Ω3 Λιπαρά οξέα...


λιπαρά οξέα

Αποτελούν ουσίες που προσλαμβάνουμε κατά μεγάλο μέρος με τη διατροφή μας. Τα κυριότερα είναι: α-λινολενικό οξύ (ALA), εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Το ALA δεν μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός. Απαιτείται η πρόσληψή του από τη διατροφή, καθώς αποτελεί δομικό λίθο για τη σύνθεση των άλλων δύο που αποτελούν τα κατ’ εξοχήν δραστικά ω-3 λιπαρά οξέα.

Η κυριότερη πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια. Τα ψάρια δε συνθέτουν από μόνα τους ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά τα προσλαμβάνουν από το φυτοπλαγκτόν με το οποίο τρέφονται. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες. Άλλες πηγές αποτελούν τα καρύδια, το καλαμποκέλαιο, το γάλα, τα συμπληρώματα ιχθυελαίων, καθώς επίσης και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.


                    

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν είναι κεκορεσμένα, δηλαδή «κακά» για την καρδιά και τα αγγεία. Αντιθέτως, είναι προστατευτικά και ωφέλιμα. Μπορούν να :
·        Ελαττώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κατά 2-5 mm Hg
·        Ελαττώσουν τα τριγλυκερίδια του αίματος
·        Αυξήσουν την HDL χοληστερόλη («καλή»)
Η λεγόμενη όμως «κακή» χοληστερόλη LDL μπορεί να αυξηθεί κατά 5-10% , όταν κανείς καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή με τη δοσολογία των συμπληρωμάτων.

Μία ομάδα ασθενών που μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την κατανάλωση ψαριών ή τη συμπληρωματική θεραπεία είναι όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, τα υγιή άτομα που δεν έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, πρέπει να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Πρέπει, επίσης, να εντάσσουν στο διαίτολόγιό τους φυτικές πηγές α-λινολεϊκού οξέος, όπως καρύδια, σόγια, λάδι από λιναρόσπορο. 

Από την Στρ Ιατρό Ζωή Κ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις