Ω3 Λιπαρά οξέα...
λιπαρά οξέα
Αποτελούν
ουσίες που προσλαμβάνουμε κατά μεγάλο μέρος με τη διατροφή μας. Τα κυριότερα
είναι: α-λινολενικό οξύ (ALA), εικοσιπεντανοϊκό
οξύ (EPA), δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Το
ALA δεν μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός.
Απαιτείται η πρόσληψή του από τη διατροφή, καθώς αποτελεί δομικό λίθο για τη
σύνθεση των άλλων δύο που αποτελούν τα κατ’ εξοχήν δραστικά ω-3 λιπαρά οξέα.
Η
κυριότερη πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια. Τα ψάρια δε συνθέτουν από μόνα
τους ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά τα προσλαμβάνουν από το φυτοπλαγκτόν με το οποίο
τρέφονται. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί, η
πέστροφα, οι σαρδέλες. Άλλες πηγές αποτελούν τα καρύδια, το καλαμποκέλαιο, το
γάλα, τα συμπληρώματα ιχθυελαίων, καθώς επίσης και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Τα
ω-3 λιπαρά οξέα δεν είναι κεκορεσμένα, δηλαδή «κακά» για την καρδιά και τα
αγγεία. Αντιθέτως, είναι προστατευτικά και ωφέλιμα. Μπορούν να :
·
Ελαττώσουν
τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κατά 2-5 mm
Hg
·
Ελαττώσουν
τα τριγλυκερίδια του αίματος
·
Αυξήσουν
την HDL χοληστερόλη («καλή»)
Η λεγόμενη όμως «κακή» χοληστερόλη LDL
μπορεί να αυξηθεί κατά 5-10% , όταν κανείς καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες,
γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή με τη δοσολογία των συμπληρωμάτων.
Μία ομάδα ασθενών που μπορεί να ωφεληθεί
σημαντικά από την κατανάλωση ψαριών ή τη συμπληρωματική θεραπεία είναι όσοι
έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική
Εταιρεία, τα υγιή άτομα που δεν έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος
του μυοκαρδίου, πρέπει να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Πρέπει, επίσης, να εντάσσουν
στο διαίτολόγιό τους φυτικές πηγές α-λινολεϊκού οξέος, όπως καρύδια, σόγια,
λάδι από λιναρόσπορο.
Από την Στρ Ιατρό Ζωή Κ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου