Τα μυστικά αυτών που δεν αρρωσταίνουν

Συνηθίζουμε να αποδίδουμε στην τύχη το ότι μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην υποφέρουν ποτέ από ασθένειες που στέλνουν εμάς τους υπόλοιπους κάτω από τα παπλώματα για μέρες. Oι γιατροί δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει με σιγουριά τους τρόπους να παραμείνουμε υγιείς. Γιατί να μη ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις συνήθειες όσων οι αρρώστιες δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους και -γιατί όχι;- να τις υιοθετήσουμε;


Πλένουν συχνά τα χέρια τους
Το  πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα, αποτελεσματικός τρόπος για να εμποδιστεί η μετάδοση ασθενειών,όπως το κοινό κρυολόγημα, οι ιοί της γρίπης και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, μολύνσεις που προκαλούν διάρροια και πολλές ακόμα μεταδοτικές ασθένειες. Ένα επιπλέον μυστικό είναι να αποφεύγετε να πιάνετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας, αφού η πιο συνηθισμένη οδός μετάδοσης μικροβίων και ιών είναι η μεταφορά τους από τα χέρια στο στόμα ή τη μύτη.

Ανοίγουν συχνά τα παράθυρα
Σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται γίνεται συσσώρευση αλλεργιογόνων και μικροβίων, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών αλλά και εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων όπως φτάρνισμα ή βήχας. 

Χρησιμοποιούν σκόρδο στο μαγείρεμα
Το σκόρδο είναι γνωστό ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Επιπλέον τονώνει το ανοσοποιητικό γι’ αυτό είναι σκόπιμο να το χρησιμοποιείτε συχνά στη μαγειρική. 

Δεν αγχώνονται
Το στρες πλήττει το ανοσοποιητικό καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε ασθένειες και επιμηκύνοντας το χρόνο ανάρρωσης. Γι’ αυτό και είναι αρκετά συνηθισμένο να αρρωσταίνουμε πιο συχνά σε περιόδους αυξημένου στρες. Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι οι αγχωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές νόσους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. γαστρίτιδα, έλκος) και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Το άγχος έχει επιπτώσεις και στη γυναικεία γονιμότητα, στην υγεία του δέρματος, επηρεάζει το μεταβολισμό και συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία, ενώ συχνά επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. η οστεοπόρωση και το βρογχικό άσθμα.Τα άτομα λοιπόν που φροντίζουν να έχουν υπό έλεγχο το στρες φαίνεται ότι έχουν ένα πλεονέκτημα που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της υγεία τους. 

Δεν καπνίζουν
Εκτός από τους διάφορους τύπους καρκίνου και τα άλλα θανατηφόρα νοσήματα που προκαλεί το κάπνισμα, δυσχεραίνει επίσης την αναπνευστική λειτουργία και ευνοεί τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.  Αυτό σημαίνει ότι μια ίωση είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές σε έναν καπνιστή από ότι σε κάποιον που δεν καπνίζει.

Διατηρούν τον χώρο τους καθαρό
Οι ιοί και τα μικρόβια δεν μεταδίδονται μόνο με το φτέρνισμα και το βήχα. Επιβιώνουν και πάνω σε επιφάνειες όπως για παράδειγμα το ακουστικό του τηλεφώνου και το ποντίκι του υπολογιστή. Απολυμαίνοντας συχνά τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευτείτε από τη μετάδοσή τους.

Αποφεύγουν τον συνωστισμό
Η παραμονή σε χώρους κλειστούς, με πολυκοσμία και καπνό ευνοεί τη μετάδοση ιώσεων. Γι’ αυτό καλό είναι -εφόσον είναι δυνατόν- να αποφεύγετε τις εξόδους σε ώρες ή μέρες αιχμής ιδιαίτερα τις περιόδους αυξημένων ιώσεων.

Έχουν αντισηπτικό στην τσάντα τους
Ο καλύτερες τρόπος να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι είναι να τα καθαρίζετε με απολυμαντικό υγρό ή απολυμαντικά μαντηλάκια  ιδιαίτερα πριν φάτε. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα απολυμαντικά εξασφαλίζουν μεγαλύτερης διάρκειας προστασία από το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι εμποδίζοντας τη μετάδοση ιών και μικροβίων.

Αγαπούν φρούτα και λαχανικά
Είναι πλούσια σε βιταμίνες που διασφαλίζουν καλύτερη υγεία.  Επιπλέον επιλογές όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, πιπεριές είναι πλούσια σε βιταμίνη C που θεωρείται καλός σύμμαχος του ανοσοποιητικού.

Γυμνάζονται με μέτρο
Η γυμναστική με μέτρο αλλά όχι σε βαθμό εξαντλήσεως φαίνεται σύμφωνα με έρευνες ότι τονώνει το ανοσοποιητικό. Επιπλέον όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό  τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αναρρώσει κάποιος αν κολλήσει κάποια ίωση. 

Δεν είναι ιδιαίτερα διαχυτικοί
Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν να φιλήσουν κάθε γνωστό που βλέπουν στο δρόμο προκειμένου να εκφράσουν τη συμπάθειά τους ή τουλάχιστον σίγουρα δεν φιλούν κάποιον με συμπτώματα ίωσης λέγοντας «Μη φοβάσαι, δεν κολλάω…». 

Αφήνουν τα παπούτσια έξω από το σπίτι
Είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να κρατάτε το χώρο που ζείτε καθαρό διασφαλίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των μικροβίων μένουν έξω από την πόρτα.

Κοιμούνται αρκετά
Σύμφωνα με έρευνα του Carnegie Mellon University στο Pittsburgh όσο λιγότερες ώρες κοιμάται κάποιος τόσο πιο αργή είναι η ανάρρωσή του όταν κολλάει μια ίωση. Οι ειδικοί γενικά πιστεύουν ότι ο μη επαρκής ύπνος εξαντλεί τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αντιταχθεί στις ασθένειες. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο καθένας για να ξεκουραστεί είναι βέβαια θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6-7 ώρες. 

Δεν παίρνουν φάρμακα με το παραμικρό
Η πολυφαρμακία και γενικά η αλόγιστη χρήση φαρμάκων είναι γνωστό ότι διαταράσσει τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού μας με αρνητικές επιπτώσεις στην άμυνά μας. Γι’ αυτό για κάθε πρόβλημα υγείας θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα μόνο εφόσον το συστήσει ο γιατρός.

Προτιμούν τις φυσικές θεραπείες με βότανα 
Μπορεί η δυτική ιατρική να καταφεύγει συνήθως στα φάρμακα ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων υγείας, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει και το ρόλο της φύσης. Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε μιλήσει για τη δύναμη των φυτών και των βοτάνων που, χάρη στις ιδιότητές τους, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Μάλιστα, από τα περίπου 250 φυτά που χρησιμοποιούσε στους ασθενείς του, αρκετά αποτελούν τη βάση ακόμα και σύγχρονων φαρμάκων. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο καθένας μπορεί να βρει ένα πολύτιμο βότανο για κάθε πρόβλημα (π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως θα πρέπει να προμηθευτούμε όποιο βότανο υπάρχει στην αγορά για να παραμείνουμε υγιείς. Μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας είναι μια αρχή. Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού, για παράδειγμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και το λίπος, ενώ φαίνεται να έχει ακόμα και αντικαρκινική δράση χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες.

Κάνουν συχνά αποτοξίνωση 

Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως π.χ. οι διοξίνες και τα PCBs, δεν υπήρχαν στο περιβάλλον τον προηγούμενο αιώνα. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών (π.χ. καρκίνων) που σχετίζονται με την έκθεση σε τοξικές ουσίες, λένε οι ειδικοί. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της αποτοξίνωσης, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα συσσωρευμένα στο σώμα μας χημικά δεν μπορεί παρά να ωφελήσουν την υγεία μας. 


Παίρνουν αναρρωτική άδεια
Ακόμα και μία μέρα παραμονής στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην πιο γρήγορη ανάρρωση σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα ίωσης ιδιαίτερα αν φροντίζετε να καταναλώνετε αρκετά υγρά και να ξεκουράζεστε επαρκώς. Επιπλέον έτσι μειώνετε τις πιθανότητες μετάδοσης της ίωσης στους άλλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις