Ινομυώματα ,δημιουργία και διαφοροποίηση τους στην εποχή μας
Αποτελούν καλοήθεις όγκους του γυναικολογικού συστήματος , που αναπτύσσονται στη μήτρα και στους περιβάλλοντες ιστούς της.
Παθολογοανατομικά περιβάλλονται από ινώδη κάψα που τα ξεχωρίζει από την υπόλοιπη μήτρα και περιλαμβάνουν υπερπλαστικές μυικές ίνες που αυξάνονται σε όγκο.
Σπάνια μπορούν να εξαλλαγούν σε κακοήθεις όγκους της μήτρας που λέγονται ¨σαρκώματα¨ , σε ποσοστό κάτω του 1,5% , ιδιαίτερα σε μάζες που αναπτύσσονται σε εμμηνοπαυσιακή ηλικία ή με πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης , αλλά γενικά αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο.
Σπάνια μπορούν να εξαλλαγούν σε κακοήθεις όγκους της μήτρας που λέγονται ¨σαρκώματα¨ , σε ποσοστό κάτω του 1,5% , ιδιαίτερα σε μάζες που αναπτύσσονται σε εμμηνοπαυσιακή ηλικία ή με πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης , αλλά γενικά αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο.
Τα χαρακτηριστικά των ινομυωμάτων που τους προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύγχρονη εποχή είναι η γενετική τους καταβολή καθώς και η εξάρτησή τους από τα οιστρογόνα.
Γίνεται σαφές δλδ ότι οι γυναίκες που αναπτύσσουν ινομυώματα φέρουν γονίδια που προσδιορίζουν την ανάπτυξή τους ,τα οποία έχουν μάλλον οικογενειακό χαρακτήρα, τα κουβαλάνε συνεπώς από τις οικογένειες των γονέων τους ή συγγενών τους , ενώ η ανάπτυξη των ινομυωμάτων αυτών εξαρτάται από τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων) που τους παρέχονται από τις ωοθήκες , που είναι τα κατεξοχήν ορμονοπαραγωγικά όργανα της γυναίκας .
Εξάλλου ,επειδή οιστρογόνα παράγονται και στο γυναικείο λίπος , με μετατροπή που ονομάζεται «αρωματοποίηση», καθίσταται προφανές ότι οι παχουλές γυναίκες , με μεγάλο ποσοστό λιπώδους ιστού, αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης πυρήνων ινομυωμάτων ή την μεγαλύτερη εκατοστιαία μεγέθυνση αυτών.
Στη σύγχρονη εποχή μάλιστα , με την υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών αμφίβολης προέλευσης ,οι οποίες περιλαμβάνουν συχνά και σημαντικές ποσότητες φυτοοιστρογόνων , χημικής – συνθετικής οδού , οι γυναίκες βομβαρδίζονται από πληθώρα ουσιών που δημιουργούν ή επιτείνουν την εμφάνιση και ανάπτυξη ινομυωμάτων.
Φυτοοιστρογόνα συναντούμε κατά κόρον στα κρεατικά , γαλακτοκομικά ,φρούτα και λαχανικά και σε όλες γενικά τις ουσίες μαζικής και συσκευασμένης παραγωγής.
Αυτό ίσως λύνει και το αίνιγμα ,απαντώντας στην ερώτηση χιλιάδων ασθενών ή μητέρων αυτών ,όσον αφορά το γιατί συνέβη αυτή η παθολογία που ακούει στο όνομα ινομύωμα στο παιδί μου ή σ’εμένα ή ακόμα στο γιατί ενώ η μητέρα ή η θεία είχε ένα μικρό ινομύωμα το παιδί έχει ένα τεράστιο ή πολλά περισσότερα μικρά.
Ένα άλλο γεγονός επίσης που αλλοιώνει την επιδημιολογία της νόσου είναι ότι ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ,ο μέσος όρος ηλικίας γάμου ήταν τα 20 έτη , στην εποχή μας αυτό έχει μετατοπισθεί στα 30 έτη τουλάχιστον , αν όχι και 40 σε μερικές περιπτώσεις ,με αποτέλεσμα η μεγάλη αύξηση των ινομυωμάτων να παρακωλύει και τη γονιμότητα.
Εξάλλου η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την βελτίωση των ικανοτήτων των ιατρών οδηγούν συχνά στην ανεύρεση και εκτίμηση των ινομυωμάτων στις περιπτώσεις που αυτά δεν προκαλούν συμπτώματα.
Έτσι μια γυναίκα μπορεί να βρει ή να παρακολουθήσει τα ινομυώματά της στον υπέρηχο ενός γυναικολόγου στη γειτονιά της ενώ μερικά χρόνια πριν δε θα μπορούσε ούτε καν να υποψιαστεί την ύπαρξή τους.
iator.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου