Βιασμός: Μία συζήτηση χωρίς στατιστικά
Στην ιατρική και στις έρευνες χρησιμοποιούμε συχνά στατιστικά στοιχεία για να προσδώσουμε βαρύτητα σε όσα αναπτύσσουμε. Κανένας άνθρωπος όμως δεν είναι μονάδα σε στατιστικά δεδομένα. Όταν του συμβεί κάτι αδιαφορεί σε πόσους άλλους συνέβη. Κάθε ένας μας είναι μοναδικός. Σε κάθε έναν από εμάς μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και η γνώση είναι η μόνη μας προετοιμασία, η μόνη μας άμυνα.
Η σεξουαλική παρενόχληση, η ασέλγεια, ο βιασμός είναι ορισμένα μόνο από τα είδη προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Κανένας άνθρωπος και σε καμία περίπτωση δεν το αξίζει, ούτε το επιδιώκει ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Δυστυχώς όμως κάποιοι θα έρθουν αντιμέτωποι και θα εξαναγκαστούν να περάσουν μέσα από αυτό. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει ελαφρά τη καρδία τις επιλογές που κάνει ένας άλλος τις στιγμές που απειλείται η ζωή του.
Το πρώτο που έχει σημασία είναι η προστασία της ζωής. Ένας νεκρός ήρωας, παραμένει ένα νεκρός ήρωας. Καλέστε σε βοήθεια. Αν καλέσετε το 166 πείτε το όνομά σας, ό,τι σας συνέβη και δώστε την ακριβή διεύθυνση που βρίσκεστε για να έρθουν. Αν καλείτε με απόκρυψη αριθμού δώστε το νούμερό σας για να μπορέσουν να σας καλέσουν αν χρειαστεί απαραίτητο. Το ασθενοφόρο θα σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να σας παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Ένα δύσκολο ερώτημα είναι αν θα προχωρήσετε σε καταγγελία του συμβάντος. Ο άνθρωπος που έχει βιαστεί βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Μόνο αν νοιώσει ασφαλής μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τον ίδιο. Συνήθως οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν μόνοι, να θρηνήσουν, να ξεχάσουν, να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό παρακάτω σαν να μην συνέβη.
Αν κάποιος βρει τη δύναμη και αποφασίσει ότι θέλει να προχωρήσει σε καταγγελία πρέπει να πάει στην αστυνομία και να το κάνει. Τότε με εισαγγελική εντολή η γυναίκα συνοδεία αστυνομικών της ασφαλείας εξετάζεται στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου από γυναικολόγο παρουσία ιατροδικαστή. Ο γυναικολόγος θα την εξετάσει γυναικολογικά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάκωση έξω και έσω γεννητικών οργάνων και θα πάρει δείγμα κολπικών υγρών με ειδικό στυλεό που θα τα παραδώσει στον ιατροδικαστή για να ελεγχθεί η ύπαρξη σπέρματος. Ο ιατροδικαστής στη συνέχεια θα ζητήσει από την γυναίκα να γδυθεί για να διαπιστώσει αν υπάρχουν κακώσεις που να συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της βίαιης σωματικής επαφής δηλαδή ότι υπήρξε πάλη και αντίσταση της γυναίκας. Κατά την διάρκεια της εξέτασης οι αστυνομικοί (που είναι ντυμένοι με πολιτικά) δεν βρίσκονται στο εξεταστήριο αλλά στην αναμονή.
Ανεξάρτητα από το αν προχωρήσετε σε καταγγελία ή όχι θα πρέπει να έχετε υπόψη το ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν η ημέρα τις επαφής ήταν κοντά στις γόνιμες ημέρες μπορείτε να πάρετε το «χάπι της επόμενης ημέρας» και αν λόγω του σοκ ο χρόνος παρέλθει τότε στα φαρμακεία υπάρχει διαθέσιμο το «χάπι της πέμπτης ημέρας» που μπορεί μία γυναίκα να το πάρει μέχρι και την πέμπτη ημέρα από την επαφή. Δυστυχώς για τα σεξουλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις, τις οποίες θα επαναλάβετε σε χρονικό διάστημα που θα σας συστήσουν και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα σας κατευθύνουν ανάλογα.
Ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή δεν θυμηθείτε τίποτα από όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι να ζητήσετε βοήθεια. Απλώστε το χέρι στον άνθρωπο που εμπιστεύεστε και μαζί του νοιώθετε ασφαλής και αν νοιώσετε αρκετά δυνατή προχωρήστε σε καταγγελία.
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε καταγγελία απευθυνθείτε στον γυναικολόγο. Το ιατρικό απόρρητο είναι αδιαπραγμάτευτο. Θα σας παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και αν το επιθυμείτε θα σας δοθούν οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε το καλύτερο για εσάς.
Ιωάννα Δ. Κολιοφώτη MD, Msc
ygeiaonline.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου