Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι ισχύει με την Μεσογειακή διατροφή – Νέα έρευνα

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηΗ φυτοφαγική μεσογειακού τύπου διατροφή παρέχει ανάλογα προστατευτικά οφέλη με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων, στην περίπτωση των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το περιεχόμενο του στομαχιού παλινδρομεί και επιστρέφει δια μέσου του οισοφάγου στον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στο στόμα και στη μύτη. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, η οποία είναι διαφορετική από την πιο γνωστή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Συχνά στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν υπάρχουν τα συνήθη συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως το κάψιμο στο θώρακα, οι ξινίλες και οι καούρες μετά το φαγητό.
Τα συμπτώματα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να περιλαμβάνουν βράχνιασμα, κλείσιμο της φωνής, δυσκολία κατάποσης, επίμονο βήχα, κόμπο στο λαιμό, κατάποση βλεννών από το πίσω μέρος της μύτης κ.α. Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν χρόνια φαρυγγίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα, πόνος στο αυτί κ.α.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ωτορινορυγγολόγο Κρεγκ Ζαλβάν του ιατρικού κέντρου Northwell Health, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Fenstein και του Ιατρικού Κολλεγίου της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας "JAMA Otolaryngology".
Οι επιστήμονες σύγκριναν δύο ομάδες ασθενών, από τις οποίες η μία πήρε τα συνήθη φάρμακα και η άλλη έκανε φυτοφαγική μεσογειακή διατροφή. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ανάλογη -αν όχι μεγαλύτερη- μείωση των συμπτωμάτων στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μεταξύ όσων έτρωγαν με μεσογειακό στιλ και παράλληλα έπιναν αλκαλικό νερό.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ληφθούν υπόψη και στην περίπτωση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο Ζαλβάν δήλωσε ότι η φαρμακευτική θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων «αν και αποτελεσματική σε μερικούς ασθενείς, δεν μπορεί να αποτελεί την μοναδική μέθοδο για τη θεραπεία της παλινδρόμησης, καθώς μάλιστα πρόσφατες έρευνες ανέφεραν αυξημένα ποσοστά εγκεφαλικών, εμφραγμάτων, άνοιας και νεφρικής βλάβης μεταξύ όσων κάνουν παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων».
Όπως είπε, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, με σχεδόν μηδενισμό της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων (μοσχαριού, κοτόπουλου, χορινού, αυγών, ψαριών), σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες συστάσεις (αποφυγή καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, σόδας, καυτερών φαγητών, αλκοόλ κ.α.), μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις