Φίμωση – Περιτομή


Φίμωση (φιμώνω=κλείνω) είναι η στένωση της ακροποσθίας, (ακροποσθία=το πετσάκι) που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του πέους και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου (βάλανος= το κεφαλάκι του πέους).
Περιτομή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης, η κυκλική δηλαδή αφαίρεση της ακροποσθίας.
Η φίμωση μπορεί να είναι είτε συγγενής δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, είτε να παρουσιαστεί προοδευτικά στον ενήλικα (φίμωση των ενηλίκων ή επίκτητη φίμωση).

Επέμβαση στη φίμωση των ενηλίκων

Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση , διάρκειας 30 λεπτών περίπου, που γίνεται με τοπική αναισθησία .Η τοπική αναισθησία δεν προκαλεί πόνο στην περιοχή , επειδή χρησιμοποιείται μια μικρή βελόνα ή μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί μια τοπική αναισθητική
κρέμα, μερικά λεπτά πιο μπροστά.
Μετά την κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας , τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία πέφτουν μόνα τους σε 10-15 ημέρες, διάστημα στο οποίο ο ασθενής απέχει υποχρεωτικά από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.
Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και την επόμενη μπορεί να εργαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αφαιρεθείσα ακροποσθία πρέπει να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Περιτομή και καρκίνος του πέους

Η περιτομή όταν διενεργείται στην παιδική ηλικία θεωρείται ότι προστατεύει από την εμφάνιση του καρκίνου του πέους (Κ.Π). Ασθενείς χωρίς περιτομή που πάσχουν από φίμωση έχουν 11,4 μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο να προσβληθούν από Κ.Π έναντι του λοιπού πληθυσμού.

Πολλοί ενήλικες αναρωτιούνται αν πρέπει ή όχι να αφαιρεθεί η ακροποσθία τους. Είναι αλήθεια ότι η ακροποσθία δεν πρέπει να θυσιάζεται εύκολα, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη. Ο λόγος είναι ότι η ακροποσθία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της βαλάνου και γενικότερα του ουρογεννητικού συστήματος και συγχρόνως συμμετέχει στη λειτουργία της σεξουαλικής επαφής με πολλούς τρόπους. Επίσης, σε περιπτώσεις ατυχημάτων, η ακροποσθία αποτελεί άριστο υλικό για διάφορες πλαστικές επεμβάσεις (π.χ στην ουρήθρα σε περιπτώσεις στενωμάτων ή πλαστική των βλεφάρων σε περιπτώσεις εγκαυμάτων).

Από την Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις