Το ποδήλατο στη ζωή μας


Η ποδηλασία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ευχάριστους τρόπους άσκησης.
Για όσους βαριούνται την αεροβική και δεν αντέχουν να περνούν ατέλειωτες ώρες κλεισμένοι στα γυμναστήρια, η ποδηλασία θα μπορούσε να αποτελεί μία καλή εναλλακτική λύση. Τα οφέλη της ποδηλασίας είναι πραγματικά πολλά, αλλά δυστυχώς πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα αν ζεις σε μια πόλη όπως είναι Αθήνα που δεν υπάρχει καμία υποδομή για να κυκλοφορεί κανείς με ασφάλεια με το ποδήλατό του.

Είναι αλήθεια ότι η Αθήνα υστερεί σημαντικά στον τομέα των υποδομών για ποδηλατόδρομους. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το ποδήλατο έχει πλέον εξελιχθεί σε τρόπο ζωής. Αν η Πολιτεία φρόντιζε να προωθήσει τη χρήση ποδηλάτων ακόμα και μέσα στην πόλη, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για όλους. Πρώτα από όλα, οι δρόμοι θα ανακουφίζονταν από την κίνηση, ενώ το περιβάλλον θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χαμηλότερη εκπομπή καυσαερίων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρεία χρήση ποδηλάτων θα συνέβαλε αποφασιστικά και στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ποδηλασία είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ευχάριστους τρόπους άσκησης.
Το πρώτο θετικό της ποδηλασίας είναι ότι ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει τις αντοχές του οργανισμού και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρού τραυματισμού. Επιπλέον, όταν κάνουμε ποδήλατο καίμε αρκετές θερμίδες και έτσι βοηθάμε τον οργανισμό μας να μη συσσωρεύει περιττό βάρος. Σύμφωνα με έρευνες, μία ώρα ποδηλασίας ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 300 θερμίδων.
Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιώντας το ποδήλατο στην καθημερινή μας ζωή βελτιώνουμε τους ρυθμούς του οργανισμού μας και αποβάλλουμε το άγχος και την ένταση που προκαλούνται λόγω της ρουτίνας και των υποχρεώσεων. Παράλληλα, ενσωματώνοντας τη χρήση του στην καθημερινότητά μας, αποκτούμε οικολογική συνείδηση και δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με επιπλέον ρύπανση.

healthpages.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις