Δυσμηνόρροια...ο εφιάλτης των γυναικών!

Πρόκειται για ένα συνοθήλευμα συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο κατά τις μέρες της «περιόδου». Κλινικά μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε πρωτογενή και δευτερογενή Δυσμηνόρροια. Αλλά για να μην εμβαθύνουμε σε περίπλοκους ιατρικούς όρους, αυτό που απασχολεί το 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία είναι το επονομαζόμενο «Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο».
Εκτός από τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί να εμφανίζεται ναυτία, πονοκέφαλος, τάση προς έμετο, οσφυαλγία και αίσθημα αδιαθεσίας. Όλα αυτά πάντα ξεκινούν πριν την έναρξη της εμμηνορησίας και κορυφώνονται τις 3 πρώτες μέρες. Περίπου το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από δυσμηνόρροια και το 10-15% έχουν τέτοια συμπτώματα που τους καθηλώνει τουλάχιστον για 24 ώρες στο κρεβάτι,κάθε μήνα.


Αιτιολογία

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες τίθεται θέμα ανατομικών παραλλαγών και περαιτέρου παθολογίας (π.χ. συμπτώματα Ενδομητρίωσης, κύστη Ωοθηκών), η όλη συμπτωματολογία οφείλεται σε καθαρά ορμονικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, κύρια αιτία αποτελούν οι Προσταγλανδίνες, ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του. Οι ορμόνες αυτές επιδρούν κυρίως στα τοιχώματα της μήτρας προκαλώντας σπασμούς οι οποίοι έχουν σαν σκοπό την διακοπή της αιμορραγίας και την απομάκρυνση του αίματος από την κοιλότητα της μήτρας. Η όλη αυτή φυσική διαδικασία αντστοιχεί στα συμπτώματα πόνου.Με λίγα λόγια, οι γυναίκες με έντονη εκδήλωση των προαναφερθέντων δυσάρεστων συμπτωμάτων παράγουν μεγάλες αναλογικά ποσότητες Προσταγλανδινών.


Θεραπεία

Ο πόνος κατά την έμμηνο ρύση είναι ένα σύμπτωμα με το οποίο μια γυναίκα μαθαίνει να ζει και το οποίο τη συνοδεύει μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Για πολλές όμως γυναίκες τα συμπώματα είναι πέραν του ανεκτού και κατά συνέπεια η συμβουλή ενός γυναικολόγου θα ήταν χρήσιμη. Έτσι λοιπόν το σύνολο των συμπτωμάτων μπορεί να μετριαστεί με μερικά απλά και εύκολα βήματα:
  • Λήψη συμπληρωμάτων Ασβεστίου ή τροφών πλούσιες σε Ασβέστιο (ξηροί καρποί, σιτάρι, μπανάνες, σίκαλι,σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο)
  • Θερμά επιθέματα ή ένα ζεστό μπάνιο. Μια θερμοφόρα πάνω στην κάτω κοιλιακή χώρα γαληνεύει τους σπασμούς. Η Σάουνα επίσης βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση του πόνου.
  • Άθληση: Βοηθάει μέσω της καλύτερης φυσικής κατάστασης και της καλύτερης αιμάτωσης της περιοχής, προλαμβάνοντας τον πόνο.
  • Φυτικά σκευάσματα: Είτε σε μορφή ροφημάτων (Χαμομήλι, Κανέλλα με γαρύφαλλο, Βασιλικός) είτε σε μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων (Vitex agnus-castus, Hypericum perforatum).
  • Αποχή στο αλάτι και την ζάχαρη καθώς αυξάνουν την κατακράτηση υγρών εκείνες τις μέρες.
  • Λήψη συμπληρωμάτων Σιδήρου: Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου, της ναυτίας και της καταβολής μέσω της γρήγορης αναπλήρωσης του απολεσθέντος αίματος
  • Φαρμακευτική Αγωγή: Εδώ γίνονται και οι μεγαλύτερες παρερμηνείες και παρανοήσεις στο θέμα της Δυσμοινόρριας.
Σχετικά με τη λήψη Αντισυλληπτικών (καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής) , πρέπει να γίνει ύστερα από την συγκατάθεση του θεράποντα Γυναικολόγου καθώς προαπαιτείται και μια σειρά εξετάσεων πριν γίνει η συνταγογράφηση τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις