Σημαντικές πληροφορίες για το θηλασμό: Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις

Πώς θα ξεκινήσω το θηλασμό;
Ενώ βρίσκεστε ακόμα στο μαιευτήριο, η νοσοκόμα πρέπει να σας βοηθήσει να πάρετε το μωρό στο στήθος σας όσο το δυνατόν συντομότερα, να βοηθήσουν το μωρό να γαντζωθεί στη θηλή σας και να σας δείξουν πώς να το θηλάζετε σωστά. Η ειδικός θα οδηγήσει το μωρό προς τη θηλή σας έως ότου ολόκληρη η θηλή βρεθεί μέσα στο στόμα του. Πολλές νεαρές μητέρες αναφέρουν ότι οι πρώτες επαφές δεν είναι πολύ ευχάριστες, ωστόσο, η νοσοκόμα μπορεί να σας διδάξει τρόπους για να αισθανθείτε καλύτερα. Για παράδειγμα, θα μάθετε πώς να ανοίγετε περισσότερο το στοματάκι του μωρού, να πιέζετε το γάλα να βγει πριν αρχίσετε το θηλασμό προκειμένου να ωθήσετε προς τα έξω τη θηλή και να κάνετε μασάζ στο στήθος σας μετά το θηλασμό. 

Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αφού φύγω από το μαιευτήριο;
Αν χρειαστείτε βοήθεια όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ζητήστε από το προσωπικό του μαιευτηρίου να σας συστήσει κάποιους ειδικούς. Ίσως χρειαστείτε βοήθεια από κάποιο ειδικό σύμβουλο ή νοσοκόμα. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλευτείτε το μαιευτήρα-γυναικολόγο σας ή τον παιδίατρο αν δεν ξέρετε πού αλλού να απευθυνθείτε 

Πόσο διαρκεί κάθε θηλασμός;
Ο θηλασμός διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε το βρέφος να ρευτεί. Επομένως, ναι, είναι πιθανό κατά τους πρώτους μήνες να περνάτε το ένα τέταρτο της ημέρας και της νύχτας ταΐζοντας το νεογέννητο. Ωστόσο, να θυμάστε το εξής: κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μωρό και μητέρα δένονται συναισθηματικά και αρχίζουν να μαθαίνουν ο ένας τον άλλο. 

Πώς θα ανακουφίσω τον πόνο στο στήθος;
Μπορείτε να ανακουφίσετε το πρησμένο στήθος αφήνοντας το μωρό σας να θηλάσει. Μπορείτε, επίσης, να βγάλετε λίγο γάλα από το στήθος σας και να το φυλάξετε σε μπιμπερό για να το πιει το μωρό σας. Επίσης, θα ανακουφιστείτε από τον πόνο στο πρησμένο στήθος αν σταθείτε κάτω από το ζεστό νερό του ντους. Αν αντιμετωπίζετε το αντίθετο πρόβλημα, δηλαδή ανησυχείτε επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετό γάλα, η λύση που προτείνει η φύση είναι και πάλι η ίδια. Αρχίστε να θηλάζετε το μωρό σας και το σώμα σας θα ανταποκριθεί στη ζήτηση παρέχοντας μεγαλύτερη ποσότητα. 

Πρέπει να αντλώ γάλα από το στήθος;
Αν βρίσκεστε μακριά από το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή θέλετε να ανακουφίσετε το πρησμένο στήθος σας, θα πρέπει να πιέσετε το γάλα να βγει, κάτι που είναι ευκολότερο να γίνει με τη χρήση ενός θηλάστρου. Αν δε θηλάζετε τακτικά το μωρό σας, η άντληση γάλακτος έχει μεγάλη σημασία. Το σώμα παράγει γάλα βάσει της “προσφοράς και της ζήτησης” και εάν δεν αντλείτε το γάλα ή δε θηλάζετε σταθερά το μωρό σας, το σώμα σας θα αρχίσει να περιορίζει σταδιακά την παραγωγή. Αν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα, μπορείτε να αντλήσετε γάλα ακόμα και αν δεν είναι δυνατό να βρεθείτε ακόμα κοντά του, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσετε επαρκή ποσότητα γάλακτος στη συνέχεια. Οι εργαζόμενες μητέρες αντλούν το μητρικό γάλα και το βάζουν σε μπιμπερό για να ταΐσουν αργότερα το μωρό τους. 

Ποια πρέπει να είναι η δική μου διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού;
Το σώμα σας καίει επιπλέον θερμίδες, οπότε προσπαθήστε να μη χάσετε πολύ βάρος κόβοντας το φαγητό. Συνεχίστε με την ίδια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που είχατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό καθημερινά) και συνεχίστε να παίρνετε τις βιταμίνες σας κατά το διάστημα του θηλασμού. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ (αν κάνετε συχνή χρήση και κατανάλωση, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας). Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να θεωρείτε απολύτως απαγορευμένο, αν δεν έχετε προηγουμένως την άδεια του γιατρού σας, είναι η χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου. Μερικά φάρμακα έχουν την ικανότητα να περνούν στο μητρικό γάλα και να προκαλούν βλάβες στο μωρό, οπότε πριν από τη χρήση τους βεβαιωθείτε ότι πήρατε την έγκριση του γιατρού σας. 

Dr. Bettye M. Caldwell Ph.D. Professor of Pediatrics in Child Development and Education
http://fpfami.ly/0FYxt

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις