Ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης από το όζον της ατμόσφαιρας
Σύμφωνα με καναδική μελέτη,τα υψηλά επίπεδα του όζοντος ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο κίνδυνο ρήξης της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ρήξης της σκωληκοειδούς απόφυσης αυξανόταν κατά 22% για κάθε 16 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb δηλαδή part per billion) αύξηση των επιπέδων του όζοντος τις προηγούμενες επτά ημέρες. Τα επίπεδα του όζοντος συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 0 ppb τις ημέρες με καλή ποιότητα αέρα έως και 300 ppb τις ημέρες που η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη, στον Καναδά.
Ο Δρ Τζιλααντ Κάπλαν και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι περίπου ένα στα 15 άτομα θα εκδηλώσουν σκωληκοειδίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σε μελέτη που είχαν κάνει το 2009 είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ σκωληκοειδίτιδας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Στην παρούσα έρευνα, εστίασαν σε δείγμα 35.000 ατόμων που είχαν νοσηλευθεί για σκωληκοειδίτιδα σε 12 καναδικές πόλεις, το διάστημα 2004-2008. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ήταν 30 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις μέσες συγκεντρώσεις του όζοντος για κάθε πόλη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν κάθε ασθενής νοσηλευθεί για την σκωληκοειδίτιδα.
Σκωληκοειδίτιδα, ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης και όζον
Η μελέτη δεν εντόπισε σχέση μεταξύ των επιπέδων του όζοντος και τουκινδύνου φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης, πράγμα όμως που δεν ίσχυε για την περίπτωση της ρήξης.
Ενώ οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το φύλο (η σκωληκοειδίτιδα είναι συχνότερη σε νεαρά άτομα και άνδρες), δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν άλλοι παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα της μελέτης.
Για παράδειγμα, το όζον μετρήθηκε σε περιφερειακό επίπεδο. Τα άτομα θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί σε λιγότερη ή περισσότερη ρύπανση ανάλογα με τις συνήθειές τους, τον χρόνο που περνούσαν στο εξωτερικό περιβάλλον ή λόγω ταξιδιού.
Ρύπανση και φλεγμονή
Αν και δεν είναι βέβαιο πως ακριβώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης της σκωληκοειδούς απόφυσης, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η έκθεση στην ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξήσει την φλεγμονήστα άτομα που ήδη βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της εκδήλωσης σκωληκοειδίτιδας. Εξάλλου μελέτη που έχει γίνει σε ποντίκια έχει δείξει ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρυπαντές μπορεί να τροποποιήσει τα εντερικά μικρόβια που συντελούν στην υγεία του εντέρου, καθιστώντας το γαστρεντερικό σύστημα πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.
ygeiaonline.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου