Χήρα θα αποκτήσει παιδί από το σπέρμα του νεκρού άνδρα της


Μια 42χρονη Βρετανίδα διεκδίκησε νομικά και κέρδισε το δικαίωμα, προκειμένου να μείνει έγκυος, να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του νεκρού πλέον άνδρα της, παρόλο που αυτός δεν είχε δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή του. Οι βρετανικές δικαστικές Αρχές έδωσαν άδεια να εξαχθεί το σπέρμα στις ΗΠΑ, όπου η γυναίκα θα κάνει, τους επόμενους μήνες, τη σχετική θεραπεία γονιμοποίησης. 

Η όλη διαδικασία θα γίνει στις ΗΠΑ, γιατί στη Βρετανία απαγορεύεται η χρήση σπέρματος χωρίς γραπτή συγκατάθεση. Η γυναίκα έχει ήδη μια κόρη. Οι γιατροί αφαίρεσαν σπέρμα από το σύζυγο της γυναίκας, που ήταν σχεδόν 30 ετών, λίγες ώρες αφού αυτός είχε απρόσμενα πεθάνει στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας το 2007. 

Η άδεια δόθηκε από το Βρετανό δικαστή με το σκεπτικό ότι το ζευγάρι είχε συμβουλευτεί γυναικολόγο για θέματα γονιμοποίησης μια εβδομάδα πριν το θάνατο του συζύγου. Η γυναίκα, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, εξέφρασε μέσω του δικηγόρου της την «απόλυτη ικανοποίηση της» για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους "Times" του Λονδίνου.

Η υπόθεση ανάγκασε την αρμόδια βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας να αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα διαδικασίες της, επιτρέποντας πλέον στους άνδρες, όταν παρέχουν σπέρμα για εξωσωματική γονιμοποίηση, να δηλώνουν παράλληλα εγγράφως αν συμφωνούν να τους αφαιρεθεί σπέρμα και να χρησιμοποιηθεί αφού θα έχουν πεθάνει. Η υπόθεση έφθασε και στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου συζητήθηκε. 

Η υπόθεση έφερε στη μνήμη μια άλλη υπόθεση προ δεκαετίας, όταν μια άλλη γυναίκα στη Βρετανία, είχε, μετά από μακρά νομική μάχη, κερδίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του άνδρα της που βρισκόταν σε κώμα, κάτι που πέτυχε τελικά, κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση σε βελγική κλινική και αποκτώντας δύο παιδιά. 

Όμως η υπόθεση εκείνη δεν είχε θεωρηθεί ότι αποτελεί νομικό προηγούμενο και το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία είχε στη συνέχεια γνωμοδοτήσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σπέρμα χωρίς γραπτή συγκατάθεση. Η μοναδική εξαίρεση που έγινε τώρα, δεν αναμένεται ούτε αυτή τη φορά να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Πηγή:   ΑΠΕ - ΜΠΕ

Υγείαonline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις