9 φράσεις που δεν θέλουν ν’ ακούσουν οι μαμάδες που δεν θηλάζουν
Η αρθρογράφος Jamie Lynne Grumet, ήταν η μαμά που πέρυσι πόζαρε σε μια «αιρετική» φωτογράφηση για το εξώφυλλο του περιοδικού TIME θηλάζοντας τον τρίχρονο γιο της. Το άρθρο είχε τίτλο:«Are You MOM Enough?» (Είσαι αρκετά μαμά;), και μιλούσε για το νέο φαινόμενο: τη λατρεία για το θηλασμό, που στην Αμερική έχει αγγίξει την υπερβολή. Σήμερα η Jamie στο πολύ ενδιαφέρον http:blogg της BlogHer, μας δίνει μια άλλη άποψη για το πρόσωπο του θηλασμού, και για την φαρισαϊκή αντιμετώπιση από την κοινωνίας προς τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.
1. Ο θηλασμός είναι επιλογή.
Όχι, δεν είναι. Στην πραγματικότητα είναι επιλογή μόνο για τις γυναίκες που είναι σε θέση να θηλάσουν τόσο ώστε τα μωρά να μη χρειάζονται ξένο γάλα για συμπλήρωμα.
2. Το γάλα σε σκόνη κάνει κακό στο μωρό Η αλήθεια είναι ότι κανένα γάλα σε σκόνη δεν μπορεί να συγκριθεί με το μητρικό γάλα. Ωστόσο, χρόνο με το χρόνο το ξένο γάλα βελτιώνεται. Γι’ αυτό το να λέμε ότι είναι «κακό» είναι μια ανόητη υπερβολή. Άλλωστε το «γάλα φόρμουλα» σώζει καθημερινά εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη!
3. Το μητρικό γάλα είναι ασύγκριτο
Το μητρικό γάλα είναι βιολογικά φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όταν στην πραγματικότητα δεν είναι το καλύτερο για τη μητέρα ή το μωρό. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες έρευνες, περίπου το 0.5 – 1% των βρεφών που θηλάζουν αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στις πρωτεΐνες του γάλακτος που λαμβάνουν μέσα από το μητρικό γάλα.
4. Όλοι οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν! Εκείνες που δεν το κάνουν προφανώς δεν προσπάθησαν αρκετά.
Αλήθεια; Υποθέτω ότι όσες γυναίκες το υποστηρίζουν αυτό είτε μπόρεσαν απλά να θηλάσουν είτε δεν έχουν παιδιά. Ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Αφρικής υπάρχουν γυναίκες που αδυνατούν να θηλάσουν.
5. Ειδικά οι μητέρες που δεν δοκίμασαν καν να θηλάσουν είναι διπλά κατακριτέες! Τι θα λέγατε να μην κρίνουμε τους ανθρώπους; Υπάρχουν μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν για δεκάδες λόγους. Οι γυναίκες με διπλή μαστεκτομή, οι γυναίκες που έχουν υιοθετήσει παιδιά, οι γυναίκες που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αλλά επίσης και εκείνες που δεν θέλησαν να θηλάσουν από επιλογή ή επειδή η εργασία τους δε δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες. Γιατί να τις κρίνουμε;
6. Όλες οι γυναίκες που δεν θήλασαν αισθάνονται ενοχικάΝαι, γιατί αυτό τους έχει επιβάλλει η κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει πως με το ξένο γάλα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, η υγεία, ή ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό, ούτε βέβαια πως οι γυναίκες που δεν θηλάζουν είναι πιο ανεπαρκείς μητέρες.
7. Αν νοιάζονταν περισσότερο για τα παιδιά τους, θα προσπαθούσαν σκληρότερα Μόνον οι μητέρες (και μόνον αυτές) είναι αρμόδιες για να αποφασίσουν πόσο και αν θέλουν να θηλάσουν. Η εμπειρία του θηλασμού πρέπει να είναι ευχάριστη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το βρέφος. Αν η μητέρα έχει αρνητικά συναισθήματα για το θηλασμό αυτά θα εισπράττονται από το παιδί ως απόρριψη. Επομένως, σε καμιά περίπτωση οι μητέρες δεν πρέπει να πιέζονται και να γεμίζουν ενοχές αν δεν μπορούν να συνεχίσουν το θηλασμό για μεγάλο διάστημα. Αυτό που προέχει άλλωστε είναι η ψυχική ηρεμία της μητέρας.
8. Το τάισμα με το μπιμπερό είναι για τεμπέλες Ναι; Αποστείρωση, ζέσταμα, κρύωμα, αποστείρωση και ξανά ζέσταμα….Μάλλον εκείνοι που το λένε αυτό δεν έχουν μπει στη διαδικασία να θηλάσουν με μπιμπερό.
9. Τα μωρά που θηλάζουν είναι εξυπνότερα.
Έλεος! Υπάρχουν εκατομμύρια ευφυείς άνθρωποι στον πλανήτη που δεν έχουν θηλάσει ποτέ, και αντίστοιχα εκατομμύρια που έχουν θηλάσει και ο δείκτης ευφυίας τους κυμαίνεται στα νορμάλ επίπεδα.
imommy.gr
πολυ ενδιαφέρον άρθρο. μπραβο http://ogiatrosmas.blogspot.gr/2017/09/9.html
ΑπάντησηΔιαγραφή