Γυναικομαστία - λιποαναρροφητική χειρουργική

Ως γυναικομαστία ορίζουμε τη συγκεντρική και ομότιμη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες.
Η πάθηση εκδηλώνεται στο μεγαλύτερο της ποσοστό αμφοτερόπλευρα και είναι η πιο συχνά απαντώσα διαταραχή του ανδρικού μαστού. Ευθύνεται για το 85% περίπου των διογκώσεων του μαζικού αδένα στον ανδρικό πληθυσμό.


Η εμφάνιση της γυναικομαστίας έχει μεγάλη συσχέτιση με την ηλικία. Στη βρεφική ηλικία και στην ήβη απαντά σε μεγάλη συχνότητα, ενώ στην παιδική ηλικία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Συνήθως αποτελεί το σύμπτωμα ενδοκρινολογικών νοσημάτων, μπορεί όμως να οφείλεται και σε παρενέργεια φαρμάκων ή τοξικών ουσιών. Για τους λόγους αυτούς καθίσταται αναγκαία η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και ενδελεχούς κλινικοεργαστηριακού ελέγχου για την ανεύρεση της υπαίτιας νόσου ή του εξωγενούς παράγοντα.
Ορισμένες φορές δεν καθίσταται δυνατή η ανεύρεση αιτιολογικού παράγοντα για τη γυναικομαστία και τη χαρακτηρίζουμε τότε ως ιδιοπαθή. Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας έχει θέση κυρίως στη θεραπεία της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας.
Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης της γυναικομαστίας, διακρίνουμε τη νεογνική, την εφηβική και τη γυναικομαστία των ενηλίκων.
Η γυναικομαστία που εμφανίζεται στα νεογνά (Neonatal gynecomastia) δεν έχει κανένα παθολογικό υπόστρωμα και είναι αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων της μητέρας σ' αυτά, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ζωής. Υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.
Η εφηβική γυναικομαστία (Pubertal gynecomastia) είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται σε ποσοστό 40% των εφήβων, σε ηλικίες μεταξύ 13 και 17 ετών. Είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη και παρέρχεται μετά από 12-24 μήνες. Η εφηβική γυναικομαστία που επιμένει και στη μετεφηβική ηλικία, πρέπει να παρακολουθείται στενά και να διερευνάται ενδελεχώς, πριν χαρακτηρισθεί ως ιδιοπαθής και τούτο, διότι μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή υποκείμενη νόσο, όπως όγκο των όρχεων ή των επινεφριδίων.
Η γυναικομαστία των ενηλίκων (Senescent gyneco¬mastia) απαντά κυρίως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών και εκδηλώνεται πιο συχνά ετερόπλευρα, με προτίμηση την αριστερή πλευρά, χωρίς να υπάρχει γι' αυτό σαφής παθοφυσιολογική εξήγηση. Εδώ επίσης, ο διογκωμένος μαζικός αδένας υποστρέφεται συνήθως σε διάστημα 12-24 μηνών.
Επί εμμονής της γυναικομαστίας πέρα του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος και εφ' όσον έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική διερεύνηση και έχουν αποκλεισθεί ενδογενείς ή εξωγενείς αιτιολογικοί παράγοντες - περίπτωση ιδιοπαθούς γυναικομαστίας- τότε, για ψυχολογικούς και κοσμητικούς λόγους, κυρίως, μπορούμε να προβούμε σε χειρουργική αντιμετώπιση.

Η πρώτη μέθοδος είναι η υποδόριος μαστεκτομή, η οποία γίνεται μέσω μίας τομής στο κατώτερο όριο μεταξύ θηλής και δέρματος, από όπου με αρκετά καλή ορατότητα μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να αφαιρέσει τον αδένα και το λίπος που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Η δεύτερη μέθοδος είναι η γνωστή λιποαναρρόφηση, όπου ο πλαστικός χειρουργός με μία τομή που γίνεται στη θηλή ή κάτω από τη μασχάλη, τοποθετεί μία μικρή κάνουλα μέσω της οποίας αναρροφά τον ιστό που δημιουργεί την διόγκωση. Η μέθοδος αυτή βέβαια συνιστάται στις περιπτώσεις εκείνες όπου η διόγκωση του μαστού οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη ύπαρξη λίπους. Σύγχρονες μέθοδοι λιποαναρρόφησης όπως η laser λιποαναρρόφηση ή η παλμική λιποαναρρόφηση, εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.  Βέβαια, πάντα ο γιατρός θα πρέπει να κρίνει ποια μέθοδος θα είναι καταλληλότερη για την κάθε περίπτωση.

http://doctorsvideos.blogspot.gr/2013/01/gynecomastia-liposuction.html

Ευχαριστούμε τον Στρ. Ιατρό Παναγιώτη Θ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις