Φυσικές λύσεις για να …ρίξετε τη χοληστερίνη

hdl-ldl
Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε πόσο επιζήμια είναι η υψηλή χοληστερίνη για την υγεία μας και το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα της με φυσικό τρόπο;
Φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε και C καθημερινά για να κρατήσετε υπό έλεγχο την »κακή» χοληστερίνηκαι να αυξήσετε την »καλή». Η βιταμίνη Ε θα εμποδίσει επίσης τη χοληστερόλη να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. 
Τη βιταμίνη Ε θα τη βρείτε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Αν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, τότε μπορεί να σας φανεί χρήσιμο κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Ε. Ακόμη οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C στη διατροφή τους, τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα HDL (της λεγόμενης κακής χοληστερίνης). Τη C θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.
Προσθέστε φασόλια στη διατροφή σας και τρώτε τα όσο πιο συχνά μπορείτε. Τα φασόλια γίγαντες και τα υπόλοιπα όσπρια μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε φυσιολογικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Μάλιστα με την κατανάλωση 1 ½ φλιτζανιού φασολιών την μέρα, μπορείτε να μειώσετε την κακή χοληστερόλη σας κατά 22 %. Τα φασόλια περιέχουν μια ουσία που λέγεται πηκτίνη και η οποία βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης. Το ίδιο ισχύει και για το γκρέιπ φρουτ.
Σκεφτείτε θετικά και αρχίστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο. Οι άνθρωποι με θετική διάθεση αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Συγκεκριμένα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που ήταν αισιόδοξοι είχαν υψηλότερα επίπεδα »καλής» χοληστερίνης, η οποία έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά και βοηθά στον έλεγχο της «κακής» χοληστερίνης.
Αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.  Για να το πετύχετε αυτό διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων και ψάχνετε αν αναγράφουν ότι έχουν τρανς λιπαρά. Καλό είναι επίσης να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο που δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα και μειώνει τα επίπεδα της»κακής» χοληστερίνης.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης.
Πριν ακόμη επικεντρωθείτε στην διατροφή σας, ξεκινήστε κάποια μορφή άσκησης: 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, αρκούν για να σας βοηθήσουν να »ρίξετε» τη χοληστερίνη  σας. Για παράδειγμα μια βόλτα με γρήγορο περπάτημα είναι ιδανική άσκηση για τη χοληστερίνη και την καρδιά σας. Η συνήθεια αυτή, αν την υιοθετήσετε σε καθημερινή βάση, θα μειώσει το σωματικό βάρος σας, γεγονός που με τη σειρά του θα μειώσει και τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Συμβουλευτείτε γιατρό πριν από την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης.
Αν μετά από μια εξέταση αίματος, διαπιστώσετε ότι έχετε αυξημένη χοληστερίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις