Σημασία του ύπνου κατά την εγκυμοσύνη


Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburg, αποκαλύπτει ότι η κακή ποιότητα και διάρκεια ύπνου κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό Psychosomatic Medicine. Επίσης, οι γυναίκες  που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου και να εμφανίσουν δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, από ό,τι οι γυναίκες που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
«Τα αποτελέσματα μας, τονίζουν τη σημασία του εντοπισμού πιθανόν προβλημάτων ύπνου, κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που εμφανίζουν κατάθλιψη, αφού ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να τροποποιηθεί», δηλώνει η Καθηγήτρια της Ψυχιατρικής Michelle Okun,PhD, συγγραφέας της μελέτης. «Όσο νωρίτερα εντοπιστούν αυτά τα προβλήματα, τόσο συντομότερα μπορούν να συνεργαστούν οι γιατροί με την έγκυο για να εφαρμόσουν λύσεις».
altΟ επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος, τόσο για την έγκυο όσο και για τη μη έγκυο γυναίκα ,όπως και για τον άνδρα, είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από μεταβολές του ύπνου, όπως μικρότερη διάρκεια, συμπτώματα αϋπνίας και κακή ποιότητα. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να διαταράξουν τις φλεγμονώδεις ανταποκρίσεις του οργανισμού, και να προκαλέσουν υπερπαραγωγή κυτταροκινών, οι οποίες δρουν σαν μόρια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.




Από τα ευρήματα της μελέτης, εμφανίζεται ότι κατά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες με κατάθλιψη εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτταροκινών, σε σύγκριση με τις μη καταθλιπτικές γυναίκες. Κατά την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι διαφορές ως προς τις κυτταροκκίνες είναι αμελητέες, πιθανώς επειδή, καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη, τα επίπεδα των κυτταροκινών φυσιολογικά αυξάνονται.
Πηγή: Υγείαonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις