Αντιμετωπίστε ανώδυνα τη κύστη κόκκυγος


altΗ κύστη κόκκυγος (τριχοφωλεακό συρίγγιο), είναι μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά). Αποτελεί μια πάθηση η οποία συχνά απαιτεί επώδυνο χειρουργείο και κυρίως σημαντική μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

Η κύστη αυτή δημιουργείται συνήθως από τη είσοδο των τριχών της περιοχής μέσα στο δέρμα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις  μπορεί να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε όταν ο ασθενής ήταν ακόμα έμβρυο.
Η κύστη κόκκυγος είναι πιο συχνή στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται συνηθέστερα σε νεαρούς ασθενείς. Παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνισής της και σε αδύνατα ή με λιγότερη τριχοφυΐα.

Η ύπαρξή της γίνεται συνήθως αντιληπτή από τη ρύπανση των εσωρούχων με ροδαλό ή κιτρινωπό υγρό σε συνδυασμό με ήπιο πόνο στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά). Εάν δημιουργηθεί απόστημα τότε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από χειρουργό, με διάνοιξη ώστε να απελευθερωθεί το πύον, να ελαττωθεί η λοίμωξη και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Σε αυτή την οξεία φάση η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται με έντονο πόνο και ορισμένες φορές με πυρετό. Η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

alt

Η χρόνια κύστη κόκκυγος θεραπεύεται κι αυτή αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση, που σκοπό έχει την  πλήρη αφαίρεση της κύστης, μαζί με τα συρίγγια, ώστε να μην επανεμφανιστεί στο μέλλον.

Θεραπεία με καινοτόμο "νυστέρι" με ραδιοσυχνότητες
Οι Ραδιοσυχνότητες (RF) αποτελούν τη νεότερη τεχνική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Αντί για την χρήση του κλασικού νυστεριού (μαχαιριού), με το καινοτόμο "νυστέρι" ραδιοσυχνοτήτων διασφαλίζεται λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση και σχεδόν ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος ενώ η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση.

Με τη πρωτοποριακή αυτή μέθοδο μπορούν να αφαιρεθούν με ακρίβεια χιλιοστού τόσο η κύστη κόκκυγος όσο και οι συριγγώδεις πόροι, με αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης του προβλήματος. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να μείνει ανοιχτό το τραύμα, όπως γινόταν παλαιότερα με την κλασσική μέθοδο, οπότε δεν απαιτούνται καθημερινές και σαφώς επώδυνες αλλαγές.

alt


















Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται με ειδική χρωστική ουσία, χαρτογράφηση της βλάβης για την αποκάλυψη των συριγγίων. Στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση της χαρτογραφημένης βλάβης με τη χρήση νυστεριού Ραδιοσυχνοτήτων.

Με τη νέα αυτή μέθοδο μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης αλλά κυρίως ο χρόνος αποθεραπείας. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο λίγη ώρα μετά από την επέμβαση. Μετά από τρία 24ωρα επιτρέπεται το ντους, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα (η επέμβαση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία).


ygeiaonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις