Γυναίκες: Κίνδυνος καρκίνου από τη νυχτερινή δουλειά


Οι γυναίκες που δουλεύουν νύχτα συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα, μακροχρόνια μελέτη.
Ο κίνδυνος μοιάζει να είναι αθροιστικά υψηλότερος σε όσες δυσκολεύονται να εργαστούν τη νύχτα επειδή – όπως οι ίδιες λένε - είναι «πρωινοί τύποι» απ’ ό,τι σε εκείνες που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα επειδή είναι «νυχτοπούλια».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εργασία τη νύχτα σχετίζεται με τον καρκίνο. Αντιθέτως, το 2007 η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την κατέταξε στα «δυνητικά καρκινογόνα» για τον άνθρωπο, αποδίδοντας τον κίνδυνο στο ότι διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι.

Ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη και ένας στους πέντε στις ΗΠΑ δουλεύουν νύχτα.
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Ιατρική» (OEM), συμμετείχαν 141 εθελόντριες οι οποίες είχαν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού μεταξύ 1990 και 2003, καθώς και 551 υγιείς συνομήλικές τους.
Όλες οι εθελόντριες είχαν εργαστεί έως το 1999 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας και είχαν γεννηθεί πριν από το 1968.
Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, απαντώντας σε ερωτήματα για τη δουλειά, το αν είχαν αποκτήσει παιδιά, τη χρήση αντισυλληπτικών, τη λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης, καθώς και αν λειτουργούσαν καλύτερα το πρωί ή το βράδυ.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως κατά μέσον όρο η νυχτερινή εργασία αύξανε κατά 40% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι γυναίκες που εργάζονταν νύχτα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και επί τουλάχιστον 6 χρόνια είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες εργάζονταν μόνον πρωινές ώρες.
Στις γυναίκες, μάλιστα, που περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμα μεγαλύτερος, καθώς είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει τη νόσο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι πρωινοί τύποι είναι πιο επιρρεπείς στις διαταραχές του βιολογικού ρυθμού τους λόγω της νυχτερινής βάρδιας.
Οι αντίστοιχες πιθανότητες στις γυναίκες που ήταν «νυχτοπούλια» και εργάζονταν νύχτα, ήταν διπλάσιες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συχνές νυχτερινές βάρδιες ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου επειδή καταστέλλουν την παραγωγή της μελατονίνης – μιας ορμόνης που δρα αντικαρκινικά στον οργανισμό και φυσιολογικά παράγεται όταν πέφτει το σκοτάδι.


Πηγή : Web Only

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις