Οι μισοί άνδρες ίσως έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό HPV


Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αννα Τζιουλιάνο του Ερευνητικού Ινστιτούτου και Κέντρου Καρκίνου «Λι Μόφιτ» της Φλόριδα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV σε δείγμα άνω των 1.100 ανδρών σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία) και βρήκαν ότι φτάνει το 50%.

Οι επιστήμονες επίσης συμπέραναν ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι άνδρες κολλάνε τον ιό, είναι πολύ όμοιος με τον ρυθμό των γυναικών. Περίπου το 6% των ανδρών κάθε χρόνο θα μολυνθούν από το στέλεχος 16 του ιού, το οποίο ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και για άλλες μορφές καρκίνου στους άνδρες.
«Η βιολογία φαίνεται πολύ όμοια σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό που διαφέρει στους άνδρες, είναι ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό γενετήσιων μολύνσεων από τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε η Τζιουλιάνο. Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα να απαλλαχθούν από μία μόλυνση του συγκεκριμένου ιού, ενώ οι άνδρες «ξεφορτώνονται» δυσκολότερα τον HPV, με συνέπεια, στη συνέχεια, να μολύνονται και οι γυναίκες με τον ιό. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση για την ανάγκη εκτεταμένου εμβολιασμού και των αγοριών, τόσο προληπτικά για τα ίδια, όσο και για την προστασία των συντρόφων τους, όταν μελλοντικά θα έχουν σεξουαλικές επαφές.
Ήδη οι υγειονομικές Αρχές συνιστούν τον εμβολιασμό γυναικών και κοριτσιών σε ηλικία 11 έως 26 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες διεθνώς. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV προκαλούν άλλες μορφές καρκίνου, όπως στα γεννητικά όργανα και στο στόμα.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις