Ρινορραγία, η αιμορραγία της μύτης
Η αιμορραγία της μύτης είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι σωματικές δραστηριότητες πιο έντονες. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι αθώα και ο τρόπος αντιμετώπισης απλός, η θέα του αίματος προκαλεί φόβο κυρίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και ανησυχία στους γονείς.
Η ρινορραγία ή επίσταξη συμβαίνει όταν κάποιο από τα μικρά αγγεία του τμήματος του βλεννογόνου της μύτης τραυματίζεται. Οι ρινορραγίες ταξινομούνται σε πρόσθιες και οπίσθιες, ανάλογα με την περιοχή της ρινικής κοιλότητας που βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Οι πρόσθιες ρινορραγίες, που αποτελούν και το 90 με 95% των περιπτώσεων, είναι πολύ συχνές στις μικρές ηλικίες και συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποιο σοβαρό νόσημα και τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τη βοήθεια γιατρού.
Γενικότερα, η αιμορραγία της μύτης είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση καθώς υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους.
Γενικότερα, η αιμορραγία της μύτης είναι μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση καθώς υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους.
Χρήσιμες Συμβουλές
Aν λοιπόν «ανοίξει» η μύτη κάποιου δικού σας μικρού ή μεγαλου, μείνετε ψύχραιμοι, καθησυχάστε τον και ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
- Βάλτε τον ασθενή να καθίσει με το κεφάλι σκυμμένο προς τα μπρος ώστε το αίμα να φεύγει έξω από τα ρουθούνια και όχι να πηγαίνει πίσω προς το φάρυγγα.
- Αρχικώς πρέπει να φυσήξει τη μύτη του για να απομακρυνθούν τυχόν πήγματα αίματος.
Πιέστε με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας το μαλακό τμήμα της μύτης, ασκώντας σταθερή πίεση για 5 λεπτά συνεχώς. Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει στα επόμενα 10 λεπτά, επαναλάβετε την πίεση για ακόμη 10 λεπτά.
- Αν η αιμορραγία συνεχίζεται βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και συνεχίστε να πιέζετε για άλλα 5 λεπτά.
- Επίσης η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης του όπως και κάποιο βρεγμένο επίθεμα στον αυχένα μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αιμορραγία.
- Όταν σταματήσει η ρινορραγία, δεν πρέπει να σκύβει, ή να ασκηθεί για μία – δύο ώρες.
- Επίσης δεν πρέπει να πειράζει, ή να φυσάει έντονα τη μύτη του για μία – δύο μέρες.
- Τέλος θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή στον ήλιο και σε πολύ θερμό και κλειστό χώρο ( π.χ. μπάνιο γεμάτο ατμούς ) για μερικές ημέρες.
- Απαραίτητη η επικοινωνία με τον γιατρό για περαιτέρω οδηγίες κυρίως όταν το επεισόδιο επαναλαμβάνεται.
Που Οφείλεται
Τα αίτια μιας παιδικής ρινορραγίας είναι σχεδόν πάντα τοπικά και αθώα καισυνήθως οφείλονται σε:
- Τραυματισμό της μύτης είτε από εξωγενείς παράγοντες είτε από ξύσιμο με τα δάκτυλα
- Ρινίτιδες ή ισχυρό «φύσημα»
- Έλλειψη υγρασίας του αέρα που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης
- Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας
- Υψηλό πυρετό
Σε μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει επιπλέον να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση του ασθενούς καθώς και το φαρμακευτικό ιστορικό του για τυχόν λήψη αντιπηκτικής αγωγής όπως απαραιτήτως πλήρης ενδοσκοπική ΩΡΛ εκτίμηση για τυχόν ευρήματα.
Ειδικότερα για τα μικρά παιδιά
Ένα παιδί με ρινορραγία θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό:
- Σε περίπτωση που η ρινορραγία έχει προκληθεί από τραυματισμό προκειμένου να αποκλεισθεί η πιθανότητα κατάγματος, η ύπαρξη ξένου σώματος στη μύτη ή η εσωτερική αιμορραγία
- Αν παθαίνει συχνά ρινορραγίες και ιδιαίτερα αν διαρκούν για περισσότερο από 15 λεπτά ή εμφανίζει αιμορραγία και από κάποια άλλη περιοχή όπως τα ούλα ή τα αφτιά.
- Αν έχει δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής
Προληπτικά
- Φροντίζετε να έχετε πάντα κομμένα τα νύχια του παιδιού ώστε όταν ξύνει τη μύτη του να αποφεύγεται ο πιθανός τραυματισμός των αγγείων.
- Αν η μύτη του παιδιού σας ματώνει συχνά, μπορείτε να εφαρμόζετε στο εσωτερικό της μια βαζελινούχο αλοιφή ώστε να διατηρείται η υγρασία και να προστατεύεται η ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης που αποτελεί μια βασική αιτία επίσταξης. Βοηθούν σίγουρα οι συχνές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ώστε να υπάρχει ενυδάτωση και καθαρισμός της περιοχής.
- Αποφύγετε να βρίσκεται το παιδί σε χώρο που καπνίζουν ή που υπάρχει έντονος κλιματισμός καθώς η ξηρότητα και η κακή ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα προδιαθέτει σε ρινορραγία.
- Τέλος , καλό είναι όταν το παιδί φτερνίζεται, να ανοίγει το στόμα του καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η άσκηση υψηλών πιέσεων στα αγγεία της μύτης.
iator.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου