Τι είναι Πολύποδας μήτρας, τι τον προκαλεί.


polypodes2Ο μητρικός πολύποδας αποτελεί μία συνηθισμένη παθολογία της μήτρας που όμως χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την εντόπισή του αλλά και σύμφωνα με την ηλικία της πάσχουσας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για μία άθροιση κυττάρων προερχόμενα από τους διάφορους ιστούς της μήτρας που παίρνει μορφή σαν μια ‘κρεατοελιά’ ή σαν «τσαμπί από σταφύλια»,παθολογοανατομικά .

Αν ανευρίσκεται στον εσωτερικό χιτώνα της μήτρας ή «ενδομήτριο» καλείται ‘ενδομητρικός πολύποδας’ και είναι πιο συνηθισμένος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ,με πιθανότερη ηλικία εμφάνισης τα 25-35 έτη, χωρίς βέβαια να είναι αδύνατον να τον συναντήσει κανείς και σε άλλες ηλικίες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση.
Προκαλεί διαφορετικής διαβάθμισης συμπτώματα που κυμαίνονται από διαλείπουσες ,σταγονοειδείς συνήθως αιμορραγίες ,στη μέση του κύκλου ή πριν την περίοδο, αύξηση της ποσότητας του αίματος στην έμμηνο ρύση ή αίμα μετά την σεξουαλική επαφή. Ενίοτε μπορεί η ασθενής να περάσει μεγάλες χρονικές περιόδους ασυμπτωματικά.
Η συνηθέστερη μέθοδος διάγνωσής του είναι ο κολπικός υπέρηχος είτε σε τυχαία επίσκεψη ρουτίνας ή μετά από εμφάνιση ακατάστατης αιμορραγίας.
Μία διαφορετική μορφή πολύποδα είναι ο «τραχηλικός πολύποδας» , ο οποίος συνήθως παρατηρείται εξωτερικά στη μήτρα , στο στόμιο αυτής , μέσα στον κόλπο και εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε ηλικία αλλά πιο συχνά μετά τα 40 έτη, ακόμα και στην εμμηνόπαυση. Προκαλεί συχνά απώλεια αίματος μετά την επαφή ,λόγω της θέσης του, ή αποτελεί τυχαίο εύρημα της κολποσκόπησης στον γυναικολογικό έλεγχο χωρίς να έχει δώσει πρότερα συμπτώματα.
Η κύρια αιτιολογία εμφάνισης των μητρικών πολυπόδων είναι τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης και σε πολλές μελέτες προσδιορίζονται οικογενή ή κληρονομικά στοιχεία και συσχέτιση με άλλους τύπους πολυπόδων ,πχ του εντέρου ή των φωνητικών χορδών.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις