ΚΡΥΩΣΑ Η΄ ΕΧΩ ΓΡΙΠΗ ;


Πολύς κόσμος συγχέει τους όρους γρίπη, κρυολόγημα, ίωση. Θα δείξουμε παρακάτω σε τι διαφέρουν και πως μπορείτε να καταλάβετε αν πάσχετε από ένα από αυτά.
Ας ξεκινήσουμε με τον όρο ίωση, που σημαίνει λοίμωξη από κάποιον ιό. Δεν είναι μια διάγνωση αλλά ένας γενικός όρος, αφού με τον όρο αυτό κάποιος μπορεί να έχει κρυολόγημα, γρίπη, τροφική δηλητηρίαση κ.α. γιατί όλες αυτές οι καταστάσεις οφείλονται σε ιό.
Όπως καταλάβατε, και το κρυολόγημα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς. Το κρυολόγημα όμως προκαλείται από πάνω από 200 τύπους ιών, ενώ η γρίπη προκαλείται βασικά από τους ιούς της γρίπης Α, B, C, οι οποίοι μπορεί να υποδιαιρεθούν σε διαφορετικούς ορότυπους βάσει της απόκρισης αντισωμάτων σε αυτούς τους ιούς. Τέτοιοι είναι οι ιοί που προκαλούν την γρίπη των πτηνών (ορότυπος Η5Ν1) ή των χοίρων (Η1Ν1).

Επειδή και το κρύωμα (κοινό κρυολόγημα) και η γρίπη, έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, μερικές φορές είναι δύσκολο (ή και αδύνατο) να γίνει σωστή διάγνωση μόνο από τα συμπτώματα. Ειδικά τεστ πρέπει να γίνουν τις πρώτες μέρες, για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα αν κάποιος έχει γρίπη.
Γενικά, να ξέρετε ότι η γρίπη είναι πολύ χειρότερη από το κρυολόγημα, και τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα, πχ. πυρετός, πονοκέφαλος, αδυναμία, καταβολή.
Συμπτώματα κρυολογήματος
Συνήθως τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος αρχίζουν σταδιακά με πονόλαιμο, που περνά σε λίγες ήμερες.
Υπάρχει καταρροή και σταδιακά μπορεί να εμφανιστεί βήχας.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο ελαφριά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, διαρκούν λίγο, ενώ σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές.
Διάρκεια από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα
Ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Προσοχή – τις πρώτες 3 ημέρες μπορεί να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα, αν η άμυνα τους είναι πεσμένη.
Συμπτώματα γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν ξαφνικά με υψηλό πυρετό 39°C, πόνους στους μύες και τα κόκκαλα, βήχα, αδιαθεσία, αδυναμία και ατονία.
Η γρίπη των χοίρων συνδυάζεται με εμετό και διάρροια.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, όπως άτομα με χρόνια νοσήματα. Όπως και στο κρυολόγημα, μπορούν να προσβάλουν το ανώτερο η και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος αλλά με σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, βρογχίτιδα).
Η διάρκεια είναι παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί να κρατήσει και παραπάνω από εβδομάδα.

Από την Στρ. Ιατρό Ζ.Κ.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις