Πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό. Πώς να προστατεύσω το παιδί μου από τις ιώσεις;

paidia-sxoleioΟ Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της έναρξης της σχολικής χρονιάς και μαζί των εποχιακών ιώσεων που ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά. Ιδιαίτερα για εκείνα που πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό κι έρχονται σε επαφή με ιούς για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν ακόμη τα αντισώματα για να τους καταπολεμήσουν. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν πιο συχνά, αλλά κολλούν λιγότερες ιώσεις αργότερα στο σχολείο.


Αυτό συμβαίνει γιατί το ανώριμο ακόμη ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει με κάθε ίωση που περνά και γίνεται πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των ιώσεων αργότερα. Το γεγονός αυτό όμως δεν μπορεί να ηρεμήσει τον γονιό που βλέπει το μικρό του παιδάκι να βήχει, να κάνει εμετούς ή να έχει υψηλό πυρετό. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί ένας γονιός να κάνει προκειμένου να προφυλάξει το μικρό του παιδάκι από τις ιώσεις.

Σωστή διατροφή και επαρκής ύπνος
Είναι πολύ σημαντική η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του παιδιού που το βοηθά να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του. Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο, βιταμίνη E, και σελήνιο) που εμπεριέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά.
Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας. Το β-καροτένιο συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης τα ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, ανιχνεύονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο, καθώς και στο λιναρόσπορο.
Επιπλέον, τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, το ξινόγαλα και σε άλλα εμπλουτισμένα προϊόντα, συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα, κινητοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Εξίσου σημαντικός για την υγεία των παιδιών είναι και ο ύπνος. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται όσες ώρες συνιστώνται για την ηλικία του:
– Έως 12 μηνών: 14-15 ώρες την ημέρα
– 1 έως 3 ετών: 12-14 ώρες την ημέρα
– 3 έως 6 ετών: 10-12 ώρες την ημέρα

Σωστή υγιεινή
Τα βρώμικα χέρια είναι ο πιο εύκολος «δρόμος» για να μεταδοθούν οι ιοί και τα μικρόβια από το ένα παιδάκι στο άλλο. Μαθαίνουμε στα παιδάκια μας να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν την κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα, μετά το παιχνίδι στο πάρκο, με την επιστροφή από το σχολείο κτλ. Σημαντική είναι επίσης η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού gel ή μαντηλιών μετά το πλύσιμο ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό του παιδικού σταθμού φροντίζει τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους τόσο πριν φάνε όσο και μετά την τουαλέτα.Ακόμα κι αν το παιδί είναι ακόμα μικρό, αρχίστε να του δείχνετε πώς να σκουπίζει μόνο του τη μύτη του με χαρτομάντιλο, όταν έχει συνάχι, και να το πετάει αμέσως στον κάδο απορριμμάτων κι αμέσως να πλένει τα χέρια του , ή πώς να βήχει καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη του με το εσωτερικό του αγκώνα του. Επίσης του μαθαίνουμε να μην ακουμπά με τα βρόμικα χέρια το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Θυμηθείτε ότι όσο πιο ανεξάρτητο και αυτάρκες είναι ένα παιδί στο να φροντίζει την ατομική του υγιεινή, τόσο λιγότερες ιώσεις κολλάει.
Επιπλέον, φροντίστε το παιδί σας να αναγνωρίζει εύκολα τα προσωπικά του είδη (παγουράκι, μπουφάν κλπ.), ώστε να αποφεύγει να χρησιμοποιεί πράγματα που ανήκουν σε άλλους. Ένα απλό τρικ είναι να κολλήσετε πάνω στο καθένα ένα χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο ή να γράψετε το όνομά του.

Σωστή υγιεινή περιβάλλοντος
1. Καλή απολύμανση κοινόχρηστων χώρων και (σπίτι και σχολείο).
2. Καλός αερισμός σπιτιού και σχολείου.
3. Αποφυγή χώρων με συνωστισμό ιδιαίτερα σε εποχή έξαρσης ιώσεων.
4. Αποφυγή έκθεσης του παιδιού σε παθητικό κάπνισμα.
5. Αποφυγή λούτρινων παιχνιδιών ιδιαίτερα στο σχολείο και συχνή απολύμανση των παιχνιδιών και των πάγκων.

Σωστή πολιτική παιδικού σταθμού σε ό,τι αφορά τις ιώσεις και την υγιεινή του χώρου
Βεβαιωθείτε πως οι χώροι του παιδικού σταθμού απολυμαίνονται επαρκώς και σε καθημερινή βάση. Επίσης ρωτήστε κάθε πότε πλένονται τα παιχνίδια που μπορεί να βάζουν τα πιτσιρίκια στο στόμα τους, πώς είναι οι χώροι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών. Αν χρησιμοποιεί το προσωπικό γάντια μίας χρήσης για την ετοιμασία των γευμάτων, κάθε πότε αερίζονται οι αίθουσες/σφουγγαρίζονται τα πατώματα/σκουπίζονται οι μοκέτες κλπ. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν όταν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα ίωσης (πυρετό, αδιαθεσία, εμέτους κτλ.) απομακρύνεται από τα άλλα παιδάκια και ειδοποιούνται οι γονείς του για να το πάρουν. Εξίσου σημαντικό είναι να ξέρετε και τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιο μέλος του προσωπικού αρρωστήσει. Ενθαρρύνεται να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι να γίνει καλά ή συνεχίζει να εργάζεται και, σε αυτή την περίπτωση, ποιες προφυλάξεις παίρνει; Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές ιώσεις κολλάνε πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, και άλλες αφού αυτά σταματήσουν να υπάρχουν.

Επαρκής εμβολιασμός
Βεβαιωθείτε σε συνεργασία με τον παιδίατρο σας πως το παιδί σας είναι πλήρως εμβολιασμένο για την ηλικία του. Επίσης αν είναι εφικτό καλό θα ήταν να γνωρίζετε και να βεβαιωθείτε πως στο σταθμό δεν υπάρχουν παιδάκια ανεμβολίαστα για σοβαρές μεταδοτικές νόσους. Ρωτήστε επίσης και αν το προσωπικό είναι επαρκώς εμβολιασμένο.
Να θυμάστε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης σοβαρών ασθενειών της παιδικής ηλικίας είναι ο εμβολιασμός. Επίσης πως το εμβόλιο κοινής γρίπης συνιστάται σε παιδιά που πάνε σε παιδικό σταθμό. Κανένα εμβόλιο δεν αντενδείκνυται σε υγιή παιδιά και δεν χρειάζεται απομόνωση του παιδιού μετά τον εμβολιασμό.

Παραμονή του παιδιού στο σπίτι όταν δεν νιώθει καλά
Εάν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο τις μέρες που είναι λίγο κρυωμένο ή αδιάθετο. Εκτός από το γεγονός ότι, εάν πάει, είναι πιθανό να κολλήσει τα άλλα παιδάκια, και το ίδιο θα είναι αρκετά αδύναμο για να αντισταθεί ο οργανισμός του σε κάποιον άλλο ιό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κολλήσει αμέσως άλλη μία ίωση. Το ιδανικό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Παιδιά με χρόνια νοσήματα ή αλλεργίες
Κάποια παιδάκια χρειάζονται λίγη περισσότερη προσοχή και φροντίδα στον παιδικό σταθμό. Ιδιαίτερα τα παιδιά με κάποια χρόνια ασθένεια ή με ιστορικό αλλεργιών, είναι ακόμα πιο σημαντικό να προφυλαχθούν από το να κολλούν συχνά ιώσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό του σταθμού, εάν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία ή εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι εξασθενημένο (π.χ. επειδή πέρασε πρόσφατα κάποια σοβαρή ασθένεια). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αλλεργιών σε τροφές. Ίσως είναι σκόπιμο να προτιμήσετε ένα μικρό παιδικό σταθμό, με λίγα παιδιά, ώστε οι πιθανότητες να εκτεθεί σε κάποιον ιό να είναι λιγότερες, σε σχέση με κάποιον όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών ώστε να αποφύγετε το παιδί σας να αρρωσταίνει συχνά.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις