Εξιτήριο για τον ασθενή στον οποίο εμφυτεύτηκε τεχνητή καρδιά

Εξιτήριο για τον ασθενή στον οποίο εμφυτεύτηκε τεχνητή καρδιάΠαρίσι, Γαλλία
Εξιτήριο από το νοσοκομείο έλαβε στις αρχές Ιανουαρίου ο ασθενής που υποβλήθηκε σε εμφύτευση της τεχνητής καρδιάς Carmat στις 5 Αυγούστου στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας. Σύμφωνα με συνέντευξη του καθηγητή Αλέν Καρπαντιέ, εμπνευστή της συσκευής, στην εφημερίδα Le Parisien, ο ασθενής κάνει πια μια «φυσιολογική ζωή». 

Ο 68χρονος ασθενής «μπόρεσε να φύγει από το νοσοκομείο, αθόρυβα, στις 2 Ιανουαρίου και να επιστρέψει τελικά στο σπίτι του», εξήγησε ο καθηγητής.

«Μας είπε ότι πήγε για φαγητό χωρίς καμιά τεχνική βοήθεια στο σπίτι του γιου του, 70 χλμ από τη Νάντη. Αυτό δεν είναι η ωραιότερη απόδειξη μιας φυσιολογικής ζωής;», συμπλήρωσε ο Δρ Καρπαντιέ, που συνέκρινε τις εγχειρητικές επιπλοκές με «αυτές μιας 'απλής' μεταμόσχευσης καρδιάς».

Η επιστροφή στο σπίτι κατέστη δυνατή μόλις ο ασθενής μπόρεσε να «έχει πλήρη αυτονομία» και κυρίως να «χειρίζεται ο ίδιος» μια φορητή συσκευή βάρους τριών κιλών που περιέχει δύο μπαταρίες που προμηθεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στην τεχνητή καρδιά και ένα κουτί ελέγχου.

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο καθηγητής Καρπαντιέ είχε δηλώσει ότι ο ασθενής  μπορούσε να μετακινείται μόνος και να κάνει ακόμη και ποδήλατο στο σπίτι.

Η εμφύτευση της αυτόνομης τεχνητής καρδιάς Carmat θεωρείται επιστημονική πρωτοπορία. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η τεχνητή καρδιά αντικαθιστά πλήρως την πάσχουσα καρδιά και δεν βοηθά απλώς τον ασθενή ενώ περιμένει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η πρώτη εμφύτευση της συσκευής αυτής σε 76χρονο ασθενή δεν ήταν επιτυχημένη. Ο Κλοντι Ντανί, απεβίωσε 74 ημέρες μετά την επέμβαση, συνέπεια απροσδόκητης διακοπής της λειτουργίας της συσκευής.

Σύμφωνα με τον Δρ Καρπεντιέ, «τα αίτια της διακοπής την 74η ημέρα αποδείχθηκε ότι ήταν πολυπαραγοντικά και μέρος των προβλημάτων είχε σχέση με την κατάσταση του ασθενή: η ηλικία του, η καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και τη ζωή του να μετρά τότε μόλις μερικές εβδομάδες, η κλινική του κατάσταση γενικά, κυρίως σε σχέση με τη λειτουργία των νεφρών που είχαν προσβληθεί περισσότερο απ' ότι μπορούσαμε να υποθέσουμε».

Για τη δεύτερη εγχείρηση «επιλέξαμε έναν νεότερο ασθενή, με τους πνεύμονές του να λειτουργούν καλά και τη νεφρική και ηπατική λειτουργία του να έχουν επηρεαστεί λίγο» (από την ασθένεια). Όσον αφορά το βιοπροσθετικό προϊόν, «υποβλήθηκε σε προσαρμογές», εξήγησε ο καθηγητής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις