Το ξενύχτι συνδέεται με φτωχότερες σχολικές επιδόσεις στα παιδιά

Τα ευρήματα για τις συνήθειες ύπνου και τη δύναμη του εγκεφάλου προέρχονται από βρετανική έρευνα σε περισσότερα από 11.000 παιδιά, ηλικίας 7 ετών.
Τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν τακτικές ώρες ύπνου ή που κοιμόντουσαν μετά τις 21:00 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να διαταράσσει τους ρυθμούς του οργανισμού και το πόσο καλά μαθαίνει νέες πληροφορίες ο εγκέφαλος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τα παιδιά στην ηλικία των 3, 5 και 7 ετών, για να ανακαλύψουν πόσο καλή ήταν η απόδοσή τους στη μάθηση και αν συνδεόταν με τις συνήθειες ύπνου.
Το ασταθές ωράριο όσον αφορά την ώρα του ύπνου, ήταν πιο σύνηθες στην ηλικία των 3, όταν περίπου 1 στα 5 παιδιά πήγαιναν για ύπνο σε διαφορετικές ώρες.
Μέχρι την ηλικία των 7 περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν τακτική ώρα ύπνου, μεταξύ 19:30 και 20:30.
Γενικά, παιδιά που δεν είχαν ποτέ σταθερές ώρες έτειναν να έχουν χειρότερη επίδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα όσον αφορά βαθμούς στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και την επίγνωση του χώρου.
Η επίδραση ήταν πιο εμφανής στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, στα κορίτσια και φάνηκε να είναι αθροιστική.
Η καθηγήτρια Amanda Sacker από το University College London, δήλωσε ότι είναι πιθανό ασταθείς ώρες ύπνου να είναι αντικατοπτρισμός χαοτικού περιβάλλοντος στην οικογένεια και αυτό μάλλον παρά ο διαταραγμένος ύπνος δεν είχε επίδραση στη νοητική επίδοση των παιδιών.
Η Sacker δήλωσε ότι προσπάθησε να λάβει υπόψη τα παραπάνω.
Tα παιδιά που κοιμόντουσαν αργά ή είχαν ασταθές ωράριο προέρχονταν από πιο μειονεκτικό κοινωνικό περιβάλλον και ήταν λιγότερο πιθανό να διαβάζουν και γενικά παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση-συχνά με συσκευή στο δωμάτιό τους.
Έχοντας λάβει υπόψη τέτοιους παράγοντες η σχέση μεταξύ της φτωχότερης επίδοσης και της ασταθούς ώρας ύπνου παρέμενε.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ' Journal of Epidemiology and Community Health.'
Πηγές: 'Journal of Epidemiology and Community Health.'
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου