Κύτταρα χοίρων εναντίον της νόσου Πάρκινσον


Κύτταρα χοίρων εναντίον της νόσου Πάρκινσον
Κλινικές δοκιμές για θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον με τη μεταμόσχευση κυττάρων από χοίρους θα ξεκινήσουν ενδεχομένως του χρόνου στη Νέα Ζηλανδία

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές μιας θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον με κύτταρα χοίρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο. Αυτό έγινε γνωστό από μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταμοσχεύσει τα κύτταρα των ζώων στον εγκέφαλο εθελοντών προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μέθοδος θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των βλαβών και σε ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου.

Υποστηρικτική δράση
Οπως διευκρινίστηκε από την εταιρεία Living Cell Technologies, τα κύτταρα από τον εγκέφαλο των χοίρων θα μεταμοσχευθούν στον εγκέφαλο των εθελοντών ως «υποστηρικτικά», προκειμένου να βοηθήσουν τον νευρικό ιστό να «αντισταθεί» στην ασθένεια.
Το Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος η οποία συνδέεται με μείωση των επιπέδων της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και οδηγεί σε κινητικά προβλήματα (τρόμος, ακαμψία, επιβράδυνση των κινήσεων) ενώ μεταγενέστερα μπορεί να προκαλέσει και γνωσιακά προβλήματα.
Τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα ελαφρύνουν σε έναν βαθμό τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά δεν προσφέρουν θεραπεία. Δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις βλάβες του νευρικού ιστού ούτε να εμποδίσουν την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη. Επίσης συχνά η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πιθήκους
Η μέθοδος, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πιθήκους επιφέροντας βελτίωση των συμπτωμάτων τους κατά τουλάχιστον 50%, και μάλιστα με διάρκεια.
«Μέσα σε δυο εβδομάδες από τη μεταμόσχευση των κυττάρων είδαμε βελτίωση του τρόμου στους πιθήκους. Ειδαμε βελτίωση των επιδόσεων στα τεστ μνήμης και προσοχής και η βελτίωση αυτή διατηρήθηκε κατά τους έξι μήνες της δοκιμής» δήλωσε η Αντρεα Γκραντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Living Cell Technologies, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με την κυρία Γκραντ, υποδηλώνουν ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα των χοίρων ενδέχεται να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα του ασθενούς από τον θάνατο, επιβραδύνοντας ή και ανακόπτοντας τη νόσο του Πάρκινσον.
Απομένει πλέον να αποδειχθεί αν τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από νεογέννητα χοιρίδια με «καθαρό» από ασθένειες γενεαλογικό δένδρο, θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα «ξεχασμένο» και απομονωμένο κοπάδι στα νησιά Οκλαντ που χρονολογείται από το 1850! Πριν μεταμοσχευθούν στον άνθρωπο, τα κύτταρα υφίστανται επεξεργασία ώστε να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η εταιρεία θα ζητήσει άδεια από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας τον Μάιο και, αν η αίτησή της εγκριθεί, σκοπεύει να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ως τα τέλη του Μαρτίου του 2013.
tovima.gr
Από την Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις