Τα σουτιέν προκαλούν χαλάρωση στήθους


soutien sthuodesmos xalarvsh anoruoshΔεκαπενταετής γαλλική μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Besançon, Ζαν-Ντενί Ρουγιόν, ανατρέπει να μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με το ρόλο του σουτιέν στο γυναικείο στήθος.
Ο δρ Ζαν-Ντενί Ρουγιόν ανακοίνωσε στον γαλλικό τύπο ότι τα σουτιέν, όχι μόνο δεν μειώνουν τους πόνους στη πλάτη της γυναίκας, όπως μερικές φορές αναφέρεται, αλλά ότι προκαλούν χαλάρωση στο γυναικείο στήθος όταν το υποστηρίζουν συνεχώς. Η διαρκής στήριξη του στήθους με τα σουτιέν, οδηγεί σε απώλεια της σφριγηλότητας του.

Το συμπέρασμα προέρχεται από την παρακολούθηση 320 εθελοντριών επί μία 15ετία, με διάφορα μεγέθη στήθους. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελόντριες είχαν ηλικία 18 έως 35 ετών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ο δρ Ζαν-Ντενί Ρουγιόν και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν αν η καθημερινή στήριξη του στήθους οδηγούσε στη διατήρηση ή στην απώλεια της σφριγηλότητας του.
Πέρασαν χρόνια μετρώντας και καταγράφοντας προσεκτικά τις αλλαγές στην θέση των μαστών των εθελοντριών οι οποίες εξετάζονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο του Besançon και οι ερευνητές τελικά διαπίστωσαν ότι στις περιόδους που οι γυναίκες δεν φορούσαν σουτιέν εμφάνιζαν ανόρθωση στήθους στη διάρκεια ενός έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι θηλές των μαστών ανυψώνονταν κατά μέσο όρο 7 χιλιοστά σε σχέση με τους ώμους.

Ψεύτικη ανάγκη ο στηθόδεσμος

«Από ιατρικής πλευράς, καθώς και από πλευράς φυσιολογίας και ανατομίας, το στήθος δεν έχει κανένα απολύτως όφελος από τη στήριξή του, καθώς η διαρκής χρήση σουτιέν οδηγεί σε χαλάρωση του, χάνοντας έτσι τη μάχη με τη βαρύτητα» εξηγεί ο δρ Ρουγιόν. «Το μάθημα από τη μελέτη», συνέχισε, είναι πως «ο στηθόδεσμος αποτελεί ψεύτικη ανάγκη».
Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που δεν φορούσαν σουτιέν είχαν πιο σφριγηλό και στητό στήθος, που εμφάνιζε λιγότερη χαλάρωση με την πάροδο των ετών, συγκριτικά με όσες φορούσαν σουτιέν. Ο δρ Ρουγιόν είπε πως το 42% των γυναικών «αισθάνονταν ενόχληση» για τους πρώτους τρεις μήνες που δεν φορούσαν σουτιέν, αλλά μετά το συνήθιζαν.
Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν υιοθετούσαν το σουτιέν στην καθημερινότητά τους, δεν εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη από ό,τι οι υπόλοιπες. Κάποιες από τις εθελόντριες μάλιστα, που στο πλαίσιο της μελέτης σταμάτησαν να φορούν σουτιέν, δήλωσαν ότι παρατήρησαν μείωση στους πόνους στην πλάτη. Με βάση αυτά τα ευρήματα, ο δρ Ρουιγιόν κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η απουσία του στηθόδεσμου μπορεί να κρατά το στήθος σε καλή φυσική κατάσταση» και «ίσως να προλαμβάνει τα ενοχλήματα στην πλάτη».
Προηγούμενη βρετανική μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είχε επίσης δείξει ότι οι γυναίκες που φορούν συχνά σουτιέν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη συγκριτικά με όσες προτιμούν την «ελευθερία» τους. Σύμφωνα με τον δρα Ρουγιόν, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου το στήθος προσαρμόζεται και μαθαίνει να εξαρτάταιαπό τη στήριξη που προσφέρει το σουτιέν, με αποτέλεσμα ναυπολειτουργούν οι θωρακικοί μύες.
«Η ιδέα της μη χρήσης στηθόδεσμου είναι απωθητική για πολλές γυναίκες, για λόγους που άπτονται της άνεσης και της αισθητικής», είπε ο Γάλλος γιατρός. «Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες, το στήθος δεν θα πέσει, αλλά θα σφίξει και θα ανορθωθεί δίχως τον στηθόδεσμο, ενώ η ποιότητα του δέρματος θα βελτιωθεί».
Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Ρουγιόν έσπευσε να προσθέσει πως δεν θα πρέπει να βιαστούν οι γυναίκες να πετάξουν τα σουτιέν τους, διότι η μελέτη του δεν αποτύπωσε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της μη χρήσης του στηθόδεσμου. Το σουτιέν, μπορεί να αποτελούν ψευδή ανάγκη για τις γυναίκες, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε: «Δεν θα συμβούλευα τις γυναίκες που φορούσαν μια ζωή σουτιέν, ξαφνικά να σταματήσουν να τα φορούν».
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις