Έρευνα συνδέει τη χορτοφαγία με μακρύτερο βίο


Άνθρωποι που περιορίζουν την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουν και τρώνε κυρίως φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Michael Orlich, από το Loma Linda University στην Καλιφόρνια πιστεύει ότι αυτό προστίθεται στις ενδείξεις που δείχνουν την πιθανή ωφέλιμη επίδραση της χορτοφαγικής δίαιτας στην πρόληψη των χρόνιων νόσων και τη βελτίωση της μακροβιότητας.
Για τη νέα έρευνα, αυτός και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από 73.308 ανθρώπους μεταξύ του 2002 και 2007.
Στην έναρξη της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και χωρίστηκαν σε κατηγορίες με βάση πόσο συχνά κατανάλωναν γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι και κρέας.
Γενικά, 8% ήταν χορτοφάγοι, ενώ 29% ήταν χορτοφάγοι που δεν κατανάλωναν ψάρι ή κρέας αλλά κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αυγά. Ποσοστό 15% περιστασιακά κατανάλωνε κρέας, περιλαμβανομένου του ψαριού.
Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους συμμετέχοντες πέθαναν μέχρι το τέλος του 2009.
Ανακάλυψαν ότι περίπου 7 άνθρωποι πέθαναν ανά 1.000 κρεοφάγους σε ένα χρόνο. Σε σύγκριση, σημειώθηκαν περίπου 5 ή 6 θάνατοι ανά 1.000 χορτοφάγους το χρόνο.
Οι άντρες φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο από τη χορτοφαγική διατροφή.
Ο Orlich προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δηλώσει ότι η χορτοφαγική διατροφή των συμμετεχόντων εμπόδισε το θάνατό τους, επειδή μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν άλλες διαφορές, μη μετρήσιμες, μεταξύ των ομάδων.
Για παράδειγμα, η Alice Lichtenstein, του Tufts University στη Βοστόνη, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν χορτοφάγοι, γενικά ήταν πιο υγιείς.
Η Lichtenstein, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χορτοφάγοι της έρευνας ήταν πιο μορφωμένοι, λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, ασκούνταν περισσότερο και ήταν πιο αδύνατοι.
Αυτά τα στοιχεία έχουν συνδεθεί με καλύτερη γενικά υγεία, στο παρελθόν.
Ο Dr. Robert Baron, του University of California, που έγραψε συνοδευτικό κείμενο στη νέα έρευνα, στο περιοδικό 'JAMA Internal Medicine', δήλωσε ότι οι νέες ενδείξεις δεν σημαίνουν ότι όλοι θα πρέπει να στραφούμε σε χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει, το άρθρο υποδεικνύει ότι σχετίζεται με καλό αποτέλεσμα για την υγεία.

iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις