύνη.


Θεραπεία

     Η θεραπεία βασίζεται εξολοκλήρου στις επιθυμίες της ασθενούς, στο αναπαραγωγικό της ιστορικό και στα σχέδιά της για τη μελλοντική της γονιμότητα. Σε αντίθεση με άλλες ανωμαλίες της μήτρας, το διάφραγμα της μήτρας μπορεί να θεραπευθεί πλήρως μέσω μιας υστεροσκοπικής διαδικασίας, αν και η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται συνήθως για να διασφαλίσει ότι δεν υφίστανται άλλες ανωμαλίες.
     Τα διαφράγματα της μήτρας αφαιρούνται με υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια μικρή τηλεσκοπική κάμερα (υστεροσκόπιο) εισάγεται μέσω του κόλπου, μέσω του τραχήλου, μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Προεγχειρητικά, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια HSG (υστεροσαλπιγγογραφία), για να καθοριστεί το μήκος και το πάχος του διαφράγματος. Στη συνέχεια πραγματοποιείται εγχειρητική υστεροσκόπηση για την τομή του διαφράγματος, συνήθως με τη χρήση υστεροσκοπικού ψαλιδιού. Η λαπαροσκόπηση συνήθως πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την υστεροσκόπηση για να διαφοροποιήσει το διάφραγμα της μήτρας από άλλες ανωμαλίες της μήτρας που έχουν παρόμοια υστεροσκοπική εμφάνιση, αλλά δεν μπορούν να επιδιορθωθούν με υστεροσκόπηση.
    Πριν το χειρουργείο χρειάζεται προσεκτική προεγχειρητική εκτίμηση από τον ίδιο τον χειρουργό με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς το βαθμό που το διάφραγμα επεκτείνεται στην κοιλότητα της μήτρας, έτσι ώστε να αποφύγει πιθανές επιπλοκές (διάτρηση μήτρας) κατά την ώρα του χειρουργείου. Η θεραπεία της πάθησης γίνεται αμέσως και η ασθενής εξέρχεται μετά από 1-2ώρες.
     Η αφαίρεση του διαφράγματος αποκαθιστά τη γονιμότητα της γυναίκας (αν αυτό ήταν η μόνη αιτία) μια και επαναφέρει την κοιλότητα της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις