Η φιλία, και όχι το σεξ, κρατάει την ερωτική σχέση


sxesh filia sexΟι πιθανότητες να αντέξει η σχέση στο χρόνο, όσο καλό κι αν είναι το σεξ, είναι μικρή όταν δίνεται προτεραιότητα στην ικανοποίηση ατομικών αναγκών ή επιθυμιών. Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, η ισχυρή φιλία μεταξύ των συντρόφων, και όχι το σεξ, είναι αυτό που στην πραγματικότητα κρατάει μια μακροχρόνια ερωτική σχέση.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ζευγάρια που τιμούν την φιλία μεταξύ τους έχουν πιο αληθινές και πιστές σχέσεις, με περισσότερη αγάπη και μεγαλύτερη ερωτική ικανοποίηση. «Η ερωτική σχέση είναι, κατά βάση, φιλία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λώρα ΒάντερΝτριφτ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα. «Όταν λοιπόν τιμά κάποιος αυτή την πλευρά της σχέσης του, ενισχύει και την ερωτική της, δημιουργώντας ένα ανάχωμα στον δυνητικό χωρισμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φιλία που έχουμε με το ταίρι μας είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της σχέσης μας. Δείχνουν επίσης πως όταν δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη φιλία απ’ ό,τι σε άλλες παραμέτρους της σχέσης (όπως, λ.χ., το σεξ) δημιουργούμε σχέσεις που είναι πιθανότερο να αντέξουν στον χρόνο».
Από την άλλη μεριά βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει γνήσια φιλία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο άντρας βλέπει μόνο ερωτικά την γυναίκα.

Η συντροφικότητα βελτιώνει την ικανοποίηση από το σεξ

Ωστόσο η δρ ΒάντερΝτριφτ και οι συνεργάτες της, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην «Επιθεώρηση Κοινωνικών & Προσωπικών Σχέσεων» (JSPR), πραγματοποίησαν δύο πειράματα.
Στο πρώτο συμμετείχαν 190 φοιτητές, οι οποίοι είχαν σταθερή σχέση επί τουλάχιστον 18 μήνες. Οι φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να αξιολογήσουν πόσο είχαν επενδύσει στη σχέση τους γενικώς και στις διάφορες παραμέτρους της ξεχωριστά, αλλά και τι ελπίδες έτρεφαν για το μέλλον.
Τέσσερις μήνες αργότερα οι ερευνητές ξαναήρθαν σε επαφή μαζί τους. Κάτι παραπάνω από ένας στους τέσσερις (το 27%) είχαν πλέον χωρίσειαπό τον/την σύντροφό τους. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν εκ νέου σε κάποια ερωτήματα. Όσοι εθελοντές είχαν δηλώσει αρχικά ότι επενδύουν στην φιλία όσον αφορά τη σχέση τους και ότι γι’ αυτούς είναι σημαντική η δέσμευση στο ταίρι τους, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν χωρίσει στο μεσοδιάστημα.
Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 184 φοιτητές οι οποίοι βρίσκονταν σε σταθερή σχέση τους τελευταίους 16 μήνες, κατά μέσον όρο. Από αυτούς ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την αξία που προσδίδουν σε πλευρές της σχέσης όπως η συντροφικότητα, το «δέσιμο», η ασφάλεια, το σεξ, ηαυτοβελτίωση, οι ατομικές ανάγκες και η ενασχόληση με νέα πράγματα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το 1 (αντιστοιχούσε στο «δεν είναι σημαντικό») έως το 9 («εξαιρετικά σημαντικό»). Όσοι έδωσαν υψηλή βαθμολογία στην συντροφικότητα και στο ψυχικό δεσμό έτειναν να δώσουν υψηλή βαθμολογία στην δέσμευσή τους στο ταίρι τους και στην σεξουαλική ικανοποίηση.
Όσοι έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις ατομικές ανάγκες τους, βαθμολόγησαν με χαμηλότερο βαθμό την δέσμευση και την σεξουαλική ικανοποίηση.
Οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους ότι οι χαμηλές βαθμολογίες σε ουσιώδεις παραμέτρους της σχέσης, όπως η συντροφικότητα και το ψυχικό δέσιμο, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα, ανασφάλεια και προβλήματα ψυχοσωματικής υγείας. Προσθέτουν όμως ότι «η φιλία είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της αγάπης» και επισημαίνουν πως η κατανόηση των αιτιών των χωρισμών, μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αποφύγουν αυτή την μοίρα.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις