Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εμμηνόπαυση της μητέρας επηρεάζει τη γονιμότητα της κόρης;

Και όμως από ότι φαίνεται η ηλικία που η περίοδος μιας γυναίκας θα σταματήσει, θα επηρεάσει το κατά πόσο γόνιμη θα είναι η κόρη της (εάν φυσικά έχει παιδιά και το παιδί της είναι κορίτσι). Όσο και εάν ακούγεται απίστευτο, η διαπίστωση αυτή σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες, όχι μόνο ισχύει αλλά από την ηλικία που η μητέρα μπήκε στην εμμηνόπαυση, μπορούν να προβλέψουν και τα ωάρια που θα διαθέτει η κόρη. Διαβάστε πως...  
Η γονιμότητα μιας γυναίκας μπορεί να προβλεφθεί από την ηλικία που η μητέρα της έφθασε στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Οι γυναίκες, των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, έχουν λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες τους σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες έφθασαν σε πιο προχωρημένη ηλικία σε εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα διαθέτουν στη διάρκεια της ζωής τους, τα οποία μετά την εφηβεία απελευθερώνονται από τις ωοθήκες τους με βάση τον κύκλο της περιόδου και με ρυθμό περίπου ένα το μήνα, έως την εποχή της εμμηνόπαυσης. Εκείνες με τα λιγότερα ωάρια έχουν και τις μικρότερες πιθανότητες γονιμοποίησης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέην Μπέντσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής "Human Reproduction", μελέτησαν 527 γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών και υπολόγισαν -με βάση ορμονικές αναλύσεις- το «απόθεμα» ωαρίων που είχε απομείνει σε κάθε μία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ωάρια μειώνονται ταχύτερα στις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν νωρίς εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών, σε σχέση με γυναίκες των οποίων οι μητέρες έφθασαν στην εμμηνόπαυση μετά τα 55 τους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η γονιμότητα αρχίζει σταδιακά να μειώνεται περίπου 20 χρόνια πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Έτσι, μια γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση στα 45 της, είναι πιθανό ότι θα αρχίσει να έχει μείωση της γονιμότητάς της ήδη από την ηλικία των 25 ετών.
«Η έρευνά μας ενισχύει την πεποίθηση ότι το απόθεμα των ωαρίων επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες, όμως χρειάζονται και άλλες μελέτες σε βάθος χρόνου», δήλωσε η Μπέντσεν. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι το να έχει μια γυναίκα λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες της, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα κάνει και λιγότερα μωρά.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις