Κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου


Ορισμός
Μια δισκοκήλη συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής πυρήνας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου, προπίπτει μέσω ενός εξασθενημένου σημείου του δίσκου, ασκώντας έτσι πίεση στα γειτονικά νεύρα.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Οσφυϊκή ριζοπάθεια, αυχενική ριζοπάθεια, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου, ρήξη δίσκου, κήλη πηκτοειδούς πυρήνα
Αίτια
Τα οστά (σπόνδυλοι) της σπονδυλική στήλης διατρέχουν την πλάτη, συνδέοντας το κρανίο με τη λεκάνη. Τα οστά αυτά προστατεύουν νεύρα που εξέρχονται από τον εγκέφαλο και κατευθυνόμενα προς τα κάτω, σχηματίζουν το νωτιαίο μυελό. Οι νευρικές ρίζες είναι μεγάλα νεύρα που διακλαδίζονται από το νωτιαίο μυελό και αφήνουν τη σπονδυλική στήλη μέσω οπών μεταξύ των σπονδύλων.
  • Οι σπόνδυλοι διαχωρίζονται μεταξύ τους από δίσκους γεμάτους με μια μαλακή, ζελατινώδη ουσία. Οι δίσκοι αυτοί απορροφούν τους κραδασμούς στη σπονδυλική στήλη, λειτουργώντας ως αναρτήσεις μεταξύ των σπονδύλων.
  • Οι δίσκοι αυτοί μπορεί να υποστούν κήλη ή ρήξη εξαιτίας τραύματος ή καταπόνησης. Όταν συμβεί αυτό, τα σπονδυλικά νεύρα μπορεί να συμπιεστούν, με αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία.
  • Η μέση (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) είναι η περιοχή όπου συνήθως συμβαίνει μια δισκοκήλη. Οι αυχενικοί μεσοσπονδύλιοι δίσκοι επηρεάζονται στο 8% των περιπτώσεων. Οι θωρακικοί μεσοσπονδύλιοι δίσκοι επηρεάζονται σπάνια.
Η ριζοπάθεια αναφέρεται σε οποιαδήποτε νόσο επηρεάζει τις ρίζες των σπονδυλικών νεύρων. Η δισκοκήλη είναι ένα από τα αίτια της ριζοπάθειας (ισχιαλγία).
Δισκοκήλη εμφανίζεται πιο συχνά σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άντρες, ιδιαίτερα σε αυτούς που συμμετέχουν σε επίπονη σωματική δραστηριότητα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε συγγενείς παθήσεις επηρεάζουν το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα στην οσφυϊκή μοίρα.
Συμπτώματα
Ο πόνος στη μέση ή στον αυχένα εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μυρμήγκιασμα, ένας αμβλύς πόνος ή μια καυστική ή σφύζουσα αίσθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος είναι αρκετά ισχυρός ώστε να εμποδίζει την κίνηση. Μπορεί επίσης να υπάρχει μούδιασμα.
Ο πόνος συνήθως αφορά μόνο τη μία πλευρά του σώματος.
  • Σε μια οσφυϊκή δισκοκήλη, μπορεί να έχετε ένα οξύ πόνο σε ένα σημείο του ποδιού, ισχίου ή γλουτού και μούδιασμα σε άλλα μέρη. Μπορεί επίσης το αίσθημα να βρίσκεται στη γαστροκνημία ή στο πέλμα. Μπορεί να αισθάνεστε αδυναμία στο επηρεασμένο πόδι.
  • Με μια αυχενική δισκοκήλη, μπορεί να έχετε πόνο όταν κινείτε το λαιμό, βαθύ πόνο κοντά ή πάνω από την ωμοπλάτη ή πόνο που ακτινοβολεί στο βραχίονα, στον πήχη ή (σπάνια) στα δάκτυλα.
Ο πόνος συχνά ξεκινά σιγά. Μπορεί να επιδεινωθεί:
  • Μετά από όρθια ή καθιστή στάση
  • Τη νύχτα
  • Με το φτάρνισμα, βήχα ή γέλιο
  • Όταν σκύβετε προς τα πίσω ή περπατάτε μερικά μέτρα, ιδιαίτερα εάν οφείλεται σε σπονδυλική στένωση
Μπορεί να έχετε αδυναμία σε συγκεκριμένους μύες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην το έχετε προσέξει έως ότου σας εξετάσει ο γιατρός. Σε άλλα περιστατικά, θα παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να σηκώσετε το πόδι ή το χέρι σας, να σταθείτε στη μύτη των ποδιών στη μία πλευρά, να σφίξετε δυνατά με το ένα χέρι ή άλλα προβλήματα.
Ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία συχνά θα φύγουν ή θα βελτιωθούν σε μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών.
Εξετάσεις και Δοκιμασίες
Η κλινική εξέταση και το ιστορικό του πόνου μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται ο γιατρός σας για να διαγνώσει μια δισκοκήλη. Μια νευρολογική εξέταση θα αξιολογήσει τα μυϊκά αντανακλαστικά, την αίσθηση και τη μυϊκή ισχύ. Συχνά, η εξέταση της σπονδυλικής στήλης θα αποκαλύψει μια μείωση στην κύρτωση της επηρεασμένης περιοχής.
Ο πόνος στο πόδι, που συμβαίνει όταν κάθεστε στο εξεταστικό κρεβάτι και σηκώνετε το πόδι ευθεία επάνω, υποστηρίζει μια οσφυϊκή δισκοκήλη.
Για τη διάγνωση της αυχενικής ριζοπάθειας εκτελείται μια δοκιμασία Spurling συμπίεσης των μεσοσπονδύλιων τρημάτων. Για αυτή τη δοκιμασία, θα κάμψετε το κεφάλι εμπρός και στα πλάγια ενώ ο γιατρός ασκεί ελαφρά πίεση προς τα κάτω στην κορυφή της κεφαλής. Αυξημένος πόνος ή μούδιασμα στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας αποτελεί συνήθως σημείο αυχενικής ριζοπάθειας.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • Ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνει για να αποκλειστούν άλλα αίτια πόνου στη μέση ή στον αυχένα. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να διαγνωστεί μια δισκοκήλη μόνο με ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης.
  • Η μαγνητική ή αξονική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης θα δείξει συμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα από τη δισκοκήλη.
  • Μπορεί να γίνει EMG για να προσδιοριστεί η νευρική ρίζα που επηρεάζεται.
  • Μπορεί επίσης να γίνει μια δοκιμασία ταχύτητας της νευρικής αγωγής.
  • Μυελόγραμμα μπορεί να γίνει για να προσδιοριστεί το μέγεθος και η θέση της δισκοκήλης.
Αντιμετώπιση
Η πρώτη αντιμετώπιση για μια δισκοκήλη είναι μια σύντομη περίοδος ξεκούρασης με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή την αγωγή θα ανακάμψουν και θα επιστρέψουν στις συνηθισμένες δραστηριότητες τους. Ένας μικρός αριθμός ατόμων χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει ενέσεις στεροειδών ή χειρουργείο.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και ναρκωτικά παυσίπονα θα δοθούν σε άτομα με ξαφνική δισκοκήλη που προκλήθηκε από κάποιο τύπο τραυματισμού (όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή η ανύψωση ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος) που ακολουθείται αμέσως από ισχυρό πόνο στη μέση και στο πόδι.
Εάν έχετε σπασμούς στη μέση, θα σας χορηγηθούν μυοχαλαρωτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να δοθούν στεροειδή είτε στη μορφή χαπιού, ή κατευθείαν στο αίμα, ενδοφλεβίως.
Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του πόνου, αλλά ναρκωτικά μπορούν να δοθούν εάν ο πόνος δεν ανταποκρίνεται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Η δίαιτα και η άσκηση είναι θεμελιώδη για τη βελτίωση του πόνου στη μέση σε υπέρβαρους ασθενείς.
Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική σχεδόν στον καθένα με δισκοπάθεια. Ο θεραπευτής θα σας πει πως να σηκώνεται αντικείμενα, να ντύνεστε, να περπατάτε και να εκτελείτε άλλες δραστηριότητες σωστά. Θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει του μύες που βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Θα μάθετε επίσης ασκήσεις ευελιξίας για τη σπονδυλική στήλη και τα πόδια.
Δείτε: Φροντίζοντας τη Μέση σας στο Σπίτι
ΕΝΕΣΕΙΣ
Οι ενέσεις στεροειδών στη μέση, στην περιοχή της δισκοκήλης, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου για αρκετούς μήνες. Αυτές οι ενέσεις μειώνουν το οίδημα γύρω από το δίσκο και ανακουφίζουν πολλά συμπτώματα. Οι σπονδυλικές ενέσεις γίνονται συνήθως στα πλαίσια εξωτερικών ασθενών, χρησιμοποιώντας ακτινογραφία ή ακτινοσκόπηση για τον εντοπισμό της περιοχής όπου απαιτείται η ένεση.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Το χειρουργείο μπορεί να αποτελεί επιλογή για λίγους ασθενείς με συμπτώματα που δεν αποδράμουν παρά την αντιμετώπιση και το χρόνο.
Δείτε επίσης: Δισκεκτομή
Ρωτήστε το γιατρό σας για τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς.
Πρόγνωση
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βελτιωθούν με συντηρητική αντιμετώπιση. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να συνεχίσει να έχει χρόνιο πόνο στη μέση παρά την αντιμετώπιση.
Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες έως και ένας χρόνος ή περισσότερο για να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες χωρίς πόνο ή καταπόνηση στη μέση. Τα άτομα με συγκεκριμένα επαγγέλματα που ενέχουν την ανύψωση βαρών ή καταπόνηση της μέσης μπορεί να πρέπει να αλλάξουν εργασιακές δραστηριότητες για να αποφύγουν την υποτροπή του πόνου στη μέση.
Πιθανές Επιπλοκές
  • Χρόνιος πόνος στη μέση
  • Απώλεια κίνησης ή αίσθησης στα πόδια
  • Απώλεια λειτουργίας εντέρου και κύστης
  • Μόνιμη βλάβη στο νωτιαίο μυελό (πολύ σπάνιο)
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας αν:
  • Αναπτύξετε επίμονο, ισχυρό πόνο στη μέση
  • Έχετε μούδιασμα, απώλεια κίνησης, αδυναμία ή μεταβολές στο έντερο ή την κύστη
Πρόληψη
Οι πρακτικές ασφαλούς εργασίας και άθλησης, οι κατάλληλες τεχνικές ανύψωσης και ο έλεγχος του βάρους μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του τραυματισμού της μέσης σε κάποια άτομα.
Κάποιοι γιατροί συστήνουν τη χρήση ειδικών ζωνών για τη μέση, για υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι ζώνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των τραυματισμών σε άτομα, η δουλειά των οποίων απαιτεί την ανύψωση βαρών. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες της κοιλιάς και της μέσης, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις