Το συχνό σεξ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

karkinos prostath 4 6
Καλά νέα για τους άνδρες που έχουν γνωρίσει πολλές γυναίκες στη ζωή τους. Κινδυνεύουν λιγότερο από τον καρκίνο του προστάτη. Οι παντρεμένοι δεν χρειάζεται να απογοητευθούν καθώς ποτέ δεν είναι αργά να αποκτήσουν και αυτοί την ίδια…προστασία.

Οι περισσότεροι άνδρες θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη με το πέρασμα της ηλικίας αλλά δεν θα το μάθουν ποτέ. Ωστόσο έχουν μία στις 6 πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη και μία στις 38 να πεθάνουν από την ασθένεια.

Όμως αυτοί που κάνουν συχνά σεξ φαίνεται πως διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές των πανεπιστημίων Μόντρεαλ και Κεμπέκ. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη πιστεύουν ότι το σεξ δρα προστατευτικά έναντι της ασθένειας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology.

Μόνο οι ετερόφυλοι έχουν όφελος

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες με περισσότερους από 3.200 άντρες ανακάλυψαν πως όσοι είχαν 20 ή περισσότερες ερωτικές συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους διέτρεχαν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Συγχρόνως είχαν και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίζουν επιθετική μορφή του καρκίνου του προστάτη κατά 19%.
Φυσικά, η αιτία δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των συντρόφων αλλά με τη συχνότητα της εκσπερμάτωσης. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι άντρες που δεν έχουν μονογαμική σχέση με μία γυναίκα, κατά κανόνα κάνουν περισσότερο σεξ απ’ ό,τι οι δεσμευμένοι ή παντρεμένοι. Από την άλλη μεριά όμως, και εκείνοι που έχουν κρατήσει ζωντανή τη ερωτική φλόγα στις μακροχρόνιες σχέσεις τους, προφανώς απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη.
‘Ενα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι παρθένοι άντρες, αυτοί που δεν είχαν κάνει ποτέ σεξ, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες που είχαν πολλούς (πάνω από 20) ερωτικούς συντρόφους διέτρεχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκινικό προστάτη σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους. Μάλιστα, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη των ομοφυλόφιλων ανδρών με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ήταν πενταπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που διέτρεχαν οι ομοφυλόφιλοι άντρες σε μονογαμική σχέση.
Φαίνεται πως το όφελος που προκύπτει από το σεξ στους ετερόφυλους χάνεται για τους ομοφυλόφιλους επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών και σωματικών τραυμάτων.

Σεξουαλική δραστηριότητα και προστάτης

«Η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων στη ζωή ενός ετεροφυλόφιλου άντρα οδηγεί σε αυξημένη συχνότητα εκσπερματώσεων, η προστατευτική δράση των οποίων έναντι του  καρκίνου του προστάτη έχει παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μεγάλες μελέτες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρί-Ελίζ Παρέν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ.
Ωστόσο η Παρέν πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να συστήσει στους άντρες να αποκτήσουν πολλαπλές ερωτικές συντρόφους για να προστατευθούν από τον προστατικό καρκίνο.
Η μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων, ίσως διότι πριν από 20 ή 30 χρόνια, ο κόσμος δεν πολύ πρόθυμος να απαντά ανοιχτά για τις ερωτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές του σχετικά με το σεξ.
Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένες επιστημονικές αντιρρήσεις για τη μελέτη. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας έχει ήδη καρκίνο του προστάτη ή κάποια άλλη ασθένεια, τότε λογικά κάνει λιγότερο σεξ. Συνεπώς, μπορεί η ασθένεια να μειώνει το σεξ και όχι το μειωμένο σεξ να αυξάνει τον κίνδυνο της ασθένειας. Όταν υπάρχει μια στατιστική συσχέτιση δεν σημαίνει ότι είναι σαφές ποια είναι η αιτία και ποιο είναι το αποτέλεσμα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη ενώ η πρόωρη φαλάκρα τον αυξάνει.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις