Αντέστρεψαν τα γηρατειά με βλαστικά κύτταρα


Η έγχυση νεανικών κυττάρων στο γερασμένο σώμα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς – εάν βεβαίως ισχύουν και στους ανθρώπους τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σε ποντίκια.
Οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν και την δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Nature Communications», λένε πως η έρευνά τους δίνει νέες ελπίδες ότι είναι εφικτό να αντιστραφεί το γήρας. Ωστόσο προειδοποιούν πως αυτό δεν σημαίνει ότι βρήκαν επιτέλους το ελιξίριο της νεότητας.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ τροποποίησαν γενετικά μία ομάδα ποντικιών ώστε να γερνούν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα 17 ημέρες μετά τη γέννησή τους να είναι ήδη γερασμένα και αδύναμα.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές τους είχαν προκαλέσει προγηρία, μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός γερνάει με πολλαπλάσια ταχύτητα από το φυσιολογικό. Τα ποντίκια αυτά είχαν προσδόκιμο επιβίωσης 28 ημέρες, όταν τα φυσιολογικά έχουν 800 ημέρες.
Οι ερευνητές, έκαναν στα ποντίκια με προγηρία έγχυση βλαστικών κυττάρων, τα οποία είχαν λάβει από τους μυς νεαρών, υγιών ποντικιών.
Η έγχυση αντέστρεψε τη διαδικασία του γήρατος και τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια έζησαν τελικά 66 ημέρες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η έγχυση των βλαστικών κυττάρων βελτίωσε σημαντικά την υγεία τους, την μυϊκή τους δύναμη και την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους.
Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι και ζώα αρχίζουν να γερνούν όταν τα βλαστικά κύτταρά τους χάνουν την ικανότητα να ανανεώνουν τους ιστούς του σώματος.
Αν και το γήρας αφορά όλους τους ζώντες οργανισμούς, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να αντιστραφεί.
Όπως εξήγησε η ερευνήτρια δρ Λάουρα Νίντερνχοφερ, μολονότι η έγχυση των βλαστοκυττάρων δεν επανέφερε πλήρως το σώμα των ποντικιών σε νεανική κατάσταση, βελτίωσε σημαντικά την κατάστασή του.
«Τα νεαρά βλαστικά κύτταρα φάνηκε να δρουν με έναν μοναδικό τρόπο, ο οποίος όμως δεν ξέρουμε ακόμη ποιος ακριβώς ήταν», είπε.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, για να εξακριβωθεί εάν μπορεί η ίδια μέθοδος να χρησιμοποιηθεί πρώτα σε ποντίκια που γερνούν φυσιολογικά και εν συνεχεία σε ανθρώπους.

Στρ. Ιατρός Ζωή Κ.
Πηγή : Web Only

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις