ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ LASER ΓΙΑ ΜΥΩΠΙΑ



Πολλοί σκέφτονται να κάνουν επέμβαση για να απαλλαχθούν από τη μυωπία αλλά ακούν φίλους τους που έκαναν πριν κάποια χρόνια και θυμούνται ότι πονούσαν πολύ και ήταν κλεισμένοι στο σπίτι για καμιά εβδομάδα. Αναρωτιούνται λοιπον αν υπάρχει κάτι καινούριο ή θα πάθουν τα ίδια.

Υπάρχουν 2 βασικές τεχνικές για το laser: 


1) PRK ή επιφανείας, όπου το laser γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αφού αφαιρεθεί η στιβάδα του επιθηλίου. Αυτό αφήνει στο τέλος μια “γυμνή περιοχή” που πρέπει να επουλωθεί και γι’αυτό πονά, ειδικά την 1η ημέρα… Η επούλωση  παίρνει συνήθως 3 ημέρες, αλλά ουσιαστικά από το 2ο 24ωρο είναι αρκετά καλύτερα. Στο τέλος της επέμβασης, εφαρμόζονται θεραπευτικοί φακοί επαφής για να είναι η δυσφορία μικρότερη, οι οποίοι αφαιρούνται την 5η-6η ημέρα. Σε αυτή την τεχνική, η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο αργή, η όραση φτάνει στο μέγιστο σε κάποιους ανθρώπους στον μήνα, αλλά ουσιαστικά, από την 3η-4η μέρα βλέπουν πολύ καλά. Το συν της είναι ότι είναι ασφαλέστερη.


                                                                



2) LASIK: Σε αυτήν το laser γίνεται κάτω από ένα λεπτό κρημνό του κερατοειδούς που κόβεται με ένα μικροκετατόμο μεγάλης ακριβείας. Όταν τελειώσει η θεραπεία, ο κρημνός αυτός ξανακλείνει, οπότε έχει να επουλωθεί μόνο η περίμετρος της τομής, γεγονός που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες. Ουσιαστικά βλέπει καλά ο ασθενής από την ίδια μέρα και άριστα από την επόμενη. Το μειονέκτημα είναι ότι αδυνατίζει περισσότερο τον κερατοειδή και είναι επίσης πιο ευπαθές το μάτι σε μελλοντικούς τραυμ/μούς.

                                                                                            


Πριν την επέμβαση όλοι οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε κάποιες ειδικές εξετάσεις (τοπογραφίες) που δείχνουν την καταλληλότητα ή όχι του υποψηφίου,και βοηθούν να επιλεχθεί η μέθοδος που ταιριάζει καλύτερα και ασφαλέστερα στον καθένα. Παίζει ρόλο και η μυωπία/αστιγμ/μος που πρέπει να διορθωθεί, καθώς σε μεγάλες μυωπίες ίσως δεν υπάρχουν τα περιθώρια για lasik, μιας και θα αδυνατίσει πολύ ο κερατοειδής. 

Ευχαριστούμε την Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις