Διαταραχές Κύκλου

Στις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συμβαίνει, κάποιες φορές ο κύκλος τους να εμφανίσει κάποια ανωμαλία. Δηλαδή, η περίοδος τους να έρθει αργότερα, πολύ νωρίτερα, δυο φορές τον ίδιο μήνα ή και καθόλου. Επίσης μπορεί η περίοδος αυτή να έχει διαφορετική διάρκεια και ποσότητα ή ακόμα και χρώμα αίματος.

Θέλω να ξεκινήσω καθησυχάζοντας σας πως τις περισσότερες φορές αυτό το φαινόμενο, εφόσον δεν αρχίσει να επαναλαμβάνεται συχνά, είναι οκ, μπορεί δηλαδή να μην είναι απόλυτα φυσιολογικό, μα συμβαίνει και δεν είναι λόγος ανησυχίας. Έτσι λοιπόν, τουλάχιστον ένα 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηληκίας αναμένεται να παρουσιάσει αυτό που ονομάζουμε Διαταραχές Κύκλου.
Οι διαταραχές κύκλου, αν και τις περισσότερες φορές εκτός από την προσωρινή αναστάτωση, δεν προκαλούν περαιτέρω προβλήματα, ορισμένες φορές μπορεί και να υποδηλώνουν κάποιο άλλο σημαντικότερο πρόβλημα υγείας. Ας δούμε λοιπόν πότε πρέπει να ανησυχούμε και πότε όχι, πότε είναι σημαντικό να ειδοποιήσουμε το γιατρό μας και πότε μπορούμε να κάνουμε λιγάκι υπομονή.
Είναι πράγματι διαταραχή κύκλου;
Όπως γνωρίζετε ήδη από το προηγούμενο post (το ελπίζω…αν όχι σας προτρέπω να το διαβάσετε), φυσιολογικός θεωρείται κάθε κύκλος που ξεκινάει κάθε 21 έως και κάθε 35 ημέρες με χρυσό μέσον όρο τις 28 ημέρες. Όταν η περίοδος ξεκινά νωρίτερα από την 21η ημέρα ή όταν διαρκεί περισσότερο από 8 ημέρες, τότε θεωρούμε πως έχουμε διαταραχή του κύκλου αυτού. Επίσης όταν η περίοδος εμφανίζεται αρκετά νωρίτερα ή αργότερα σε σχέση με το φυσιολογικό (πχ την 22η ημέρα σε γυναίκα με κύκλο 29 ημέρες ή 34η ημέρα σε γυναίκα με κύκλο 26 ημέρες αντίστοιχα) ή όταν δεν εμφανίζεται τελικά καθόλου (χαμένη δηλαδή περίοδος), και αυτά τα φαινόμενα αποκαλούνται “διαταραχή κύκλου”
Έτσι λοιπόν το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα είναι αν ο κύκλος της είναι φυσιολογικός ή όχι. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάνοντας το εξής: Για τρεις-τέσσερις συνεχόμενους μήνες σημειώστε σε αυτό το μυστικό ολόδικο σας μπλοκάκι που έχω αναφέρει τα εξής: α) την ημέρα που σταματάει το αίμα στην τρέχουσα περίοδο. β) αφού ξεκινήσετε να μετράτε καθημερινά, σημειώστε την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσει το κανονικό αίμα την επόμενη περίοδο. Αν το σύνολο των ενδιάμεσων ημερών διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τον ένα κύκλο στον άλλο τότε ο κύκλος σας πολυ πιθανό να έχει διαταραχθεί.
Τα πιο πιθανά αίτια
α. Σημαντικές ορμονικές διαταραχές /Κύκλος χωρίς ωορρηξία: ορισμένες φορές, κυρίως λόγω κάποιας σημαντικής ορμονικής ανωμαλίας δεν πραγματοποιείται στον τρέχοντα κύκλο ωορρηξία, με αποτέλεσμα διαταραχή η και χαμένη περίοδο στον επόμενο κύκλο.
β. Ηπιότερες ορμονικές διαταραχές: πολλές φορές συμβαίνει εξωγενείς παράγοντες ή κάποια φαρμακευτική αγωγή να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές που αν και δεν είναι τόσο σημαντικές παρολαυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο πότε η γυναίκα κάνει ωορρηξία. Όχι σταθερή ωορρηξία σημαίνει όχι σταθερή επόμενη περίοδος άρα ακατάστατος κύκλος..

Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποιοι είναι όλοι εκείνοι οι παράγοντες που αναστατώνουν τόσο πολυ τη ζωή μας κορίτσια..

Στρες: δυστυχώς είναι αλήθεια. Το χρόνιο στρες ή ένα ξαφνικό συμβάν που προκαλεί σοκ στονω οργανισμό μπορει να έχουν πολυ αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο μας. Όμως προσοχή: ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΌΛΑ ΣΤΟ ΣΤΡΕΣ. Ο Θεός δεν μας έχει κάνει τόσο ευαίσθητες. Θέλει προσοχή και καλή συνεργασία με το γυναικολόγο για να αποκλειστούν πιο σύνθετα ιατρικά προβλήματα, πχ πρόωρη εμμηνόπαυση ή προβλήματα του θυροειδή.
Εξαντλητική δίαιτα η/και άσκηση: η έντονη καθημερινή άσκηση (αθλήτριες) καθώς και οι εξαντλητικές δίαιτες, ιδιαίτερα αυτές που οφείλονται σε κάποια τροφική διαταραχή η σε ασθένεια και οδηγούν σε χαμηλό δείκτη σωματικής μάζας, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία καθώς και τη ποσότητα και τη διάρκεια της περιόδου.
Το χάπι: το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα του αίματος, να κάνει δηλαδή την περιόδο πιο “ελαφριά”, γι’αυτό και είναι μία καλή επιλογή εφόσον ενδείκνυται σε γυναίκες με πολύ βαριές περιόδους. Σε κάποιες γυναίκες η μακρόχρονη χρήση του μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές στο μήκος του κύκλου ή και καθόλου περίοδο.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: ένα πολύ αγαπημένο θέμα που αφορά περίπου 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και σύντομα θα γράψω αναλυτικά για αυτό. Πολύ σημαντικό θέμα στη σύγχρονη γυναικολογία που όμως πολλές φορές ούτε η διάγνωση είναι σωστή ούτε και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ολοκληρωμένη. Αυτή η πάθηση, σχετίζεται με το σχηματισμό μικροσκοπικών κύστεων στις ωοθήκες, κυρίως στην περιφέρεια τους, που, να το πω όσο πιο απλοϊκά μπορώ, “αναστατώνουν” τις ωοθήκες και ” μπερδεύουν” την ωορρηξία. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Γι’ αυτό είναι πολυ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του και αντιμετώπιση. Προσοχή όμως: Είναι άλλο πράγμα το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και άλλο το να έχει μία γυναίκα πολυκυστικές η αλλιώς πλειοκυστικές ωοθήκες. Κρατήστε το αυτό σαν σημαντική σημείωση. Θα επανέλθω.
Άλλες ασθένειες: Διαταραχές στις θυροειδικές ορμόνες (ύπο/ύπερ-θυροειδισμός ή θυροειδίτιδες) μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο. Άλλες ασθένειες ή καταστάσεις που μπορεί αναλόγως την περίπτωση να επηρεάσουν το κύκλο, είναι τα ινομυώματα, ο διαβήτης, η ενδομητρίωση ή ακόμα και κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προσοχή λοιπόν..
Ηλικία: Μία τόσο σημαντική παράμετρος. Όταν πρωτοεμφανίζεται η περίοδος και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια ακόμα πρωτού τελικά ο κύκλος σταθεροποιηθεί. Επίσης, κατά την κλιμακτήριο, τη χρονική δηλαδή περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης και που μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 8-10 χρόνια, μία γυναίκα μπορεί να χάνει εξολοκλήρου την περίοδο της, να έχει πολύ ελαφριές, σχεδόν ανύπαρκτες περιόδους ή πολύ βαριές περιόδους. Πολλές γυναίκες που συζητάμε πιστεύουν πως βαριά περίοδος σημαίνει ένδειξη νεότητας, ότι ακόμα το σύστημα τους λειτουργεί καλά. Δυστυχώς όμως δεν είναι ακριβώς έτσι…
Εγκυμοσύνη: την άφησα τελευταία γιατί είναι ο πιο αγαπημένος μου λόγος που μία γυναίκα μπορεί να χάσει την περίοδο της…

Harroula Mathiopoulou Bilali BSc MMedSc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις