Ποια η σχέση του καρκίνου με τη παχυσαρκία;

alt
Παγκόσμια, ο καρκίνος αντιπροσωπεύει ένα μείζον πρόβλημα υγείας, με περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με καρκίνο κατ'έτος τη δεκαετία του 2000. Η παχυσαρκία ακολουθεί την κατανάλωση (χρήση) του καπνού ως επίπτωση στη διεθνή υγεία, ως αίτιο καρκίνου που θα μπορούσε να αποφευχθεί στη δυτική κοινωνία.

alt
Εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παχυσαρκία σχετίζεται με το 5% όλων των σποραδικών καρκίνων, 3,5% στους άνδρες και 6,5% στις γυναίκες. Αυτό αντιστοιχεί σε επιπρόσθετα περιστατικά καρκίνου, ήτοι: 27.000 ανδρικού καρκίνου και 45.000 γυναικείου ανά έτος.
Πειστικά δεδομένα θεωρούν το αυξημένο σωματικό βάρος ως παράγοντα κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως αυτών του παχέος εντέρου, μαστού, ενδομητρίου, νεφρού και οισοφάγου.
Εκτός του ότι αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, η παχυσαρκία φαίνεται ότι σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο. Σε πολύ μεγάλη προοπτική μελέτη, η υπέρβαση του σωματικού βάρους αντιστοιχεί στο 14% όλων των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και 20% αυτών στις γυναίκες αντίστοιχα.

Τα συμπεράσματα μεγάλων ευρωπαϊκών μετα-αναλύσεων εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός καρκίνου μπορεί να προληφθεί με τη μείωση της συχνότητας υπέρβασης σωματικού βάρους και παχυσαρκίας. Διάφορα μεταβολικά και ορμονικά μονοπάτια (pathways) φαίνεται ότι βρίσκονται κάτω από τη συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου με την αντίσταση στην ινσουλίνη (insulin- resistance) να παίζει κεντρικό ρόλο.

Νικόλαος Κ. Κεντεποζίδης 
Ογκολόγος - Παθολόγος

Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας,Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ygeiaonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις