Γαστρικός Δακτύλιος


1. Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος 
Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι φτιαγμένος από σιλικόνη και τοποθετείται λαπαροσκοπικά στο πάνω μέρος του στομάχου. Δίνει στο στομάχι ένα σχήμα κλεψύδρας, όπου το πάνω τμήμα είναι μικρό σε μέγεθος και γεμίζει εύκολα με μικρή ποσότητα τροφής.
Ο γαστρικός δακτύλιος με την πίεση που ασκεί στο ανώτερο τμήμα του στομάχου προκαλεί κορεσμό. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι επακριβώς γνωστός, πιστεύεται ότι έχει να κάνει με νευροορμονικά ερεθίσματα από την περιοχή της καρδιοοισοφαγικής γωνίας.

Το μέγεθος της διόδου μεταξύ των δυο τμημάτων μπορεί να ρυθμιστεί μέσω μιας βαλβίδας που τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Η ρύθμιση γίνεται ανάλογα με το ρυθμό απώλειας κιλών. Ο επιθυμητός ρυθμός είναι 2-4 κιλά το μήνα ανάλογα με τα κιλά που έχει να χάσει κάποιος.
Ο δακτύλιος είναι μια περιοριστική τεχνική η οποία ελαττώνει την πρόσληψη της τροφής, κατά συνέπεια τον αριθμό των θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Σε περίπτωση που επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους ο δακτύλιος μπορεί να αφαιρεθεί και το στομάχι να πάρει το αρχικό του σχήμα. Ελάχιστοι ασθενείς επιλέγουν την αφαίρεση του δακτυλίου αφού η μακροχρόνια παραμονή γύρω από το στομάχι δεν προκαλεί καμία διαταραχή.

2. Πως γίνεται η επέμβαση;

Ο δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει μεγάλη τομή. Συνήθως γίνονται 4-5 τρυπούλες στο δέρμα μεγέθους 1-2 εκ. Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδυαστεί με άλλη επέμβαση όπως χολοκυστεκομή, πλαστική ομφαλοκήλης μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Η γενική νάρκωση σήμερα, με τα φάρμακα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, είναι η ασφαλέστερη αναισθησία. Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση υπάρχει ένα αίσθημα βάρους μπροστά στο στήθος και ίσως πόνος στον αριστερό ώμο. Ο πόνος στον ώμο προκαλείται αντανακλαστικά από τον ερεθισμό του διαφράγματος. Υποχωρούν εύκολα με παυσίπονα και πολύ σπάνια χρειάζονται παυσίπονα για περισσότερο από 3-4 ημέρες. Η παραμονή στην κλινική είναι 24 ώρες. Από τους ασθενείς 3% εξέρχονται την ίδια ημέρα.

3.Θα έχω πρόβλημα με τη νάρκωση;

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα με τη νάρκωση. Ασθενείς που πάσχουν από άπνοιες αποφρακτικού τύπου θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους την ημέρα της επέμβασης τη συσκευή CPAP. Οι χρόνιοι καπνιστές θα πρέπει να περιορίσουν το κάπνισμα πριν την επέμβαση και όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα(βρογχικό άσθμα) χρειάζεται να συμβουλευθούν τον πνευμονολόγο τους πριν την επέμβαση.

4. Μετά την επέμβαση υπάρχει ειδικό πρόγραμμα διατροφής;
Μετά την επέμβαση ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα διατροφής για δυο εβδομάδες περίπου, με μαλακές και υγρές τροφές ώστε να συνηθίσει το άτομο τη νέα χωρητικότητα του στομάχου. Στη συνέχεια μπορεί να τρώει όλες τις τροφές- απλώς πρέπει να μασάει καλά και να τρώει αργά. Αν νοιώσει κορεσμό και προσπαθήσει να φάει περισσότερο, τότε θα κάνει εμετό.

5. Δίνει λύση σε όλες τις μορφές της παχυσαρκίας;
Με το γαστρικός δακτύλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε το δακτύλιο σαν μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια και χρειάζεται την αρμονική συνεργασία ασθενή και χειρουργού. Ο χειρουργός χρειάζεται να κάνει 3 πράγματα :
  • Να τοποθετήσει το γαστρικό δακτύλιο σωστά και με ασφάλεια,
  • Να παρακολουθεί μετεγχειρητικά τον ασθενή,
  • να εκπαιδεύσει σωστά τον ασθενή
Ο ασθενής από την πλευρά του θα πρέπει να κάνει τα εξής:
  • Να ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με το φαγητό
  • Να ακολουθεί τους κανόνες σχετικά με την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα
  • Να ακολουθεί τις οδηγίες σχετικά με την μετεγχειρητική παρακολούθηση
Μετά την τοποθέτηση δακτυλίου τα περισσότερα άτομα έχουν ικανοποιητική επιτυχία και χάνουν τα παραπάνω κιλά τους σε μόνιμη βάση. Ο στόχος είναι να πετύχουμε να χάσουμε τα 2/3 περίπου του πλεονάζοντος βάρους. Έτσι αν κάποιος ζυγίζει 130 κιλά και το ιδανικό του βάρος είναι 73 πρέπει να χάσει περίπου 57 κιλά. Τα 2/3 είναι περίπου 38 κιλά και θα ζυγίζει περίπου 90. Αυτός είναι ο μέσος όρος. Κάποιοι θα χάσουν περισσότερα(ιδιαίτερα αυτοί που έχουν λίγα κιλά να χάσουν, ενώ άλλοι θα χάσουν λιγότερα(αυτοί με υψηλό ΔΜΣ). Η απώλεια των 2/3 είναι ο πρώτος στόχος. Με αυτή την απώλεια βελτιώνονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία καθώς επίσης και η ψυχολογική διάθεση και η φυσική δραστηριότητα. Αυτή η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά χωρίς να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

6. Ο δακτύλιος είναι το απόλυτο όπλο κατά της παχυσαρκίας, ή υπάρχουν και άλλες λύσεις;
Υπάρχουν και άλλες επεμβατικές μέθοδοι όπως η γαστρική παράκαμψη, το γαστρικό μανίκι και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Όλες οι προαναφερθείσες μέθοδοι είναι ακρωτηριαστικές για το στομάχι αφού κόβεται τμήμα αυτού. Επιπλέον διαρκούν περισσότερη ώρα, ο ασθενής χρειάζεται να μείνει για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο και οι κίνδυνοι από την επέμβαση είναι αυξημένοι. Η δε απώλεια βάρους είναι συγκρίσιμη με αυτή του γαστρικού δακτυλίου εφόσον οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου ακολουθούν τις οδηγίες και παρακολουθούνται συστηματικά.

7. Υπάρχουν επιπλοκές;
Ο δακτύλιος παχυσαρκίας, όταν γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι μια επέμβαση χαμηλής νοσηρότητας και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στη διάρκεια της επέμβασης δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα και όλοι οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο 24 ώρες μετά την επέμβαση. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί θάνατοι. Η συχνότητα είναι 1 ασθενής για κάθε 2000-3000 επεμβάσεις και συνήθως οφείλεται σε έμφραγμα ή θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Στη συνέχεια, μεγάλη σημασία για την αποφυγή επιπλοκών έχει η συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες. Εάν κάποιος τρώει γρήγορα, λαίμαργα, χωρίς να μασήσει καλά το φαγητό υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί εμετός. Ο εμετός μπορεί να προκαλέσει πόνο και όταν γίνεται συχνά μπορεί να οδηγήσει σε διολίσθηση του δακτυλίου(συχνότητα 2-5%). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται δεύτερη επέμβαση για να διορθωθεί η θέση του δακτυλίου. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν ο δακτύλιος να επιμολυνθεί(0.2%) ή να προκαλέσει διάβρωση του στομάχου(συχνότητα 1%). Και στις δυο περιπτώσεις ο δακτύλιος αφαιρείται και επανατοποθετείται 3-4 μήνες αργότερα.

8. Ποιος είναι κατάλληλος ασθενής για γαστρικό δακτύλιο;
  • Να υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας. Με αυτό εννοούμε να έχει κάποιος ΔΜΣ μεγαλύτερο του 40 ή ΔΜΣ>35 και κάποια άλλη πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία(διαβήτης). Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ο δακτύλιος βοηθά και άτομα με λιγότερα κιλά, δηλ με ΔΜΣ<35.Σε άτομα τα οποία έκαναν δίαιτα και έχασαν κάποια κιλά ή είχαν χάσει παλιότερα κιλά και τα ξαναέβαλαν και αυτή τη στιγμή έχουν ΔΜΣ<35 ο γαστρικός δακτύλιος βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
  • Η παχυσαρκία να συνδέεται με άλλα προβλήματα είτε υγείας(υπέρταση, διαβήτης) είτε κοινωνικά(απομόνωση, απόρριψη, ανεργία).
  • Να είχαν υπάρξει αρκετές σοβαρές προσπάθειες στο παρελθόν για απώλεια βάρους με δίαιτα και με αλλαγή του τρόπου ζωής. Ο λόγος που απαιτείται κάποια προσπάθεια στο παρελθόν είναι για να δείξει το βαθμό αποφασιστικότητας του ασθενούς.
  • Ο ασθενής να έχει κατανοήσει πλήρως τόσο τους κινδύνους που διατρέχει από την παχυσαρκία όσο και τις ευθύνες του μετά το χειρουργείο(συμμόρφωση με τους διαιτητικούς κανόνες, προσέλευση για τακτική παρακολούθηση, συστηματική φυσική δραστηριότητα)
9. Υπάρχει αποτυχία με το γαστρικό δακτύλιο;Μετά την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου αποτυχία θεωρείται όταν :
  • οι ασθενείς δεν έρχονται για παρακολούθηση ή μετακόμισαν αλλού,
  • έχουν χάσει λιγότερο του 25% του πλεονάζοντος βάρους σε 2 χρόνια,
  • ο γαστρικός δακτύλιος αφαιρέθηκε
Συνήθως το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10%.

http://nsikas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις