Αποκόλληση Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς


Τί είναι αμφιβληστροειδής?
Φανταστείτε ότι το μάτι σας είναι σαν μια φωτογραφική μηχανή, και ότι ο αμφιβληστροειδής είναι το φιλμ της μηχανής αυτής. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα στρώμα νευρικού ιστού που επικαλύπτει το μέσα μέρος του ματιού (δείτε διάγραμμα). Οι ακτίνες φωτός μπαίνουν στο μάτι και εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή με τη βοήθεια του φακού. Ο αμφιβληστροειδής παράγει εικόνες, οι οποίες στέλνονται στον εγκέφαλο, μέσω του οπτικού νεύρου, για μετάφραση. Είναι όπως το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής που χρειάζεται να εμφανιστεί για να βγουν οι φωτογραφίες.

Τί είναι αποκόλληση υαλοειδούς?
Αποκόλληση υαλοειδούς λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το υαλοειδές (που είναι μια ουσία σαν ζελέ, η οποία βρίσκεται πίσω από το φακό και γεμίζει το μάτι) ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού.

Αυτό συνήθως συμβαίνει σε μεγάλη ηλικία, αν και άτομα με υψηλή μυωπία είναι πιο επιρρεπή να το πάθουν και σε μικρότερη ηλικία.

Η αποκόλληση υαλοειδούς είναι πολύ συχνό φαινόμενο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει επιπλοκές.

Πώς θα με επηρεάσει?
Τα πιο κοινά συμπτώματα που έχουν οι άνθρωποι είναι:

• Να βλέπουν μυγάκια, κλωστές ή αράχνες (μυϊοψίες)

• Να βλέπουν φωτάκια/αστραπές

• Να υπάρχει διαταραχή της όρασης

Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε αν τα μυγάκια και τα φωτάκια/αστραπές γίνουν πολύ έντονα και ταυτόχρονα ελαττωθεί η όραση σας, σαν να μπαίνει μια κουρτίνα μπροστά. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρο σας αμέσως.

Αν και ενοχλητική, η αποκόλληση υαλοειδούς η ίδια δεν απειλεί την όραση σας. Παραταύτα, αν το υαλοειδές αποκολληθεί πλήρως από τον αμφιβληστροειδή, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνει αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς με πιο σοβαρές συνέπειες.

Τί είναι αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?
Συνήθως ο αμφιβληστροειδής είναι προσκολλημένος στο μέσα μέρος του ματιού. Αν όμως γίνει ένα σχίσιμο ή μια τρύπα στον αμφιβληστροειδή, τότε μπορεί να μπει υγρό από κάτω του. Αυτό το γεγονός αδυνατίζει την προσκόλληση του και έτσι ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται – όπως περίπου μια ταπετσαρία αποκολλάται από έναν υγρό τοίχο.

Όταν συμβεί αυτό ο αμφιβληστροειδής δε μπορεί πλέον να συνθέτει καθαρές εικόνες από τις εισερχόμενες ακτίνες φωτός και η όραση σας γίνεται θολή και ομιχλώδης.

Ποιός είναι πιο πιθανό να το πάθει?
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει πιο συχνά σε μεσήλικες ανθρώπους με υψηλή μυωπία. Γενικά όμως είναι σπάνια πάθηση και περίπου μόνο ένας στους 10.000 το παθαίνει.

Πολύ πιο σπάνια, σε νεότερα άτομα ο αμφιβληστροειδής μπορεί να έχει κάποια αδύνατα σημεία, τα οποία είναι επιρρεπή  για σχίσιμο ή δημιουργία τρύπας και τα οποία θέλουν συχνό έλεγχο ή/και προληπτική θεραπεία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα?
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι μια σκιά που απλώνεται στην όραση του ενός ματιού. Μπορεί επίσης να δείτε πολλά μυγάκια ή φωτάκια/αστραπές όπως και στην αποκόλληση υαλοειδούς. Αυτά τα συμπτώματα ποτέ δεν πονάνε.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν μυγάκια και φωτάκια, αλλά αυτά δε σημαίνει ότι κάθε φορά που τα βλέπετε θα πρέπει να ανησυχείτε. Αν γίνουν βέβαια πάρα πολλά και δείχνουν να χειροτερεύουν, και/ή η όραση σας ελαττώνεται τότε θα πρέπει να δείτε τον οφθαλμίατρο σας αμέσως. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στο μάτι.

Ποιά είναι η θεραπεία?
Αν βοηθηθείτε έγκαιρα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μόνο ένα laser ή μια θεραπεία με ψύξη (κρυοθεραπεία). Αυτά συνήθως γίνονται υπό τοπική αναισθησία.

Πολλές φορές βέβαια, θα χρειαστεί να γίνει κανονική εγχείρηση για να κλείσει η τρύπα στον αμφιβληστροειδή. Αυτή συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να χρειαστεί μόνο μια επέμβαση στο 90% των περιπτώσεων. Συνήθως μετεγχειρητικά δεν υπάρχει πόνος, αλλά το μάτι θα νιώθει μια ενόχληση και θα είναι λίγο πρησμένο για λίγες μέρες μετά. Θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για δύο ή τρεις μέρες μετά την επέμβαση.

Θα θέλαμε να σας καθησυχάσουμε ότι ο χειρουργός δε βγάζει το μάτι από τη θέση του για να κάνει την εγχείρηση.

Πόση όραση μπορώ να περιμένω μετά από μια επιτυχή επέμβαση?
Αυτό εξαρτάται από το πόσο αποκολλημένος ήταν ο αμφιβληστροειδής και για πόσο χρονικό διάστημα. Η σκιά που προκαλείται από την αποκόλληση εξαφανίζεται σε όλες τις περιπτώσεις που ο αμφιβληστροειδής μπαίνει πίσω στη θέση του. Παραταύτα, αν η αποκόλληση περιλαμβάνει το μέρος του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση, τότε μπορεί να μην επανέλθει στο πρότερο σημείο. Όσο πιο πολύ μένει αποκολλημένο αυτό το μέρος, τόσο πιο δύσκολα η όραση σας θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβεί, θα σας μείνει κάποια χρήσιμη όραση.

Τί συμβαίνει μετά την εγχείρηση?
Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι μετά από δύο ή τρεις μέρες στο νοσοκομείο. Και θα σας ενθαρρύνουν να σηκωθείτε και να συνεχίσετε κανονικά τις δουλειές σας μετά την επέμβαση. Κάποιες φορές μπορεί να σας πουν να κρατάτε το κεφάλι σας σε συγκεκριμένη θέση για κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι θα βοηθηθεί η διαδικασία ανάρρωσης.

Μπορείτε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες, όπως και στο σεξ, μόλις αισθανθείτε έτοιμος.

Τί θα συμβεί αν ο αμφιβληστροειδής δε μπει στη θέση του?
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν όλη τη χρήσιμη όραση αν δε γίνει κάποια επέμβαση ή αν η επέμβαση δεν είναι επιτυχής. Μερικές φορές, αν η αποκόλληση γίνει στο κάτω μέρος του αμφιβληστροειδούς, κάποια όραση μπορεί να επανέλθει από μόνη της.

Μπορεί να προληφθεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?
Αν κάποιος στην οικογένεια σας έχει ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, ή αν ο οφθαλμίατρος σας βρει κάποια προβλήματα στον αμφιβληστροειδή, τότε μπορεί να γίνει προληπτικά laser ή κρυοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν να προληφθεί.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς δεν προκαλείται από την κούραση των ματιών, το σκύψιμο ή το σήκωμα μεγάλου βάρους.

Πόσο πιθανό είναι να το πάθω και στο άλλο μάτι?
Άμα έχετε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο ένα μάτι, υπάρχει κίνδυνος να  πάθετε το ίδιο και στο άλλο μάτι. Η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο είναι 10%.


http://www.margaritiseye.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις