Σημασία του ύπνου κατά την εγκυμοσύνη

Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburg, αποκαλύπτει ότι η κακή ποιότητα και διάρκεια ύπνου κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό Psychosomatic Medicine. Επίσης, οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου και να εμφανίσουν δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, από ό,τι οι γυναίκες που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
«Τα αποτελέσματα μας, τονίζουν τη σημασία του εντοπισμού πιθανόν προβλημάτων ύπνου, κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που εμφανίζουν κατάθλιψη, αφού ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να τροποποιηθεί», δηλώνει η Καθηγήτρια της Ψυχιατρικής Michelle Okun,PhD, συγγραφέας της μελέτης. «Όσο νωρίτερα εντοπιστούν αυτά τα προβλήματα, τόσο συντομότερα μπορούν να συνεργαστούν οι γιατροί με την έγκυο για να εφαρμόσουν λύσεις».

Από τα ευρήματα της μελέτης, εμφανίζεται ότι κατά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες με κατάθλιψη εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτταροκινών, σε σύγκριση με τις μη καταθλιπτικές γυναίκες. Κατά την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι διαφορές ως προς τις κυτταροκκίνες είναι αμελητέες, πιθανώς επειδή, καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη, τα επίπεδα των κυτταροκινών φυσιολογικά αυξάνονται.
Πηγή: Υγείαonline.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου