Πολύδυμη Κύηση

Multiple Pregnancy1
Με τον όρο πολύδυμη κύηση περιγράφεται η κυοφορία δύο ή περισσοτέρων εμβρύων. Ο ρυθμός εμφάνισης πολύδυμων κυήσεων έχει αυξηθεί την τελευταία 20ετία καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια χρησιμοποιούν φάρμακα για την αύξηση της γονιμότητας. Περίπου το 95% των πολύδυμων κυήσεων αφορά την κυοφορία διδύμων.

Πως προκύπτει η πολύδυμη κύηση;
Η πολύδυμη κύηση προκύπτει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται ή όταν διαφορετικά ωάρια γονιμοποιούνται από διαφορετικά σπερματοζωάρια.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες πολυδύμων:
Τα μονοζυγωτικά
Τα διζυγωτικά

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα ή τρίδυμα προκύπτουν από την γονιμοποίηση ενός μόνο ωαρίου το οποίο στη συνέχεια χωρίζεται σε δύο ή τρία πανομοιότυπα έμβρυα τα οποία έχουν το ίδιο γενετικό υλικό(DNA), το ίδιο φύλο, την ίδια ομάδα αίματος και μοιάζουν πολύ εμφανισιακά. Τα διζυγωτικά πολύδυμα αναπτύσσονται από διαφορετικά ωάρια, κάθε ένα από τα οποία γονιμοποιείται από διαφορετικά σπερματοζωάρια.

Τα διζυγωτικά δίδυμα μπορεί να διαφέρουν ως προς το φύλο και την εμφάνιση τους.
Σε μια εγκυμοσύνη τριών ή παραπάνω εμβρύων, τα βρέφη μπορεί να είναι μονοζυγωτικά, διζυγωτικά ή να συνδυάζουν και τις δύο κατηγορίες. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν απελευθερώνονται παραπάνω από ένα ωάρια τα οποία γονιμοποιούνται.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες για πολύδυμη κύηση;
Η κύηση μονοζυγωτικών διδύμων δεν επηρεάζεται από κανέναν παράγοντα. Η συχνότητα εμφάνισης τους είναι σταθερή (περίπου 1 στις 250 κυήσεις) και μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε μητέρα ανεξάρτητα από την ηλικία της ή το ιστορικό γέννησης διδύμων στο οικογενειακό της περιβάλλον.
Αντίθετα οι πιθανότητες μιας γυναίκας να κυοφορήσει διζυγωτικά έμβρυα είναι περισσότερες όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη σχετικά ηλικία, είναι ψηλότερη και πιο βαριά. Επιπρόσθετα, εάν η γυναίκα έχει δίδυμη διζυγωτική αδελφή ή αδελφό ή προέρχεται από οικογένεια όπου παρουσιάζονται περιπτώσεις πολύδυμης κύησης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες κυοφορίας πολύδυμων εμβρύων. Τέλος ορισμένες μέθοδοι και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν δίδυμη ή πολύδυμη κύηση στο 25% περίπου των γυναικών που τα λαμβάνουν.
Επιπλοκές που συνδέονται με την πολύδυμη κύηση.
Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι οι περιπτώσεις πολύδυμης κύησης έχουν περισσότερους κινδύνους από τις απλές εγκυμοσύνες. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι επειδή μια γυναίκα κυοφορεί παραπάνω από ένα έμβρυα, θα έχει αυτόματα και προβλήματα στην εγκυμοσύνη της. Μερικές από τις συνηθέστερες επιπλοκές στις πολύδυμες κυήσεις είναι:
Ο πρόωρος τοκετός (γέννηση των βρεφών πριν από την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης) είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή πολύδυμης κύησης και παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες που κυοφορούν δύο ή περισσότερα έμβρυα. Οι περισσότερες εγκυμονούσες προσπαθούν να φτάσουν τις 38 εβδομάδες, που θεωρείται ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη σε περιπτώσεις κυοφορίας διδύμων, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να γεννηθούν τα βρέφη υγιή και σε καλό βάρος.
Προ-εκλαμψία ή προκαλούμενη από την εγκυμοσύνη υπέρταση. Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται διπλάσιες φορές στις πολύδυμες κυήσεις σε σχέση με τις απλές. Επίσης έχει την τάση να εκδηλώνεται πιο νωρίς και να είναι πιο σοβαρή στις γυναίκες που κυοφορούν πάνω από ένα έμβρυα.
Αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας πριν τον τοκετό. Είναι άλλη μια επιπλοκή που συναντάται σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης.
Περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Όταν ένα ή περισσότερα έμβρυα δεν αναπτύσσονται με κατάλληλο ρυθμό αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον πρόωρο τοκετό ή τη γέννηση τους με χαμηλό βάρος.
Συμβουλές για τις έγκυες πολυδύμων.
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε πολύδυμη κύηση έχουν επιπλέον διατροφικές ανάγκες να καλύψουν γι’ αυτό θα πρέπει τα γεύματά τους να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως επίσης και σε θερμίδες για τη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων. Ένας άτυπος κανόνας για τις εγκυμονούσες είναι ότι για κάθε έμβρυο πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Πέραν των αυξημένων διατροφικών αναγκών οι εγκυμονούσες έχουν μεγάλη ανάγκη για ξεκούραση και φροντίδα έτσι ώστε να ελαττωθεί το στρες που προκαλεί η εγκυμοσύνη
iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις