«Σιωπηλό» το έμφραγμα στις γυναίκες


Όταν κάποιος ακούει τη λέξη έμφραγμα, αμέσως σκέφτεται τον πόνο στο στήθος. Η μεγαλύτερη όμως μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για το θέμα,αποκαλύπτει πως σε περισσότερες από τέσσερις στις δέκα γυναίκες – ιδίως στις ηλικίες κάτω των 45 ετών – το έμφραγμα δεν προκαλεί πόνο, ούτε αίσθημα πίεσης στο στήθος.
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί οι γυναίκες με έμφραγμα έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας απ’ ό,τι οι άντρες. Και αυτό, διότι αφενός δίχως τον πόνο καθυστερούν πολύ να πάνε στο νοσοκομείο, αφετέρου δυσχεραίνεται η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Για κοινό και γιατρούς, το εύρημα πρακτικά σημαίνει πως δεν πρέπει να αποκλείεται το έμφραγμα μόνο και μόνο επειδή μία γυναίκα δεν έχει συμπτώματα στο στήθος, προειδοποιεί το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), ο πόνος, το αίσθημα πίεσης και η δυσφορία στο στήθος ούτε κατά διάνοιαν δεν αποτελούν τα μοναδικά συμπτώματα του εμφράγματος – και αυτό ισχύει για άντρες και γυναίκες.
Άλλα συμπτώματα είναι πόνος ή ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην ράχη, στον αυχένα, στην γνάθο ή στο στομάχι, καθώς και δύσπνοια που δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από ενόχληση στο στήθος.
Ο ασθενής μπορεί επίσης να εκδηλώσει «κρύο ιδρώτα», ναυτία ή να ζαλίζεται.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν «τα άλλα» συμπτώματα του εμφράγματος, δηλαδή την δύσπνοια, την ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από έμετο, και τον πόνο στην ράχη ή στη γνάθο.
Η νέα μελέτη
Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), πραγματοποίησαν ο δρ Τζων Γκ. Κάντο, από την Κλινική Watson και το Τοπικό Ιατρικό Κέντρο του Λέικλαντ στη Φλόριντα και οι συνεργάτες του.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Εμφράγματος του Μυοκαρδίου (NRMI) των ΗΠΑ, στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι 1.143.513 ασθενείς που έπαθαν έμφραγμα την περίοδο 1994-2006.
Το 42,1% των ασθενών αυτών είναι γυναίκες, με την μέση ηλικία τους να είναι τα 74 χρόνια, έναντι των 67 ετών για τους άντρες (είναι τεκμηριωμένο ότι οι άντρες παθαίνουν έμφραγμα περίπου μία δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι οι γυναίκες).
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, το 42% των γυναικών είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο με έμφραγμα αλλά δίχως πόνο στο στήθος - ένα ποσοστό που στους άντρες ήταν πολύ μικρότερο (30,7%).
Σε όλο το ηλικιακό φάσμα, η θνησιμότητα εντός των νοσοκομείων ήταν 10,3% για τους άντρες και 14,6% για τις γυναίκες - και όσο νεώτερες ήταν οι ασθενείς, τόσο υψηλότερη ήταν η θνησιμότητα.
Σε απόλυτους αριθμούς, η μελέτη έδειξε πως από τους περισσότερους από 292.000 άντρες που είχαν ηλικία κάτω των 65 ετών, το 4,2% πέθανε στο νοσοκομείο από το έμφραγμα. Όμως από τις 108.000 γυναίκες ηλικίας κάτω των 65 ετών, πέθανε το 6,8%.
Η διαφορά αυτή με σχετικούς όρους σημαίνει πως οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 65 ετών που παθαίνουν έμφραγμα, έχουν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι οι άντρες να πεθάνουν από αυτό – και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα οξυμένος στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών, που δεν εκδηλώνουν πόνο στο στήθος.
Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ο κίνδυνος θανάτου φάνηκε να εξισώνεται, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η απουσία του πόνου στο στήθος μπορεί να αποτελεί σημαντικό δείκτη θανάτου στις νεώτερες γυναίκες με έμφραγμα του μυοκαρδίου», αναφέρουν.
Κάπνισμα και χοληστερίνη
Όσον αφορά τις αιτίες του εμφράγματος, στις νεαρές γυναίκες διαπιστώθηκε πως κύρια αιτία ήταν το κάπνισμα, ενώ στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες καθοριστική ήταν η σημασία της αυξημένης χοληστερόλης και της στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών (καρδιοπάθεια).
Οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτούνται πολλές ακόμα έρευνες για να εξηγηθούν με σαφήνεια οι διαφορές στα συμπτώματα του εμφράγματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ωστόσο προσθέτουν πως το μήνυμα που πρέπει να περάσει στο κοινό είναι πως το έμφραγμα δεν προκαλεί πάντοτε εξαντλητικό πόνο στο στήθος - και αυτό είναι ιδιαιτέρως αληθές στις γυναίκες και ιδίως στις νεαρές.

Στρ. Ιατρός Ζωή Κ.
Πηγή : Web Only

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις