Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή,


skolikoiditis2Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που κρέμεται σαν “σκουλήκι” από την αρχή του παχέος εντέρου (τυφλό). Σε περίπτωση που υπάρχει οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης λόγω απόφραξης αυτής, χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αφαίρεσή της. Η σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό χειρουργών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, ενώ παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική.
Η Ρομποτική Σκωληκοειδεκτομή αν και έχει αποδειχτεί εφικτή δεν προσφέρει πλεονέκτημα έναντι της λαπαροσκοπικής τεχνικής και πραγματοποιείται όταν η κοιλιά διερευνάται για άλλη πιθανή παθολογία.
Κατά τη σκωληκοειδεκτομή, ο χειρουργός Σ.Κ.Χειρίδης αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά για τυχόν παθολογία. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την άνω κοιλία και την περιοχή της χοληδόχου κύστεως καθώς και την πύελο ιδίως στις γυναίκες για έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου για τον αποκλεισμό εκκολπώματος που θα μπορούσε να προκαλεί πόνο στην περιοχή (εκκόλπωμα Meckel) . Στη συνέχεια θα κόψει τυχόν συμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από τη σκωληκοειδή απόφυση, ή θα ανοίξει τη θήκη μέσα στην οποία συχνά ανευρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση. Σε περίπτωση που η σκωληκοειδής έχει θέση πίσω από το παχύ έντερο (οπισθοτυφλική) ο Δρ.Χειρίδης μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει χειρισμούς κινητοποίησης του εντέρου.  Έπειτα θα καυτηριάσει προσεκτικά την περιοχή που αιματώνει τη σκωληκοειδή (μεσεντερίδιο). Η σκωληκοειδής αφαιρείται από το κεντρικό τραύμα εντός ειδικής σακούλαςΗ περιοχή της φλεγμονής ξεπλένεται με άφθονο φυσιολογικό ορό, ο οποίος αναρροφάται πλήρως πριν αφαιρεθούν τα εργαλεία. Τα εργαλεία αφαιρούνται υπό άμεση όραση και στη συνέχεια αφαιρείται και το αέριο από την κοιλιά. Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.
Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να αιθάνεστε λίγο ζάλη από τη νάρκωση. Κλείστε τα μάτια και αναπνέετε βαθιά. Θα μεταφερθείτε στην ανάνηψη μέχρι να συνέλθετε τελείως.

http://www.iator.gr/2013/03/05/skolikoiditida-laparoscopiki/
Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις