Η διατροφική αξία της σόγιας


alt
Η σόγια αποτελεί ένα ολοένα και συχνότερα καταναλούμενο τρόφιμο στην ευρωπαϊκή διατροφή.
●   Ποια είναι όμως τα θετικά της σόγιας  και γιατί οι Ανατολικοί λαοί που τη χρησιμοποιούν σαν κύριο τρόφιμο από παιδική ηλικία έχουν πολύ λιγότερα καρδιοαγγειακά;

Η σόγια είναι ένα πάρα-πάρα πολύ ενδιαφέρον τρόφιμο για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα απ τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα έχει μια πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα της σόγιας σε πρωτεΐνες φτάνει τα επίπεδα του 35% με 40%. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη πως  δεν υπάρχει άλλο φυτικής προέλευσης τρόφιμο που να έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
alt



















Ως γενικό κανόνα θέτουμε ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος και του κρέατος είναι καλύτερες πρωτεΐνες. Είναι καλύτερες πρωτεΐνες γιατί παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και έχουν την υψηλότερη βιολογική αξία. Οι φυτικές πρωτεΐνες ως γενικό κανόνα έχουμε ότι είναι υποδεέστερες. Η σόγια όμως ανάμεσα στις υποδεέστερες πρωτεΐνες έχει την υψηλότερη διατροφική αξία απ’ όλες τις φυτικής προέλευσης τροφές, μια διατροφική αξία η οποία προσεγγίζει, είναι σχεδόν παρόμοια με τη διατροφική αξία του γάλακτος και του κρέατος.
Έχει όμως και δύο άλλες σημαντικές ιδιότητες
Η μια είναι ότι περιέχει λιπαρά μεν, αλλά περιέχει χαμηλή συχνότητα κεκορεσμένων λιπαρών, των κακών λιπαρών οξέων δηλαδή  και έχει την ιδιαιτερότητα ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις δυο κατηγοριών λιπαρών οξέων, των ωμέγα 6 και ωμέγα 3. Το μείγμα αυτό των λιπαρών οξέων, τελευταίες μελέτες τονίζουν ότι τροφές που έχουν τα μείγματα αυτών των λιπαρών οξέων είναι αυτές που είναι πιο αποτελεσματικές όσον αναφορά την προστασία έναντι των καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Άρα έχουμε λοιπόν ένα τρόφιμο που, έχει πολλές και καλές πρωτεΐνες, ισάξιες αυτές των ζωικής προέλευσης τροφίμων και ταυτόχρονα έχει και μια πολύ καλή αναλογία δυο κρίσιμων λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
alt
















Και ακόμη έχει δυο σημαντικές ιδιότητες, η μια είναι ότι δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά και ταυτόχρονα είναι «καλοί» υδατάνθρακες είτε μονοσακχαρίτες είτε φυτικές ίνες, και για τη σημασία των φυτικών ινών υπάρχουν πάρα - πάρα πολλά δεδομένα, και επίσης περιέχει και πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το ασβέστιο.
Αυτός είναι ο λόγος όταν τα παιδιά εμφανίσουν αλλεργία στο γάλα, στο αγελαδινό γάλα, που είναι η συνήθης μορφή κατανάλωσης, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, η εναλλακτική λύση είναι γάλα σόγιας.
Δημήτριος Ρίχτερ
Καρδιολόγος MD, FESC, FAHA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις