Ασκήσεις KEGEL

askiseis-kegel
  • Τι είναι οι ασκήσεις Kegel. Ποια όργανα γυμνάζουν στις γυναίκες και στους άντρες αντίστοιχα
Είναι ασκήσεις για την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους.
Πρώτα εντοπίζετε τον ηβοκοκκυγικό (pubococcygeus) μυ. Για τον εντοπισμό του ο καλύτερος τρόπος είναι να διακόψετε και να ξαναρχίσετε την ούρηση εκουσίως. Ένας άλλος τρόπος είναι να εισχωρήσετε ένα δάκτυλο στον κόλπο σας και να σφίξετε τους μυς. Όταν νοιώσετε πίεση γύρω από το δάκτυλο χρησιμοποιείτε τον σωστό μυ.

  • Ποια είναι τα οφέλη των ασκήσεων αυτών; Με άλλα λόγια σε ποιες περιπτώσεις συστήνονται και γιατί;
Είναι γνωστό ότι ο τοκετός και η φυσική γήρανση μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς του κόλπου προκαλώντας ακράτεια και μειωμένη ικανότητα σεξουαλικής ευχαρίστησης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 40 ο Dr Arnold Kegel βοηθούσε τις γυναίκες να ξεπεράσουν την ακράτεια μέσω ασκήσεων της λεκάνης χρησιμοποιώντας ένα ιατρικό βοήθημα γνωστό ως περινεόμετρο. Έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα οι ασθενείς ανέφεραν τόνωση και ενδυνάμωση των μυών του κόλπου. Αυτή ήταν η έναρξη χρήσης ειδικού βάρους για την τόνωση των μυών
Οι ασκήσεις με το βαράκι συστήνονται σε:
Τοκετό: για την περίοδο μετά τον τοκετό.
Εμμηνόπαυση: για την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.
Ακράτεια: σε ειδικές περιπτώσεις (ακράτεια από προσπάθεια).
Σεξουαλική υγεία: σε περιπτώσεις μειωμένης σεξουαλικής ευχαρίστησης χαλάρωσης κόλπου
Πώς γίνονται οι ασκήσεις Kegel με το ειδικό βαράκι;
Το ειδικό βαράκι έχει μήκος περίπου 15 εκατοστά και βάρος 400 γραμμάρια (αν και υπάρχουν και άλλα είδη στην αγορά). Η δε χρήση του γίνεται ως εξής:
Ξαπλώστε ανάσκελα με ένα ή παραπάνω μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας και λυγίστε τα πόδια με τα πέλματα στο πάτωμα. Ανασηκώστε την λεκάνη χωρίς να ακουμπάει κάτω. Εισχωρήστε το ειδικό βαράκι στην είσοδο του κόλπου, (αν θέλετε μπορείτε να το λιπάνετε για ευκολότερη διείσδυση). Πάρτε μια βαθειά αναπνοή και χαλαρώστε εντελώς τους μυς του κόλπου καθώς εκπνέετε. Έπειτα σφίξτε και χαλαρώστε τον ηβοκοκκυγικό μυ γύρω από το βαράκι. Πάρτε άλλη μια βαθειά αναπνοή και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τον κόλπο ενώ ταυτόχρονα εισχωρείτε το βαράκι 2,5 εκατοστά. Σφίξτε και χαλαρώστε τον μυ αρκετές φορές. Συνεχίστε αυτή την διαδικασία έως ότου έχουμε ολική εισχώρηση. Για τις δύο πρώτες εβδομάδες η άσκηση πραγματοποιείται για 10 λεπτά ημερησίως ,έπειτα κάθε δεύτερη μέρα για 5 λεπτά έτσι ώστε να διατηρηθεί και σταδιακά να αυξηθεί η δύναμη του μυ.
  • Επίσης επειδή αναφέρονται σε εσωτερικά όργανα, πως γίνεται κάποιος να καταλάβει ότι τις κάνει σωστά;
Για να καταλάβει κάποιος ότι κάνει σωστά τις ασκήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσει το ειδικό βαράκι για τις ασκήσεις Kegel.
Το βασικό κριτήριο είναι η αίσθηση αντίστασης όταν πιέζετε τα τοιχώματα του κόλπου. Για να το πετύχετε αυτό εισχωρήστε τον μισό δείκτη στον κόλπο και περνά την άκρη του δακτύλου στα πλάγια για ένα εκατοστό (ή μέχρι να νοιώσεις κάποιον μυ). Ακολουθήστε αυτόν τον μυ μέχρι περίπου την ουρήθρα. Μπορεί να νοιώθετε ότι αγγίζετε ένα μυ λεπτό όσο μια μεμβράνη ή χοντρό όσο ένα δάκτυλο. Αν αισθάνεσαι αντίσταση τότε έχετε βρει τον σωστό μυ
Με τον καιρό θα δείτε βελτίωση στους μυς του περινέου σύσφιξη, μείωση της ακράτειας από προσπάθεια αλλά και βελτίωση της σεξουαλικής απόλαυσης.
Μπορεί κάποιος να κάνει ασκήσεις στο πέος;
Στους άντρες ισχύει το ίδιο απλά λόγω του μήκους του πέους η ακράτεια ούρων είναι πιο σπάνια.
Όσον αφορά στυτική δυσλειτουργία κάνοντας ασκήσεις μπορεί να ενισχυθεί η σεξουαλική απόλαυση αλλά για την στυτική δυσλειτουργία καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.
iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις