Το ξενύχτι συνδέεται με φτωχότερες σχολικές επιδόσεις στα παιδιά

Το ξενύχτι συνδέεται με φτωχότερες σχολικές επιδόσεις στα παιδιάΤο ξενύχτι και το ελαστικό ωράριο ύπνου μπορεί να αμβλύνει τον παιδικό εγκέφαλο, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα για τις συνήθειες ύπνου και τη δύναμη του εγκεφάλου προέρχονται από βρετανική έρευνα σε περισσότερα από 11.000 παιδιά, ηλικίας 7 ετών.

Τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν τακτικές ώρες ύπνου ή που κοιμόντουσαν μετά τις 21:00 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να διαταράσσει τους ρυθμούς του οργανισμού και το πόσο καλά μαθαίνει νέες πληροφορίες ο εγκέφαλος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τα παιδιά στην ηλικία των 3, 5 και 7 ετών, για να ανακαλύψουν πόσο καλή ήταν η απόδοσή τους στη μάθηση και αν συνδεόταν με τις συνήθειες ύπνου.
Το ασταθές ωράριο όσον αφορά την ώρα του ύπνου, ήταν πιο σύνηθες στην ηλικία των 3, όταν περίπου 1 στα 5 παιδιά πήγαιναν για ύπνο σε διαφορετικές ώρες.
Μέχρι την ηλικία των 7 περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν τακτική ώρα ύπνου, μεταξύ 19:30 και 20:30.
Γενικά, παιδιά που δεν είχαν ποτέ σταθερές ώρες έτειναν να έχουν χειρότερη επίδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα όσον αφορά βαθμούς στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και την επίγνωση του χώρου.
Η επίδραση ήταν πιο εμφανής στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, στα κορίτσια και φάνηκε να είναι αθροιστική.
Η καθηγήτρια Amanda Sacker από το University College London, δήλωσε ότι είναι πιθανό ασταθείς ώρες ύπνου να είναι αντικατοπτρισμός χαοτικού περιβάλλοντος στην οικογένεια και αυτό μάλλον παρά ο διαταραγμένος ύπνος δεν είχε επίδραση στη νοητική επίδοση των παιδιών.
Η Sacker δήλωσε ότι προσπάθησε να λάβει υπόψη τα παραπάνω.
Tα παιδιά που κοιμόντουσαν αργά ή είχαν ασταθές ωράριο προέρχονταν από πιο μειονεκτικό κοινωνικό περιβάλλον και ήταν λιγότερο πιθανό να διαβάζουν και γενικά παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση-συχνά με συσκευή στο δωμάτιό τους.
Έχοντας λάβει υπόψη τέτοιους παράγοντες η σχέση μεταξύ της φτωχότερης επίδοσης και της ασταθούς ώρας ύπνου παρέμενε.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ' Journal of Epidemiology and Community Health.'
Πηγές: 'Journal of Epidemiology and Community Health.'

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις